Az Irsai és a merlot rozé lesz a Sziget sztárbora

Ferenczi Csilla
2016. július 08., 17:05


Az öt nagy hazai fesztivál beszállítója, a Borháló borkereskedés megmutatta, mivel és hogyan készülnek a Szigetre. Karakteres, arculattal és fajtajelleggel is rendelkező borokat kerestek, melyek frissek, kellően savasak és elérhetőek tízezer literes mennyiségben is.
 
Az Irsai és a merlot rozé lesz a Sziget sztárbora
Kamocsay Ákos Irsai olivér bora és Merlot rozéja – melyek az alap fröccsborok – a Volton már levizsgáztak: 10.000 liter fogyott belőlük a tavalyi 6.500 literrel szemben. Kathona Krisztián, a Borháló beszerzési igazgatója szerint az is fontos szempont volt a tételek kiválasztásánál, hogy a pincészet adott esetben azonnal le tudjon tölteni akár ezer liter bort is, illetve megfelelő hőmérsékleten akár 3 órán belül el is juttassa azt a Szigetre.

A hordós tételek szóba sem kerülhettek, hiszen nincs két egyforma hordó, így nem garantálható, hogy mindig pontosan ugyanaz a bor kerül a vendéglátóhelyekre – mondta Krisztián. Emellett nőknek és férfiaknak, időseknek és fiataloknak egyaránt szerethető fröccsöt kell adjanak.

Az idei Sziget fesztiválon 50.000-60.000 liter borfogyásra számítanak, ahol az új csapoló-berendezések segítségével a palacknyitogatással és méricskéléssel sem kell több időt tölteni – így gyorsan hozzájuthatunk a jéghideg fröccshöz.  
A jó fröccs jó borból és szódából készül, nem pedig ásványvízből – mondta Kántor Endre borszakíró, hiszen a szóda négyszer-ötször annyi szén-dioxidot tartalmaz, mint az ásványvizek általában, ráadásul neutrális íze miatt nem tereli el az ízeket rossz irányba. „A szén-dioxid kihozza a borokból a jót és a rosszat is, felszabadítja az aromaanyagokat. Éppen ezért fontos, hogy az ember jó borból igya a fröccsöt, lehetőleg frissen keverve úgy, hogy a bor legyen alul, majd arra öntjük a szódát” – tette hozzá Kántor.  
 
Az Irsai és a merlot rozé lesz a Sziget sztárbora
 
Hogy miért igyunk inkább fröccsöt, mint sört? A Borháló szerint azért, mert egy sokkal nemesebb kikapcsolódási forma, mely mélyebb élményt nyújt, ráadásul nem üti ki egyből az embert.   
 
A két alapbor mellett a Borháló öt palackozott bort is szállít a Szigetre azoknak, akik valami mást szeretnének. Ez a szortiment a Várszegi Pincészet boraiból áll - ami Kathona Krisztián szerint az egyik legígéretesebb, feltörekvő balatonboglári borászat, mely vörös és fehér borokban egyaránt nagyon szép tételeket készít.

A Szigeten egyébként 4 helyen lesznek majd Spritzzz pontok, azaz kis fröccsöző kiosk-ok, ahol 10 literes Bag in Box-okról jön majd a bor.  Emellett természetesen lesznek palackozott borok is, mégpedig a balatonboglári Várszegi Pincészettől, illetve mini borkóstolók, és fröccskoktélok is a Favárnál.  
 
Az Irsai és a merlot rozé lesz a Sziget sztárbora

A Várszegi Pincészet az elmúlt években egyre több versenyen indította el borait, a sárgamuskotály például a Gazdag László Borversenyen a legjobb fehérbor lett, a 2013-as Rosé Cuvée-je a Darányi Ignác Borversenyen aranyérmet kapott, ám amire a legbüszkébbek, az a finoman vaníliás, kókuszos 2015-ös chardonnay, ami a XIV. Balatoni Borok Versenyén elnyerte a „Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora 2016” címet.

Persze vörösborokkal is készülnek a fesztiválra, mégpedig egy 2013-as száraz, bársonyosabb cabernet sauvignon-nal és egy 2015-ös, kifejezetten a Szigetre készített édes merlot-val.
Winelovers borok az olvasás mellé