Nemzetközi kitekintés a Villa Tolnay-nál - a legjobb Rajnai rizlingek és Pinot noir-ok nyomában

Borászportál
2013. április 09., 11:27


Fajtakóstoló - A legjobb minőségű német Rajnai rizlingeket és burgundi Pinot noir-okat kóstolták azok a Badacsonyi és Balaton-felvidéki borászok, akiket Philipp Oser, a Villa Tolnay tulajdonos-főborásza invitált meg egy közös bormustrára.
Nemzetközi kitekintés a Villa Tolnay-nál - a legjobb Rajnai rizlingek és Pinot noir-ok nyomában
 
Philipp Oser az európai borvilág kiváló ismerője, jó ízlésű gurmand és szenvedélyes borgyűjtő. Mondhatni a minőség megszállottja. Nagy László birtokigazgatóval a szükséges nemzetközi kitekintés érdekében rendszeresen kóstolnak Franciaországban és Németországban, a tanulmányutak során leszűrt tapasztalatokat pedig a csobánci pincészetnél végzett szakmai munka során hasznosítják.

Nemzetközi kitekintés a Villa Tolnay-nál - a legjobb Rajnai rizlingek és Pinot noir-ok nyomában


Március 29-én Rajnai rizling és Pinot noir fajtakóstolót szerveztek a Tolnay Villában, amire környékbeli borászokat invitáltak meg. A résztvevők Borbély Tamás (Borbély családi pincészet), Laposa Bence (Laposa Borbirtok), Pálffy Gyula (Pálffy Pince), Váli Boglárka és Váli Péter (Válibor) voltak.
 
A legjobb minőségű német Rajnai rizlingeket és burgundi Grand Cru Pinot noir-okat felvonultató borkóstoló a GG & GC címet kapta (Riesling Grosse Gewächse & Pinot noir Grand Cru’s). A sorban helyet kapott a Villa Tolnay 2010-es fahordós Rajnai rizlingje és 2008-as Pinot noir-ja is. A teljes kóstolósor itt található.

„Nem félünk odatenni a saját borunkat egy ilyen impozáns sorba, hiszen ebből sokat tanulunk, jobban látjuk, hogy mit kell még tökéletesítenünk a jövőben” – mondta Nagy László.

 „A kedvenc fajtám a Rajnai rizling, ezért számomra a kezdetek óta nagyon fontos volt a nemzetközi szintű rizlingek készítésére való törekvés. A mi rizlingünk stílusa a pfalz-i borokhoz áll a legközelebb” – mondta Philipp Oser, majd hozzátette: „a hazai Pinot noir-ok kapcsán elkövetett egyik leggyakoribb hiba az, hogy túl sokáig várnak a szürettel, így a bor nem tudja azt a visszafogott eleganciát és fineszt hozni, ami a fajtát naggyá tette.”
Nemzetközi kitekintés a Villa Tolnay-nál - a legjobb Rajnai rizlingek és Pinot noir-ok nyomában
Philipp Oser, a Villa Tolnay tulajdonos-főborásza
A résztvevők egyöntetűen megállapították, hogy ilyen erős borsorral, így együtt még nem találkoztak. A kóstoló végén megválasztották a sor legszebb Rajnai rizlingjét: Dönnhoff Felsenberg Grosses Gewächs 2010 (lehengerlő bor, extrém gazdag zamattal, Winespectator 91 pont), és legszebb Pinot noir-ját: Domaine Meo-Camuzet - Clos de Vougeot Grand Cru 2007 (nagyon kerek, szilvás hangulatú bor, tanítani való savakkal, Winespectator 93 pont).

A kóstolóest tapasztalatait a köveskáli Pálffy Gyula a következőképpen foglalta össze:
„Nagyon tetszett a Rajnai rizling sor, a Pinot noir sor pedig még annál is jobban. Nagyon sokat kell még tanulnunk és fejlődnünk, hogy ilyen szintre elérjünk. Ebben a tanulási folyamatban segítenek ezek a kóstolók, amivel ki tudunk tekinteni a nemzetközi elitre. Arról meg vagyok győződve, hogy az adottságaink megvannak, elindultunk egy jó úton, csináltunk már jó bort, de a nagy borunkat még nem csináltuk meg. Ahhoz, hogy elérjünk egy ilyen szintre sok-sok év tapasztalat és generációkon átörökített tudás szükséges. Nekem szerencsém van, a két fiam áll mögöttem, így lesz kinek átadni a stafétabotot. Jelenleg 6-8 fajtával foglalkozom és fejben is van még három, amivel foglalkozni szeretnék – ilyen a Rajnai rizling is. Ez nyilván túl sok fajta, nem kellene ennyi, viszont most még nem tudom, hogy ezekből a fajtákból melyik lesz az, amire a birtokot hosszútávon lehet építeni. Ezt évek sora fogja letisztázni, amit nem tudunk megspórolni.”
Winelovers borok az olvasás mellé