Miért imádják a rajnai rizlinget a sommelierek?A Dr. Czurda Henrik által szervezett nem mindennapi BOR & ÉTEL HARMÓNIA workshop ötlete azért született, hogy a résztvevők az érzéki tapasztalataik által fejtsék meg, hogy egyes ételtípusokhoz milyen borok illenek leginkább, és arra is választ kapjanak, miért van az, hogy bizonyos ételek bizonyos borokkal alkotnak tökéletes harmóniát. Henrik nem titkolt célja az volt, hogy bemutassa, milyen sikeres választás a rajnai rizling a gasztronómiában.
Nemzetközi borvacsorák otthon: rajnai rizling nélkül nincs igazi német vacsoraHa németországi élmények kerülnek szóba egy-egy beszélgetés során, elsőként a sörök és az ezekhez kapcsolódó sörfesztiválok jutnak eszünkbe – pedig az itteni borok legalább ennyire felejthetetlenek és rabul ejtik azt, aki kortyol belőlük. Velem is pontosan így történt.
5 borhoz 10 étel - Élmény és tanulás a BOR & ÉTEL HARMÓNIA workshop-on Napjaink egyik legkeresettebb fehér szőlőfajtája a rajnai rizling, amely megkerülhetetlen a gasztronómiában. Iskolázásának sokfélesége miatt az előételtől a desszertekig rengeteg ételhez társítható; határozott karakterrel, élénk, lendületes savakkal, gazdag aromavilággal rendelkező borokat ad, ha jó kezekbe kerül. A fajta alaposabb megismeréséhez egy különleges bor-étel párosítás workshop-ot ajánlunk, amelyen a résztvevők együtt fejtik meg, milyen ételekkel alkot tökéletes párost többek között a rajnai rizling.
Osztrák sí- és gasztrokalandok borokkalAusztriában mindent megtalálhatunk, amire egy néhány napos téli elvonuláshoz szükségünk lehet: rengeteg havat a síeléshez, gyönyörű tájakat, finom ételeket és jobbnál jobb borokat – ez utóbbiakat különösen nagy számban és változatos ízvilággal ahhoz képest, hogy nyugati szomszédunk szőlőtermő területeinek összmérete kisebb, mint Magyarországé.
Malatinszky Csaba: „Minél magasabb valamiben a kézi munka aránya, az eredmény annál inkább válik az alkotó személyének kivetülésévé”Karácsony felé közeledve egy kis játékra hívtuk Malatinszky Csabát. A villányi borász ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, a könnyednek induló beszélgetés végére nagyon mély gondolatok is előkerültek sorsfordító borokról, gyökerekről és V. Györgyről.
Badacsonyból Pilisvörösvárra – a HedoNick Pince nem mindennapi sztorija2018-ban debütáltak a piacon a „kétlaki” HedoNick Pince borai. Feldhoffer Péter borászati vezetővel vettük át az igencsak sűrűre sikerült első két év történéseit és a jövőbeni terveket. Utóbbiak, ha mind megvalósulnak, garantáltan sokat fogunk még hallani róluk!
„A rizling nálam hangulatfüggő, annyi arca van”Ha valaki kételkedik a rajnai rizling sokoldalúságában, látogassa meg a Cseri Pincészet standját az Olaszrizling Októberen. Hogyan lehet egyetlen szőlőfajtából hat teljesen különböző stílusú bort készíteni? Cseri Barnabás most elmondja, szombaton pedig megmutatja.
„Ez a siker különösen kedves számomra és végképp meghozta a kedvet a fajtához”Első nagy sikerét nem a helyi zászlósfajtával, hanem az olaszrizlinggel aratta 2015-ben Wilhelm Dávid, az Olaszrizling Októberen kiállító pécsi Belward pincészet borásza. Most megosztja velünk a „toszkán olaszrizling” titkát.
Váli Péter a rizling több arcát is bemutatja az Olaszrizling Októberen – főszerepben az olaszrizling és a rajnai rizlingOlaszrizling vagy rajnai rizling? Váli Péter badacsonyi borász számára eldönthetetlen kérdés. Mindkét szőlőfajta gyönyörű bort ad, nevük hasonlósága ellenére azonban két teljesen különböző szőlőfajtáról van szó.