Szőlőskert a budai Vár oldalában

Turizmus Online
2010. július 26., 18:10


Háromévi előkészítést követően ősszel szőlőt telepítenek a budai Vár oldalába. Az alig 1 hektárnyi szőlős a magyar borkultúrát kívánja hirdetni.
Szőlőskert a budai Vár oldalában
 
A telepítés a Fehérvári kapu mellett, a Vár nyugat-délnyugati lejtőjén, 0,7 hektáron történik. Nem újdonság ezen a környéken a szőlő. A filoxérát és a járvánnyal egyidejű, erőteljes urbanizációt követően tűntek el Buda hegyeiről a szőlősök. Évszázadokon keresztül folyt borászkodás a Gellért-, és a Sas-hegy valamint a Rózsadomb lankáin.
Az ötletgazda Bojár Iván András, a főváros városarculati tanácsnoka a Napi Turizmus érdeklődésére elmondta: a fővárosi Főkert kezelésében álló 0,7 hektárnyi szőlő a telepítést 2-3 év múlva válik igazi attrakció. Addig a turisztikai szolgáltatók is ki tudják gondolni, hogyan lehetne leghatékonyabban felhasználni a főváros történelmének, gasztronómiai kultúrájának egy fontos szeletét bemutató területet – tette hozzá a tanácsnok.
Érdeklődésünkre, hogy tárgyaltak-e esetleg valamelyik ismert magyar borásszal a terület műveléséről, Bojár Iván elmondta: nem, mert ez egyrészt komoly ellentéteket szülhet, másfelől ez a 0,7 hektár nem bír olyan borszakmai jelentőséggel, hogy a borászok érdeklődését felkeltse. A művelés szintén a Főkerthez tartozik majd.
Bojár Iván András úgy véli: üdvös lenne, ha városfejlesztésen nem csupán az infrastruktúra bővítésében gondolkodnánk, hanem a szőlőshöz hasonló, a helyiek identitását is erősítő ötletek keresztülvitelén is.
A fővárosi közgyűlés tavaly szavazott meg a telepítésre és négyévi fenntartásra 14 millió forintot.
 
Winelovers borok az olvasás mellé