Nem csak a szüret sikerült kiválóan a Tűzkő Birtoknak

(X)
2015. november 23., 06:43


A bátaapáti Tűzkő Birtok számára kiválóan alakult az idei ősz. Az augusztustól október végéig tartó szüret remekül sikerült, a közelmúlt fesztiváljain rengeteg vendég kóstolta a boraikat, és különleges meglepetést is biztosítottak egy New York-i esküvőre.
Nem csak a szüret sikerült kiválóan a Tűzkő Birtoknak
Az idei szüreti időpontot sikerült optimálisan megválasztani a Tűzkő Birtokon. Az időjárás kedvezett a korai fajtáknak, így a tramininak a zöld veltelininek, és a pinot noirnak is. Ezen fajták tehát kiemelkedő minőségben kerültek a pincébe. 

A birtok kiválóan tudott alkalmazkodni a szeptemberi csapadékos időjáráshoz. A változó időjárás megkövetelte, a gyors döntéshozatalt a fajták szüretelésekor, hogy a legoptimálisabb legyen a szőlő beltartalmi értéke (sav-cukor arány). Folyamatos kontroll alatt történt a szüret. Ennek megfelelően 18-22 mustfok közötti szőlőket sikerült szüretelni, melyeknek optimális volt a savtartalmuk.
A középérésű fajtáknál, mint a chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling a csapadékmentes időjárást használták ki, ezért sikerült az átlagnál magasabb, minőségben jobb termést szüretelni. A kékszőlő fajták tekintetében a birtok jó fekvésű területeinek köszönhetően az idei igen forró nyár napjainak ellenére sem égtek el a savak. Ennek megfelelően a fajtajelleges, illatban, zamatban gazdag borok érlelődnek a hordókban. 
 
Rozé borok esetében a szakmai háttér dominált, ezért sikerült harmonikus, illatos, üde, jó savérzetű borokat készíteni. A Tűzkő Birtok szakmai háttere biztosítja, hogy ebben az évjáratban is kimagasló minőségű borok kerüljenek a fogyasztókhoz
 
Nem csak a szüret sikerült kiválóan a Tűzkő Birtoknak

Csinálták a fesztivált

A Tűzkő Birtok számos fesztiválon képviseltette magát az utóbbi két hónapban. Csak néhány a jelentősebb rendezvények közül, ahol nagy sikerrel szerepeltek a Tűzkő borok: Szekszárdi Szüreti Napok, Bor Tér Borfesztivál (Szeged), Borhíd Fesztivál (Esztergom), Disznótoros Kolbászfesztivál (Budapest), Csabai Kolbászfesztivál (Békéscsaba). A fesztiválok jegyében a Tűzkő Birtok 9 alkalommal tartott bemutatkozó borkóstolót áruházláncokban.
 
Nem csak a szüret sikerült kiválóan a Tűzkő Birtoknak
Tűzkő borok a Szekszárdi Szüreti Napokon

A fesztiválok közül kétségtelenül a Szekszárdi Szüreti Fesztivál hozta a legnagyobb sikert és elismerést a Tűzkő Birtok számára. Még soha ennyi vásárlója és vendége nem volt a pincészetnek, az emberek négy napon át kora délutántól hajnalig sorban álltak a Tűzkő Birtok standja előtt. Számtalan borbarát már sokadszor visszatérő vendégként érkezett újra megkóstolni és megvásárolni a Tűzkő borokat. A szeptemberi nagy meleg miatt a fesztiválozók szívesen fogyasztották a birtok megfelelően behűtött, kiváló fehér és rosé borait.

A Tűzkő Chardonnay Barrique New Yorkban

Különleges ajándékot kap egy New York-i menyasszony, hiszen a budapesti Disznótoros Kolbászfesztiválon egy New Yorkban élő magyar származású férfi kereste fel a Tűzkő Birtok standját.

Örömmel vette tudomásul, hogy megtalálta a számára kedves, már korábban kóstolt Tűzkő Chardonnay Barrique bort. Egy kis beszélgetés és kóstolás után úgy döntött, visz magával a borból a tengeren túlra. A lánya esküvőjére meglepetésként vásárolt 12 palack bort, melyet a birtok kollégái kiszállítottak neki másnap a repülőtérre. Így került New York városába az aranyszínű Tűzkő Chardonnay Barrique.
 
Két Tűzkő Birtok bor a legjobb 10 magyar vörösbor között
 
A Népszabadság évről évre megjelenő kiadványában elismert nemzetközi és hazai borszakértők választják ki a 100 legjobb magyar bort. A rangsor felállítása során a szervezők figyelik az év korábbi borversenyeit, az ott aranyérmet nyert borokon kívül pedig csak azokat a tételeket engedték be a mezőnybe, amelyeket tíz szakértő ajánlott.
 
Az Országos Borverseny, a VinAgora Nemzetközi Borverseny, a Vinalies Internationales, a Monde Selection, a The Internatioan Wine and Spirits Competition, az Internatioan Wine Challenge és a Les Citadelles Du Vin borversenyek alapján válogattak be borokat. Egy pincészettől csak két tételt fogadtak be. A 170 legjobból kellett így rangsorolnia a zsűrinek, amelyet négy kóstolói csoportra osztottak. A borakadémikusokból, borszakértőkből, borkereskedőkből, szakírókból, someleierekből és borászokból álló bizottságok tagjai között négy külső, független olvasó is helyet kapott. A kóstolás vakon történt, száz pontos rendszerben. A legjobb tíz tételt egy hat fős szakértői csapat kóstolta újra, vakon, meghatározva a végleges sorrendet.
 
Nem csak a szüret sikerült kiválóan a Tűzkő Birtoknak
 
A Tűzkő Birtok érte el a legjobb eredményeket a Tolnai megyei pincészetek közül a TOP 100 legjobb magyar bor 2015 megmérettetésen. A 10 legjobb vörösbor közül a Tűzkő Merlot 2012-es év járatú bora az ötödik, a Tűzkő Domb 2009-es bora pedig a tízedik helyen végzett. Ezzel a Tűzkő Birtok tudhatja magáénak a legjobb 10 magyar vörös bor egyötödét, vagyis húsz százalékát. 
 
A százas listán a Tűzkő Merlot 2012 a tizenkettedik helyre, a Tűzkő Domb Cuvée 2009 a tizenkilencedik helyre került.
Winelovers borok az olvasás mellé