Ők szüretelnek először az Északi féltekén

Borászportál - KG
2016. augusztus 02., 19:54


A kaliforniai Napa völgyben az elmúlt napokban megkezdődött a szüret. Először a pezsgőalapboroknak szánt szőlőket szedik.
Ők szüretelnek először az Északi féltekén
Fotó: Napavalley.com
Néhány Napa-völgybéli termelő máris remek évjáratként emlegeti 2016-ot – ám azt ők is hozzáteszik, hogy azért még nagyon az elején járunk a dolgoknak.
 
A Napa-völgy San Francisco-tól nagyjából egy órára, északra fekszik és a leghíresebb borvidék az USA-ban. Az éghajlat nagyon kellemes, mediterrán arrafelé, a tájat óriási szőlőültetvények uralják. A talaj vulkáni, így a szőlő remekül érzi magát.
 

Evening sun (8:00pm) kissing the grapes good night. #Chappellet #sthelena #napaharvest #napavalley #pritchardhill

Chappellet Vineyard (@chappellet) által közzétett fénykép,

 
Kaliforniát jelentős szárazság sújtja ezekben a hetekben, mégis úgy tűnik, összejöhet a harmadik kiváló évjárat is a borvidéken – erősítette meg Garrett Buckland, a Napa-völgyi szőlőtermelők elnöke a Decanternek.
 
A szőlészek és borászok kiváló hozamokra készülnek, egyedül a cabernet sauvignon mennyisége tűnik néhány ültetvényen a megszokottnál alacsonyabbnak.
 
A borászok bizakodóak, de tisztában vannak vele, hogy egy hirtelen változás az időjárásban könnyen megváltoztathatja a derűs kilátásokat.
 
A szüret a sauvignon blanc szedésével folytatódik majd – erre várhatóan a jövő héten kerül sor, a teljes betakarítás pedig augusztus harmadik hetében indul. 
Winelovers borok az olvasás mellé