Mit igyunk karácsonykor?

(X)
2012. december 19., 16:07


Borajánló - Végére értünk a Figula Pincészet nemrég piacra került, 2011-es borainak bemutatásának. Olvasóink eddig 4 fehér és 4 vörösbort ismerhettek meg a balatonfüred-csopaki borászat új termékeiből, jelen cikkünkben pedig bemutatjuk a sorozat utolsó két, az ünnepi asztalra való tagját.
Mit igyunk karácsonykor?
 
Magas minőség, korszerű és tradicionális borkészítés ötvözete, kiváló ár/érték arány, Magyarország egyik legjobb bortermő területe – így lehetne jellemezni az 1993-ban alakult, a klasszikus terroir gazdálkodást szem előtt tartó, 20 hektáros füredi pincészetet.
A Figula borok mindenki borai. A termékpaletta jól átgondolt, ahol mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt a könnyű testű fehérboroktól az igazi nagyágyúnak számító vörösborokig. Sok helyen beszerezhetők, de a legjobban persze mindig helyben, ifjabb Figula Mihály pincéjében ízlenek.
Mit igyunk karácsonykor?
A jelen cikkünkben szereplő fehér- és vörösbort Olvasóink ünnepi asztalára kínáljuk. Akár önmagukban, akár étel mellé társítva kiválóan megállják a helyüket. Fogyasztásuk 13 °C, illetve 18 °C-on, nagy társaságban, békés és szeretetteli hangulathoz ajánlott. Kedves Egészségükre!
Csopaki Olaszrizling Válogatás 2011
Nagytestű, elegáns bor. Harmonikus ízvilágában a termőhelyi sajátosságok (sós-minerális jegyek) kellemesen szövik át a fajtajelleget. Koncentrált alapanyagból, szépen érződő fajtajelleggel és meglepő ásványossággal, olyan „igazán jó inni” típusú fehérbor kedves csopaki savakkal.
Figula Balatonszőlősi Cabernet Sauvignon 2011 Hordóválogatás
Sötét rubinvörös, rendkívül szofisztikált bor, a szélein bíborba hajló színárnyalattal. Illatában érett gyümölcsökre – leginkább érett fekete cseresznyére –, valamint keleti fűszerekre, fahéjra és szegfűszegre emlékeztető nagyon kerek, lágyan simogató nagy, testes vörösbor. Ahogy a pohárban nyílik, egyre intenzívebben érezhető földes, vargányára és az őszi avarra emlékeztető jegyek jelennek meg az illatában. Elegáns bor bársonnyal, nugátos-krémes, kakaós ízvilággal. Szép egyensúly, tömör szerkezet, érett zamatok. Finoman integrálódott, de határozott tannin, illetve extraktédesség jellemzi, melyet a kimagasló évjáratnak és a balatonszőlősi Öreghegy dűlő adottságainak köszönhet.
 
Winelovers borok az olvasás mellé