Mór: a melegebb évjáratok nagy vesztese az Ezerjó

Sztanev Bertalan
2013. május 02., 10:24


Borverseny - Nagy várakozás előzte meg az idei móri borvidéki borversenyt, amelyet hagyományosan Szent György napja közelében tartanak meg. A fokozott hangulat nemcsak annak volt köszönhető, hogy a borvidék ismét egy jó évjáratot tudhat maga mögött, hanem annak is, hogy rekordszámú nevezés érkezett a borversenyre. A majd 180 benevezett tételből 50 Ezerjó fajtabort neveztek.
Mór: a melegebb évjáratok nagy vesztese az Ezerjó
 
A borvidék zászlósborának tekintett fajta nagyarányú nevezése azt mutatja, hogy a borvidék termelői bíznak a fajta népszerűségének növekedésében, a borvidék arculatának kialakításában. A képet egy kicsit árnyalja, hogy az összes benevezett bor 27 különböző fajtát képviselt, és döntő többségük fajtaborként került a bírálók elé.
Egy kis borvidék számára mindenképpen előnyt jelent, ha rendelkezik egy olyan fajtával, amelyet a fogyasztók még ismernek, netán keresnek is az üzletekben. A nagy fajtaválaszték, azonban elaprózhatja az erőket, a borvidék arculatának kialakításához nem tud hozzájárulni. A másik igen hangsúlyos kérdés a borvidéki karakter megjelenítése kapcsán, az alkalmazott szőlészeti és borászati technológia, annak egységessége a borvidéken. Ebben a kérdésben egyértelmű iránymutatást ad a borvidék termékleírása, amely meghatározza a készítendő borok karakterét. Ennek alapján a móri fehérborok élénk, üde savérzetűek, virágos illat vagy gyümölcsösség és könnyedség, frissesség jellemzi őket. A hordós érlelés jegyeit többnyire nélkülözik. Közepes testesség esetén jellemzően aromásak, karakteresek. Fajtajelölés esetén a fajtajelleg általában jól felismerhető.
A termékleírásban meghatározott karakter alapján tehát egy illatban megnyerő, friss savú bort vár a fogyasztó a piacon, és a bírálók feladata is ennek a karakternek a keresése a mustrák során. A termékleírások megszületésével egy borvidéki borversenynek ma már nem csak az a feladata, hogy értékelje a hibátlan borokat, felhívja a figyelmet a technológia fejlesztésének irányaira. Jó, ha a bírálók visszaigazolást adnak a borvidék képviselőinek, termelőinek, abban, hogy szerintük a termékleírásnak mennyire sikerült megfelelniük ahhoz, hogy jogosan viseljék a Mór eredetmegjelölést.
Az idei év bírálata sok tanulsággal szolgált. Az utóbbi évek évjáratainak kiszámíthatatlansága szükségessé teszi szőlészeti és borászati gyakorlat rugalmasabb szervezését. Ahogy a 2010-es évjárattal kapcsolatban joggal érezték a bírálók a savhangsúlyt, most ugyanennek a hiányát, valamint a magas alkoholtartalmat kellett elviselni.
A melegebb évek (2011, 2012) nyertese a Chardonnay volt, míg vesztese éppen az Ezerjó. A fajta a korábbi évekhez képest jelentősen kevesebb aranyérmet hozott a pincészetek számára. Egy meleg évjárat egyben kihívást jelent abban is, hogy a termékleírásnak megfelelően a borok gyümölcsösek, üdék, fiatalosak legyenek.
Mór TOP 10
Ezerjó aszú  2008 96,7 Nagy Arany  Balázs Sándor 
Olaszrizling  2012 94,4 Nagy Arany  Sáfrán Pince   
Tramini késői szüret  2011 91,5 Arany   Kis Miklós 
Sárgamuskotály késői szüret  2011 90,7 Arany   Kis Miklós 
Chardonnay  2012 90,3 Arany   Gábor Csaba 
Cabernet sauvignon  2011 90,2 Arany   Balázs Sándor 
Chardonnay  2010 90 Arany   Kőrösi Imre 
Blanc  2012 89 Arany   miklóscsabi 
Chardonnay  2012 88,8 Arany   Csetvei Pincészet  
Az aranyérmes borokat áttekintve látható, hogy a benevezett fajtaborok számarányához képest az illatos fajták, a Chardonnay és az Olaszrizling szerepeltek jól. Meglepő volt a késői szüretelésű borok gyengébb szereplése. A benevezett tételek többségének hibája a gyengébb savérzet, és a késői szüretből származó illat- és ízjegyek hiánya volt.
A Móri borvidék boraiból kevés jut el palackban a fogyasztók asztalára, a termelők leginkább folyóborként értékesítik azokat. A gazdasági válság is egyértelműen átrendezte a fogyasztási szokásokat. A borvidék képviselői úgy látják, hogy a fogyasztók a móri borokból nem isznak kevesebbet, de érzékenyebbek lettek az árra, inkább az olcsóbb, nagyobb kiszerelésű, vagy éppen a folyóbort keresik.
 
Winelovers borok az olvasás mellé