Megúszták a borvidékek a tegnapi brutális vihart?

Borászportál
2015. június 10., 11:52


Jelenleg úgy tűnik, hogy igen. A budapest környéki kemény jégesőnek és felhőszakadásnak a legtöbb borvidékünkön nyoma sem volt. Az előzetes hírek alapján leginkább a Balaton környékéért és Etyekért aggódunk. Körkapcsolás.
Megúszták a borvidékek a tegnapi brutális vihart?
A keddi vihar a Balatonnál (Fotó: Időkép.hu)
Országszerte 230 riasztást kaptak a tűzoltók a vihar miatt. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Origónak azt mondta, a legtöbb gondot a hirtelen lezúduló sok csapadék okozta. A portál információi szerint a vihar Budapesten kívül leginkább Pest és Komárom-Esztergom megyében okozott gondokat. A Welovebalaton.hu ugyanakkor azt írta tegnap, hogy a magyar tengerhez is megérkezett az ítéletidő: „óriási jégeső zúdult ma az egész országra, és úgy tűnik, a Balaton sem ússza meg a nagy zuhét”.

Robert Gilvesy, a Szent György-hegyről arról tájékoztatta lapunkat, hogy náluk minden rendben van, Badacsonyból pedig Laposa Zsófi erősítette meg, hogy még eső sem volt a környéken.
 
Update: A Veol.hu közben arról jelentetett meg hírt, hogy a Csopak melletti Paloznakon nagyon is volt jégeső. A cseresznye nagyságú jég nagy mennyiségben zúdult a településre, és annak szőlőültetvényeire. 
 
A tó másik partjáról Magasi Ágnes (Gutman pince, Kötcse) arról számolt be, hogy ott sem volt igazán csapadék. „Dörgött, villámlott minden irányból. Annyi se esett, hogy az öntözést megússzam” - mondta.
 
Villányból is azt a hírt kaptuk, hogy szintén nem esett, és Kurt Taschner, Sopronból is napsütésről számolt be. 
 
„Nálunk most szerencsére nem volt jég csak eső, de az sem akkora mint Budapesten. Szerencsére ezt most viszonylag jól megúsztuk, persze most az esőt is tudnánk azért nélkülözni néhány területen, de ha még hetekig nem esne az sem lenne jó” - ezt már Frittmann Anita jelentette a Kunsági borvidékről.
 
Móron minden oké, ott kb. 5 mm eső volt, jég nélkül. Erős széllel jött a csapadék, de csak a viharzóna szélét kapta a borvidék - számolt be az ottani helyzetről Miklós Csabi.
 
Nyugat felé haladva még ennél is nyugisabb volt az időjárás. A Mátrában Babiczki Laci és Kovács Zita is arról tájékoztatott, hogy nem volt sem csapadék, sem jég tegnap, és Tokaj környéke is megúszta az ítéletidőt. 
 
Jelenleg úgy tűnik, egyedül Etyeken kérdéses a helyzet, ahonnan Kertész Zoltán csak annyit mondott, hogy nem tudtak kimenni a szőlőbe a sár miatt. Amint további híreink vannak az etyeki helyzetről, beszámolunk róla!
Winelovers borok az olvasás mellé