Újabb áldozatokat szedett a mérgezett cseh szesz

Kokes János
2012. október 09., 16:38


Alkoholfogyasztás - Huszonnyolcra emelkedett a metil-alkohol-mérgezés áldozatainak száma Csehországban - jelentette kedden a cseh közszolgálati hírtelevízió. Továbbra is néhány tucatnyi személyt kezelnek a csehországi kórházakban. Az orvosok szerint többüknek számolnia kell azzal, hogy egészségük tartós károsodást szenved.
Újabb áldozatokat szedett a mérgezett cseh szesz
 
Jana Macalíková dél-morvaországi rendőrségi szóvivő szerint a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy a múlt csütörtökön a Borsice u Blatnice településen halva talált férfi a metil-alkohol áldozata. A házban több üveg tömény szeszt találtak, de azt egyelőre nem tudják, honnan jutott hozzájuk a férfi.
"Ez az eset is azt bizonyítja, hogy továbbra is komolyan kell venni azt a figyelmeztetést, hogy senki se igyon ellenőrizetlen forrásból származó alkoholt" – jelentette ki a szóvivő.
A 28 áldozat mellett továbbra is néhány tucatnyi személyt kezelnek metil-alkohol-mérgezéssel a csehországi kórházakban. Az orvosok szerint többüknek számolnia kell azzal, hogy egészségük tartós károsodást szenved. Néhány ember már eddig is elveszítette szeme világát, illetve jelentős mértékben rosszabbodott a látása.
A cseh hatóságok az utóbbi napokban ismételten felhívják a lakosság figyelmét: bár a mérgező anyagokat gyártó személyeket sikerült letartóztatni, az országban továbbra is még mintegy 15 ezer liter mérgezett szeszes ital van forgalomban. Az óvatosságra ezért felettébb szükség van.
Büntetőeljárás két személy ellen folyik az ügyben, s amennyiben a bíróság megalapozottnak találja a vádat, akár 20 év szabadságvesztést vagy életfogytiglant is kaphatnak. A rendőrség ugyanakkor több tucatnyi alkoholforgalmazó ellen is eljárást indított, akik szintén büntetéssel számolhatnak.
Előzmények
Mint ismert, Csehországban szeptember végén szüntették meg részlegesen a hónap közepén hozott intézkedést, amely szerint tilos volt a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmazása. Már visszakerültek a forgalomba azok a szeszes italok, amelyeket 2012. január 1-je előtt gyártottak. Ezeket az italokat biztonságosnak tekintik és az eredetet bizonyító irat nélkül lehet őket forgalmazni.
A szeptemberi metil-alkohol-mérgezési hullám után előállított alkoholt kötelező az eredetet bizonyító irattal, laboratóriumi protokollal és új zárjeggyel ellátni. Ezek az intézkedések a korábban szintén betiltott alkoholexportra is vonatkoznak.
A cseh kormány jelezte, hogy a jövőben szigorítani fogja a tömény alkohol gyártásának és forgalmazásának feltételeit. Tilos lesz például tömény szeszt árusítani a piacokon vagy az utcai kioszkokban.
 
Winelovers borok az olvasás mellé