Itt készül a hozzánk érkező olcsó olasz borok zöme

Borászportál
2015. július 03., 11:51


Jövedéki törvénysértés miatt eljárás indult az olasz Cantina Brusa borászat ellen, amely egy csomó magyar borforgalmazó cég beszállítója. A cég számos szőlőből készült terméket forgalmaz. Videó.
Itt készül a hozzánk érkező olcsó olasz borok zöme
A Cantina Brusa története egy kis palackozóüzemmel kezdődött, 1888-ban. Mára pedig az iparág egyik vezető cége lett, amely kiterjedt kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezik világszerte. Forgalmaznak szőlőlevet és mustot, sűrített gyümölcsleveket, must sűrítményeket, balzsamecetet, finomított mustot és persze bort is. Ezek - ahogy a honlapjukon írják - a legjobb olasz és európai szőlőkből készülnek.
 
Íme egy videó a cég honlapjáról, ahol nyilván nem mutatnak meg mindent, de lehet következetni a méretekre:
 
 
Az olasz hatóságok nem rég zárolták a cég készleteit és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak ellene. A vizsgálatok jelenleg is folynak. 
 
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – amint azt közleményében írja – jelezte az olasz importborokkal kapcsolatos aggályait a Földművelésügyi Minisztérium és a NÉBIH felé.

A HNT felkérte az illetékes hatóságokat, hogy kiemelten ellenőrizzék az olasz eredetű borokat, és az azt tartalmazó tételeket, valamint felvette a kapcsolatot az olasz társszervezetekkel.

A HNT egyúttal felhívja tagjai figyelmét, hogy amennyiben olasz eredetű, különösen az érintett cégtől származó termékekkel rendelkeznek, úgy saját érdekeik védelmében, ezeket a készleteket zárolják, a már kiszállítottakat vonják vissza a polcokról és vegyék fel a magyar hatóságokkal a kapcsolatot, hogy az esetleges, nem önhibájukból fakadó, törvénysértéseket elkerülhessék!

A szervezet egyébként évek óta arra ösztönzi a kereskedőket, hogy a magyar termelők borait részesítsék előnyben beszerzéseiknél.
Winelovers borok az olvasás mellé