Most meglátjuk, mennyire becsületesek a román pálinkafőzdék

MTI
2014. január 20., 16:12


Egyszerűsített ügymenet - Bevallásos alapon kell majd az otthoni pálinkafőzés nyomán jövedéki adót fizetni Romániában, mivel a bukaresti kormány azt tervezi, hogy beszünteti a lepárló berendezések hatósági zárolásának gyakorlatát - közölte vasárnap a Mediafax hírügynökség.
Most meglátjuk, mennyire becsületesek a román pálinkafőzdék
 
Romániában idén harmadával magasabb a pálinkaadó mint tavaly, miután az általános szeszadó a 750-ről 1000 euróra nőtt hektoliterenként, így a házipálinka (tiszta alkoholra számított) kedvezményes adója is 375-ről 500 euróra emelkedett hektoliterenként. A román törvények szerint 50 liter tiszta alkoholt tartalmazó mennyiség alatt az általános szeszadó felét kell a saját használatra előállított gyümölcspárlat után befizetni.
Jelenleg a gazdáknak írásban kell bejelentenie a pálinkafőzést a területi vámhatóságnál, a vámosnak pedig kétszer kell kiszállnia a helyszínre: először azért, hogy levegye a lepárló berendezésre helyezett hatósági zárat, majd azért, hogy visszategye.
A Mediafax által ismertetett tervezet szerint a zárolás helyett a gazdák bevallása alapján fogják kiszámítani és behajtani a pálinkaadót. A főzés után legkésőbb három munkanapon belül kell majd bejelenteni, hogy hány fokos, és milyen mennyiségű párlat készült.
Az ügymenet egyszerűsítésének szándékát azzal hozta összefüggésbe a román hírügynökség, hogy Romániában most zajlik a pénzügyi hivatalok, a pénzügyőrség és a vámhatóság összevonása egy egységes adóhatósággá, a folyamat pedig létszám-leépítéssel jár együtt.
A saját használatra főzött 25 fokos cujka (egyszer égetett gyümölcspárlat) után literenként 5,6 lej (370 forintnyi), az 55 fokos erdélyi pálinka után pedig literenként csaknem 13 lej (860 forint) jövedéki adót kell fizetni Romániában.
Romulus Dascalu, a szeszesital-gyártókat és forgalmazókat tömörítő Garant munkáltatói közösség elnöke egy korábbi nyilatkozatában úgy vélekedett: az alkoholtermékek 70-80 százalékának adásvétele illegálisan, vagyis jövedéki adó befizetése nélkül történik Romániában.
 
Winelovers borok az olvasás mellé