Jazz világsztárok a VeszprémFesten

(X)
2015. június 09., 10:32


A fesztiválon, mint már oly sokszor, idén ismét kiemelt szerephez jut a jazz.
Jazz világsztárok a VeszprémFesten
Carmen Souza és Theo Pascal
A nagyszínpadon július 17-én Dee Dee Bridgewater háromszoros Grammy-díjas amerikai jazzénekesnő lép fel Irvin Mayfield kétszeres Grammy- és Billboard-díjas jazz trombitással és a Mayfield által 2002-ben alapított és azóta is vezetett New Orleans Jazz Orchestrával. A koncerten a huszadik század elején kialakult hamisítatlan new orleansi – dixilend – jazz ötvöződik Bridgewater klasszikus jazzt megújító, a műfajok közt hidakat építő stílusával.
 
Jazz világsztárok a VeszprémFesten
Dee Dee Bridgewater

Emellett egy új helyszínen, a közel 500 férőhelyes, festői szépségű FestGardenben három estén át szól majd a jazz.

Elsőként július 16-án Mike Stern, generációjának egyik legelismertebb elektromos gitárosa lép színpadra Didier Lockwood francia hegedűművésszel, aki egyedi hangzásáról ismerik a jazz világában, szerzőként és improvizációs előadóként egyaránt. Négy évtizedes pályafutásuk során Stern 16 lemezt jegyzett, amelyből hatot Grammy-díjra is jelöltek, Didier pedig számos díja között tudhatja a Francia Becsületrendet is.

Július 17-én Jack DeJohnette Grammy-díjas dobos és chicagoi zenésztársai 2015-ös, Made in Chicago című lemezüket mutatják be, amellyel a legnevesebb jazz, avant-garde jazz, klasszikus- és világzene képviselők által inspirált zene elmúlt fél évszázadát ünneplik. A hat szerzeményből álló zenei varázsszőnyeget a zenész legendák szövik sokoldalú, összetett előadásukkal, amely egyben fantasztikus lehetőséget is nyújt bemutatni, mit is jelent az improvizáció művészete.
 
Jazz világsztárok a VeszprémFesten
Jack DeJohnette Grammy-díjas dobos és chicagoi zenésztársai
 
Július 18-án Carmen Souza és Theo Pascal lép a színpadra. A Zöld-foki szigeteki gyökerekkel rendelkező énekesnő az őt felfedező és mentoráló, basszusgitáron és nagybőgőn játszó Pascallal  6 albumot követően állt ismét össze, hogy Epistola címen megjelentessék legújabb CD-jüket. A lemezbemutató turné egyik állomásaként lépnek fel Veszprémben, hogy élőben is meghallgathassuk Souza gyönyörűen vibráló, akusztikus, érzékelhetően keverék stílusát, a 21. század világ-soul-zenéjét.
 
Winelovers borok az olvasás mellé