Putyin és Berlusconi miatt áll a bál egy krími borászatban

Borászportál
2015. szeptember 22., 21:11


Az orosz elnök és az egykori olasz miniszterelnök igazán elnöki estét tartottak egy krími borászatban, ahol állítólag egy 240 éves bort is kinyitottak a kedvükért. Ukrajna perel.
Putyin és Berlusconi miatt áll a bál egy krími borászatban
Az orosz elnök vajon átléphette a sárga csíkot? (Fotó: Artnet News)
Az Oroszország által egy éve annektált Krím-félszigeten csavargott Vlagyimir Putyin és Silvio Berlusconi szeptember közepén. Meglátogatták a Massandra pincészetet is, ahol a félsziget megszállása után, az oroszok által kinevezett igazgatónő, Janina Pavlenkó kibontott a két kivételes vendégnek egy (vagy több) palackot a 240 éves Jerez de la Fronterából.
 
Putyin és Berlusconi miatt áll a bál egy krími borászatban
Massandráéknál van még egy-két régebbi palack (Fotó: Wikimedia Commons)
 
Az ukránok szerint az összesen öt palackból álló vintage kollekció, aminek része volt a szóban forgó üveg bor is, az ukrán nép öröksége. A félsziget kijevi számüzetésben élő helyettes főügyésze  elmondta, hogy amíg a borászat Ukrajnához tartozott, addig csakis elnöki aláírással lehetett elárverezni vagy elajándékozni az értékes gyűjtemény bármely palackját, ezért beperlik az igazgatónőt.
Az 1894-ben megnyitott Massandra pincészet az ukrán állam tulajdona volt, mielőtt tavaly márciusban Oroszország annektálta a Krím- félszigetet. Az 1775-ös Jerez de la Fronterát, amit Putyinék megittak, még Mihail Voroncov herceg vitette a Krímbe Nagy Katalin cárnő idején. Egyes becslések szerint 80 ezer eurót ér.
Winelovers borok az olvasás mellé