Húsz éves mélyponton a világ borászata

Borászportál - MTI
2016. október 25., 19:54


A világ bortermelése az idén várhatóan öt százalékkal 259 millió hektoliterre csökken, a legjelentősebb termelő a tavalyi évhez hasonlóan Olaszország lesz Franciaország és Spanyolország előtt - közölte csütörtökön a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet Párizsban. 
Húsz éves mélyponton a világ borászata
Fotó: Thedrinksbusiness.com
Húsz év óta nem volt ilyen gyenge év a borágazatban a szervezet szerint, amely ennek okát a szőlőtermesztést kedvezőtlenül érintő éghajlati eseményekben jelölte meg.
 
Prognózisuk szerint Olaszország várhatóan megőrzi vezető helyét 48,8 millió hektoliterrel, ami két százalékkal kevesebb a 2015-ösnél. Franciaországban 41,9 millió hektoliter, a tavalyinál 15 százalékkal kevesebb új bor lesz a szervezet várakozása szerint. 
 
Magyarország 15. a rangsorban 2,7 millió hektoliterrel, ami hat százalékos csökkentést jelent a tavalyi évhez képest a nemzetközi szervezet szerint. 
 
Európában csak Spanyolországnak (1 százalékkal) és a 13. helyen álló Romániának (37 százalékkal) sikerült növelnie az előállított bor mennyiségét, 37,8 millió illetve 4,9 millió hektoliterre. 
 
Húsz éves mélyponton a világ borászata
A 2014-es adatok a Forbes ábráján
 
A világon negyedik Egyesült Államokban 22,5 millió hektoliter borra számítanak az idén, ami két százalékos bővülés, és az ötödik helyre került Ausztrália is növelte a termelését öt százalékkal 12,5 millió hektoliterre. 
 
Dél-Amerikában jelentős visszaesést várnak, a kilencedik Argentínában 35 százalékkal 8,8 millió hektoliterre, a hetedik helyre került Chilében 21 százalékkal 10,1 millió hektoliterre, míg a 21. Brazíliában 50 százalékkal 1,4 millió hektolitere zsugorodik az idén az előállított bor mennyisége. 
Az OIV adatai szerint Olaszország tavaly vált világelsővé a bortermelésben, akkor egy év alatt tíz százalékos növekedést ért el, miközben a második helyre szorult Franciaországban stagnált. 
 
Egy márciusban Rómában kiadott jelentés szerint Olaszország már nemcsak a legfőbb bortermelő, hanem a legfőbb exportőr is. 
 
A világ bortermelése 2013-ban 276,6 millió hektoliterrel rekordot döntött, azóta viszont a klimatikus viszonyok miatt csökken.
Winelovers borok az olvasás mellé