Szlovákia, Ausztria és Magyarország portugieserei a legjobbak között

MTI
2014. május 07., 09:50


Portugieser du Monde - Magyar, szlovák és osztrák bor kapott champion-díjat a Pécsett tartott nemzetközi portugieser szemlén. Magyar vonatkozásban az elismerést a Tiffán's Pincészet 2012-es évjáratú Régimódi cuvée borával a portugieser-alapú házasítások kategóriájában, a szlovák Terra Parna a 2010-es Modry Portugal borával a 2012-es vagy régebbi évjáratú portugieserek kategóriájában, az osztrák Weingut Weinfried a 2013-as Granat Portugieser borával érdemelte ki.
Szlovákia, Ausztria és Magyarország portugieserei a legjobbak között
 
A szervezők utaltak rá: a pécsi önkormányzat támogatásával második alkalommal, a múlt hétvégén megrendezett Portugieser du Monde nevű megmérettetésre 6 ország termelőinek 72 portugieser bora és portugieser alapú házasítása érkezett. A nemzetközi zsűri a minták kóstolása alapján a három champion-díj mellett 19 aranyérmet ítélt meg.
A szervezők a szemlével a Közép-Európában elterjedt, és a régió "kikerülhetetlen" szőlőjéből készülő friss, gyümölcsös vörösborra szeretnék felhívni a figyelmet, amely ritkán kerül reflektorfénybe az olyan világfajták mellett, mint a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot vagy a pinot noir.
Megjegyezték: sok termelő úgy tekint a portugieserre, mint egy újborként eladható primőr termékre, holott a fajta megfelelő gondosság és odafigyelés mellett magas minőségű, különleges borok előállítására is alkalmas.