Araz borvacsora Figula borokra hangolva


2024. május 27., 15:52


Az Araz Étterem által szervezett borvacsorák mindig különleges gasztro-élményt ígérnek. Barka Áron séf tökéletesen hangolja az ételeket a választott borokhoz - vagy választja a borokat a megálmodott ételekhez? Tulajdonképpen a sorrend mindegy is, a lényeg, hogy az ízek, textúrák és a látvány harmóniája mentén hozza létre emlékezetes párosításait. 
Araz borvacsora Figula borokra hangolva
Legutóbb a 2022-es Év Bortermelőjének, ifj. Figula Mihálynak a borait hangolták az ételkompozíciókhoz, amely igazán jó választásnak bizonyult, hiszen - ahogy az előadónak meghívott borász maga is elmondta - a Figula-borok igazi gasztro-borok, kitűnően hangolhatók a modern gasztronómiai elvárásokhoz.
 
Figula Mihály szépen vezette fel a borokat, színes történetek közbeékelésével, ugyanakkor kellő időt hagyott a vendégek számára a borok és az ételek értő élvezetére is. Mesélt a Balatonfüred-Csopaki Borvidék dűlőinek sokszínűségéről, amelyeken szinte dombonként változó kőzeteket találunk. Ezek alapozzák meg a rajtuk termő szőlő és végső soron a borok sokféleségét is. Kiemelte a helyismeret, az ősöktől származó tapasztalati tudás fontosságát is.
 
Az első kóstolt bor mindjárt egy komplex tétel volt: a Figula Erdőszéle Olaszrizling 2022, amelyet egy érlelt sonka, égetett padlizsán, konfitált paradicsom és juhsajt variációhoz szolgáltak fel. A bor elsőre a gyümölcsös, kajszis, őszibarackos és citrusos aromáival hízelegte be magát, majd izgalmas savai és lehengerlő krémessége teremtette meg az összeköttetést a lágyan texturált zöldségek és a juhsajt között. A dűlőszelektált olaszrizling eleganciája, kiegyensúlyozottsága, és hosszan tartó citrusos-ásványos lecsengése bombabiztos kezdésnek bizonyult.
 
Araz borvacsora Figula borokra hangolva
 
A következő fogás összetevőinek hallatán - tőkehal, savanyított gomba, karalábé, szőlőszósz - először el sem tudtuk képzelni, mire számíthatunk. A karalábé eléggé megosztó alapanyag manapság, és álmunkban sem gondoltuk volna, hogy asztaltársaságunk egyöntetűen ezt a fogást értékeli majd a legtöbbre. A vajpuhára párolt friss tőkehal, a ráhalmozott gombával és szőlővel önmagában is egy korrekt ízélmény lett volna, de a köré felszolgált karalábé mártás a fogást egészen kivételessé varázsolta, a hozzá kóstolt Figula Szilénusz 2020 házasítás pedig egyenesen ellenállhatatlanná tette.
 
Araz borvacsora Figula borokra hangolva
 
Ez a bor elegáns és komoly beltartalmi értékkel bír: 60% chardonnay, 20-20% olaszrizling és furmint házasítása, amelyet fele-fele arányban érleltek harmadtöltésű 300 literes újhordóban és hagyományos ászokhordóban. Érett citrusokban és fehér húsú gyümölcsökben is bővelkedik, emellett a finom hordós jegyek is növelik teltségét, komplexitását. Ízében és lecsengésében is emlékezetes tétel.
 
A mangalica kolbászos, fenyőmagos spanyol zöldségleves harmadiknak érkezett, egy nem megszokott stílusú rozéval. A Figula Bella Róza 2022 a hazai rozékhoz képest új irányt képvisel. A 100% cabernet sauvignon alapú bor fele tartályban, fele pedig hordóban sűrű seprőkevergetés mellett érlelődött, és komoly, nagytestű, már-már fehérborra hajazó tétel lett belőle. A sűrű levesnek méltó párja volt, a savai és karaktere egyensúlyban tartották annak erős fűszerezésével.
 
A főfogáshoz - holland borjúlapocka spárgával, habos burgonyával és sült hagymával - egy 2017-es Cabernet Franc érkezett a poharakba. Ez a bor nagyon karakteres, borsos, gyógynövényes aromáival, ízében az érett meggy, a csokoládé, vegetális jegyek dominálnak, viszonylag magasabb alkoholszint, nem túlzó tanninok jellemzik. A hús omlósságához a bor selymessége, bársonyossága kiválóan működött, a bor eleganciája megmaradt a hordóhaszálat kifinomultságának köszönhetően.
 
Araz borvacsora Figula borokra hangolva
 
A borász szerint az utolsó tétel nem is annyira a desszerthez, hanem inkább az előtt vagy azután kóstolva nyújt valódi élményt. Megfogadtuk a tanácsát, és ezúttal a bort külön kortyoltuk. A 2022-es Figula Kékfrankos „1200” megtestesíti azt, amit Figuláék a fajtáról gondolnak. A kékszőlők közül az olaszrizling megfelelőjének tartják, vagyis egy komoly potenciállal bíró fajtának nemzetközi viszonylatban és egyediség tekintetében is. A pécselyi Bordoma dűlőből szüretelt kékfrankosukra a finom gyümölcsösség, közepes test, vibráló savak és határtalan fűszeresség jellemző, amely ifj. Figula Mihály szerint méltó párja akár egy burgundiai pinot noir-nak is. 
 
Araz borvacsora Figula borokra hangolva
 
Miután a borban kigyönyörködtük magunkat, jöhetett a desszert, az Eszterházy szelet tonkabab fagylalttal, amely valóban megédesítette az este hátralévő részét. 
 
A borvacsorákon kívül az Araz Étterem Budapest belvárosában, a Dohány utca 42-44. szám alatt egy letisztult, kifinomult és izgalmas a la Carte étlappal várja vendégeit. A kiválasztott ételekhez az étterem széles borválasztéka párosul, amit akár a hatalmas falfestménnyel tarkított kerthelyiségben is elfogyaszthatunk. Akár enni szeretnétek egy igazán finomat, vagy csak hűsölnétek egy kicsit az árnyas belső udvarban, ez a helyszín tökéletesen adott hozzá.
 
Hétfőtől péntekig ízletes déli menüt is kínálnak a gasztronómia szerelmeseinek és mindazoknak, akik egy kellemes pihenővel szeretnék megtörni a vágtázó hétköznapokat. A vendégek saját ízlésüknek megfelelően állíthatják össze két- vagy háromfogásos ebédjüket, amelyet Barka Áron, Chef de Cuisine és csapata készít el a betérőknek. 
 
Araz borvacsora Figula borokra hangolva
 
Érdemes feliratkozni az Araz hírlevelére, hogy időben értesülj az aktuális heti menüről, a közelgő aktuális programokról és borvacsorákról.
 
Araz borvacsora Figula borokra hangolva
 

Araz étterem
H-1074 Budapest, Dohány utca 42-44.
E-mail: araz@araz.hu
https://araz.hu/
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé