Szászié és a Pfneiszl lányoké az ország legjobb biobora

Németh Richárd
2014. április 18., 10:57


Borverseny - Kilenc borvidék 30 biobora mérettetett meg a nyolcadik alkalommal megrendezett Országos Pusztai Bioborversenyen a Hortobágyon. Kaló Imre borász, a szakmai bizottság elnöke szerint a bioborágazat erőteljes fejlődésnek indult, és egyre több termelő lát fantáziát a hazai fogyasztásnak mindössze néhány százalékát kitevő termékben.
Szászié és a Pfneiszl lányoké az ország legjobb biobora
 
A fokozott érdeklődést jelezte, hogy Ausztriából és az Érmellékről is érkeztek bioborok, igaz az utóbbiak egyelőre versenyen kívül indultak. A bírálaton ugyanis csak az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt biominősítésű termékekkel lehetett részt venni – fejtette ki Kerekes Sándor, a verseny szóvivője csütörtöki közleményében.
Ennek megfelelve végül kilenc borvidék 13 pincészetének 30 biobora versenyzett. A Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége és a Biokontroll Hungaria Nonprofit Kft. által támogatott szerdai versenyen két bor kivételével az összes ezüst-, illetve aranyérmet kapott.
Szászi Endre 2012-es Szent György-hegyi Zeusa és a Pfneiszl Bio Birtok 2009-es Kékfrankosa pedig a csúcsbor címet is megkapta, így indulhat a Biokontroll támogatásával a 2015-ös nürnbergi BioFach - a világ legnagyobb biotermék seregszemléje - versenyén.
Magyarország egyetlen országos bioborversenyét egyébként azért a Hortobágyon rendezik meg, mert itt található a legnagyobb összefüggő, mintegy 20 ezer hektár bio művelésű terület. A Debreceni Borbarátok Társasága által szervezett verseny eredményhirdetését hagyományosan a kihajtási ünnep napján, április 26-án, a Szent György-napi országos biovásár keretében tartják meg.
Szerkesztve az MTI híre alapján.
 
Winelovers borok az olvasás mellé