Mérgezési botrány: újra árulják a cseh tömény szeszeket

Kokes János
2012. szeptember 28., 13:26


Kereskedelem - Bár a kormány csütörtökön délután azonnali hatállyal engedélyezte a 2012. január elseje előtt előállított, valamint az új zárjeggyel és megfelelő iratokkal ellátott szeszes italok forgalmazását, a szigorú feltételek miatt a gyártók, a vendéglősök és az üzletek döntő része gyakorlatilag csak két-három nap múlva lesz képes valamelyest feltölteni raktárait és polcait.
Mérgezési botrány: újra árulják a cseh tömény szeszeket
 
A megkérdezett prágai üzletek és vendéglők közül egyetlen helyen sem voltak kaphatók a nemrég betiltott, 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszesitalok. Mindenütt azt állították: ellenőrzik a raktáraikban lévő üvegeket, hogy kiválasszák azokat az italokat, amelyek forgalmazása immár engedélyezett. (A tiltok cseh tömények listája innen érhető el.)
 
"Üzleteink raktáraiban folyik a munka, keressük a január előtt gyártott alkoholt. Amint leellenőrizzük őket, a polcokra kerülnek, reményeink szerint néhány napon belül. Ezeken régi zárjegy van, közben megkapjuk az új zárjegyes italokat is" – nyilatkozta Jan Dvorák, a Tesco üzletlánc szóvivője újságíróknak. Megjegyezte: a munka nagyon bonyolult és felelősségteljes, hiszen egy-egy hipermarketban 20-30 ezer üveget kell ellenőrizni. Az új zárjegyes, eredetet bizonyító papírokkal ellátott szeszes italok első üvegeit a Tesco még az éjjel szeretné üzleteibe szállítani.
Hasonló gondokkal bajlódik a Kaufland üzletlánc is. "Pillanatnyilag nem tudom megmondani mikor végzünk az ellenőrzésekkel, s mikor kerül vissza az alkohol az üzleteinkbe. Szeretnénk, ha erre minél hamarabb sor kerülhetne" – mondta Michael Sperl, az üzletlánc szóvivője.
A Global Wines, az egyik legnagyobb cseh alkoholimportőr képviselője szerint főleg a gyártók és az importőrök körében nagy a káosz. "Importőrként a mi feladatunk biztosítani a forgalmazáshoz szükséges, az italok eredetét bizonyító iratokat. A formanyomtatványt azonban ma láttuk először, így időre van szükségünk, hogy az iratok folyamatos elkészítését és kiadását műszakilag megszervezzük" – nyilatkozta Jirí Kocí, a társaság kereskedelmi igazgatója.
A Rudolf Jelínek likőrgyár új zárjeggyel ellátott termékeit csak a jövő hét elején kezdi meg szállítani a megrendelőknek. "Régebbi tartalékainkat kiegészítjük az eredetet bizonyító iratokkal, és számításaink szerint pénteken délben már elkezdhetjük ezek szállítását" – állította Pavel Dvorácek igazgató. 
A neves Karlovarská Becherovka likőrgyár, amely két napra leállította termelését, csak annyit közölt, hogy mindent megtesznek a mihamarabbi szállítások érdekében.
Több gyár jelezte, hogy termékeik piacra kerülését a laboratóriumi vizsgálatok hiánya késlelteti. "A pénteki ünnepet szabad hétvége követi, így a laboratóriumok nem dolgoznak. Sajnálatos, hogy a laboratóriumok nem érzékelik a helyzetet, s nem vállaltak munkát a hét végére" - bírálta a helyzetet Petr Nejedly, a Fruko-Schulz likőrgyár igazgatója a televízióban.
A szükséges iratok beszerzése miatti bonyodalmakra hivatkozva a Granette&Starorezná likőrgyár, amely a második legnagyobb Csehországban, szintén azt közölte, hogy termékeik csak hétfőn vagy kedden jutnak el a megrendelőkhöz.
Winelovers borok az olvasás mellé