Mi kerül a F1 versenyzők kezes-lábasába?

Ribáry Manuéla
2017. március 27., 17:21


Tegnap reggel megkezdődött a 2017-es Forma-1 szezon az ausztráliai Melbourne-ben. Vettel jött, látott és győzött és a verseny végén mindezt jól meg is ünnepelte egy Moët & Chandon Imperial Brut pezsgővel. 
Mi kerül a F1 versenyzők kezes-lábasába?
A Forma-1-es pilóták 2016-ban inthettek búcsút a Mumm pezsgőnek, amit 15 éven keresztül önfeledten locsolgathattak a pódiumon.
Nyilván a jobban fizető Moët et Chandon lett a dobogón elfogyasztandó ital. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a tradicionális Mumm cég eltűnik a motorsportból, ugyanis a Pernod Ricard bejelentette, hogy pezsgőik ezentúl a Formula-E futamok dobogósainak járnak majd.
Nagyon büszkék vagyunk arra, amit ebben a 15 évben elértünk, hatalmas dolog volt, hogy mi voltunk a Forma-1 hivatalos pezsgője ennyi évig. Ebben az időszakban rengeteg sikert láttunk és éltünk át, ami minket is boldoggá tett.
 
 
Honnan származik a pezsgőlocsolás?
 
Az 1967-es Le Mans-i 24 órás versenyen hatalmas csata volt a Ford GT 40 és a Ferrari 330 között. Előzetesen a Ferrarit tartották erősebbnek. A sajtó ráadásul kikezdte a Ford két amerikai gyári pilótáját (Dan Gurnay-t és A. J. Foyt), mondván a nehezen vezethető gépet gyorsan oda fogják "kenni". Nem így történt: behozták a Fordot az első helyre. Amikor felálltak a dobogóra, szemben a Ford vezetésével és az újságírókkal, Gurnay felrázta az ajándékba kapott pezsgőt és lelocsolta vele őket. Innen származik a pezsgőlocsolás. Alsóbb kategóriákban változik, hogy mivel locsolnak, de az F1-ben Moët et Chandon francia pezsgőt durrantanak.
 
 

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés,

 
Tudtad?
Karakteres ízében az alma, körte és barack jellegzetességei uralkodnak. Frissítő citrusossága egyedülálló karaktert kölcsönöz az italnak. Enyhe savai tovább fokozzák az ízélményt. Tökéletes párosítás különböző tengeri ételekhez, halakhoz, fehérhúsú gyümölcsökhöz vagy sushihoz.
 
Moët & Chandon – a királyok itala
 
Franciaország legnagyobb pezsgőházát, a Moët et Chandon-t 1743-ban alapította Claude Moët. A ház hihetetlen mennyiségű non-vintage pezsgőt gyárt Brut Imperial vagy White Star néven. Az “Imperial” nevet 1863-ban vezette be, Napóleon előtt tisztelegve. A Moët et Chandon 1150 hektárnyi szőlővel,  Champagne régióban a legnagyobb birtokkal rendelkezik változatos termőhelyeken – a létező 323 cru közül mintegy 200 termőhelyről szüretel a ház. A források ilyen mértékű gazdagsága biztosítja a Moët et Chandon pezsgőihez a legjobb gyümölcsöket. 28 km-es pincehálózata ma is 30 méterrel az Epernay-ben álló történelmi székhely alatt terül el.
 
 

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés,

 
Tegnap reggel, Ausztráliában konkrétan egy Moet & Chandon Imperial Brut pezsgőt locsoltak szét. Ezt a pezsgőt itthon is be lehet szerezni, palackja 12-13.000 forint körül mozog.
 
A Moët & Chandon a Méthode Classique/Champenoise eljárásnak köszönhetően palackban érlelt pezsgő, mely Champagne tartományból származik. Champagne-t 3 kiváló szőlőfajtából készíthetnek - chardonnay, pinot noir, pinot meunier -, majd évekig érlelik. A Moët & Chandon több mint 250 éves múlttal rendelkező francia pezsgő, melyet gyakran neveznek a királyok italának.  A rendkívül tiszta, magas minőségű ital ma már több mint 150 országban megvásárolható. A Moët & Chandon pezsgőt behűtve, 6-8 °C között ajánljuk.
 
 

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés,

Winelovers borok az olvasás mellé