Mitől olyan nagy szám az osztrák bor?Ausztria borait ma már világszerte nagyra értékelik a borszakértők és a borkedvelők. Nézzük meg 7 pontban, mitől szerepelnek ezek a tételek következetesen olyan jól a nemzetközi vakkóstolókon.
Véleményedért cserébe 6 palack Czurda Riesling-et nyerhetszHa megírod legnagyobb kulináris élményedet a Czurda Riesling-ről, nyerhetsz 6 palackot belőle.
Aki Czurda rizlinget vesz, mindig biztos lehet az állandó minőségbenNéhány éve a Pannonhalmi borvidéken született egy bor, amelyet a fogyasztók és a szakma is örömmel fogadott, hiszen a stílus, amit képvisel, hazánkban egyedülálló. Czurda Henrikkel, a Borkollégium WSET kurzusain referenciaként megjelenő bor megálmodójával beszélgettünk arról, mi történt az idei évben, és mik a tervei a jövőre nézve.
Ugyanaz és mégis más: rajnai rizling két stílusbanMi az? Elegáns, ásványos, izgalmas savakkal és tobzódó gyümölcsösséggel. Hát persze, hogy egy Czurda-rizling. Czurda Henrik Szőlőskertje Győrszemeréről a semmiből néhány év alatt a német stílusú rizlingek egyedülálló hazai példáit alkotta meg.
Miért imádják a rajnai rizlinget a sommelierek?A Dr. Czurda Henrik által szervezett nem mindennapi BOR & ÉTEL HARMÓNIA workshop ötlete azért született, hogy a résztvevők az érzéki tapasztalataik által fejtsék meg, hogy egyes ételtípusokhoz milyen borok illenek leginkább, és arra is választ kapjanak, miért van az, hogy bizonyos ételek bizonyos borokkal alkotnak tökéletes harmóniát. Henrik nem titkolt célja az volt, hogy bemutassa, milyen sikeres választás a rajnai rizling a gasztronómiában.
Nemzetközi borvacsorák otthon: rajnai rizling nélkül nincs igazi német vacsoraHa németországi élmények kerülnek szóba egy-egy beszélgetés során, elsőként a sörök és az ezekhez kapcsolódó sörfesztiválok jutnak eszünkbe – pedig az itteni borok legalább ennyire felejthetetlenek és rabul ejtik azt, aki kortyol belőlük. Velem is pontosan így történt.
5 borhoz 10 étel - Élmény és tanulás a BOR & ÉTEL HARMÓNIA workshop-on Napjaink egyik legkeresettebb fehér szőlőfajtája a rajnai rizling, amely megkerülhetetlen a gasztronómiában. Iskolázásának sokfélesége miatt az előételtől a desszertekig rengeteg ételhez társítható; határozott karakterrel, élénk, lendületes savakkal, gazdag aromavilággal rendelkező borokat ad, ha jó kezekbe kerül. A fajta alaposabb megismeréséhez egy különleges bor-étel párosítás workshop-ot ajánlunk, amelyen a résztvevők együtt fejtik meg, milyen ételekkel alkot tökéletes párost többek között a rajnai rizling.
Osztrák sí- és gasztrokalandok borokkalAusztriában mindent megtalálhatunk, amire egy néhány napos téli elvonuláshoz szükségünk lehet: rengeteg havat a síeléshez, gyönyörű tájakat, finom ételeket és jobbnál jobb borokat – ez utóbbiakat különösen nagy számban és változatos ízvilággal ahhoz képest, hogy nyugati szomszédunk szőlőtermő területeinek összmérete kisebb, mint Magyarországé.
Malatinszky Csaba: „Minél magasabb valamiben a kézi munka aránya, az eredmény annál inkább válik az alkotó személyének kivetülésévé”Karácsony felé közeledve egy kis játékra hívtuk Malatinszky Csabát. A villányi borász ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, a könnyednek induló beszélgetés végére nagyon mély gondolatok is előkerültek sorsfordító borokról, gyökerekről és V. Györgyről.