Tokajska, a szlovák tokaji

Piac & Profit
2008. április 24., 21:26


Nem lesz egységes a magyar és szlovák tokaji borvidék, Magyarország kezdeményezte az Európai Unió illetékes szervezeteinél, hogy vonják meg Szlovákiától a tokaji név használatát.
 
A szlovák névváltozat használatára kérte Magyarország az Európai Uniót a tokaji borvidék szlovákiai részére vonatkozóan az unió úgynevezett mezőgazdasági különbizottságának hétfői brüsszeli ülésén - tudta meg az MTI diplomáciai forrásból a találkozót követően.
Ennek eredményeképpen a borreform-rendelet tervezetének e témával foglalkozó mellékletében immár a magyar kérésnek megfelelően a Tokajska megjelöléssel szerepel a szlovákiai vidék. Az Európai Bizottság és az unió tagországainak képviselői ugyanakkor kérték azt is, hogy a két tagállam közti korábbi megállapodásnak megfelelően folytatódjanak a tárgyalások a végleges megegyezés érdekében.
Eredetvédett tokaji
Az Európai Unió a földrajzi eredetvédelem alatt álló tokaji elnevezést Magyarországnak ítélte meg 1993-ban. Más ország nem használhatja a tokaji elnevezést, ugyanakkor Szlovákia és Magyarország 2004-ben aláírt egy megállapodást, amelyben a szlovák fél vállalta, hogy a névhasználat érdekében a határon átnyúló borvidéki területet pontosan lehatárolja, majd gyakorlatilag bevezeti a márka- és eredetvédelem érdekében megalkotott magyar szabályozási és ellenőrzési rendszert. Ezt a vállalást Pozsony megerősítette abban a nyilatkozatban is, amelyet az uniós borreform tavalyi elfogadásakor csatoltak a dokumentumokhoz. Mindeddig nem sikerült viszont megállapodni a borvidék szlovákiai területlehatárolásáról.
Magyar közlés szerint a megegyezést az akadályozza, hogy a szlovák termelők képviselői mereven ragaszkodnak az általuk igényelt területnagysághoz, 908 hektárhoz. Az 1908-as bortörvény alapján ugyanakkor összesen csak 174 hektáron lehetett tokaji szőlőt termelni.
Magyarország kompromisszumos javaslatot is tett, hogy ezt egészítsék ki mintegy 400 hektáros területre, de a szlovák fél erre nem válaszolt. Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a múlt heti sikertelen egyeztetések után úgy fogalmazott, Magyarország elindítja a névmegvonási folyamatot Szlovákiával szemben. Vélhetően nem lesz egységes a magyar és szlovák tokaji borvidék - jelezte a magyar szakember akkor.
Szlovákiában nincs tokaji
Amennyiben Szlovákiával nem sikerül megegyezni a Tokaji bor névhasználatának ügyében, úgy minden marad a régiben, azaz Magyarország álláspontja szerint Szlovákiában nem lehet Tokaji néven bort előállítani - hangoztatta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten az MTI kérdésére válaszolva.
Úgy tűnik az álláspontok mind a két oldalon megmerevedtek - bár előzőleg már a megegyezés körvonalai rajzolódtak ki - ugyanis a szlovákok mindenképpen hét szlovákiai településen szeretnének Tokaji elnevezésű bort előállítani a hegyaljai szőlőből. Magyarország ugyanakkor csak négy települést tud elfogadni maga részéről, a tokaji termőtáj részeként Szlovákiában.
Gráf József úgy látja, hogy amennyiben a mostani brüsszeli megbeszéléseken nem születik eredmény, úgy még van lehetőség egy unión belüli és a két miniszter közötti egyeztetésre.
Amennyiben azonban e tárgyalások sem hoznak eredményt úgy Magyarország ragaszkodik korábbi álláspontjához, miszerint nem lehet Szlovákiában Tokaji néven bort előállítani.
A magyar agrárminiszter ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Szlovákia belátja, hogy Magyarország sokat áldozott a Tokaji bor imázsának megteremtéséért és jelenlegi híréért, s így fontolóra veszi, hogy még négy községgel is érdemes a tokaji termőtáj részévé válnia.
Mint arról lapunk korábban beszámolt, a tőketerebesre tervezett erőmű megépítése veszélyeztette a tokaji borvidéket, ám ez a veszély elhárult. Olaszországban pedig bajba kerültek az észak-olaszországi Friuli borvidékének termelői: nem tudják, hogyan fogják hívni idén a térség tipikus borát. Az 1993-ban Brüsszelben megkötött, a magyar tokaji bornak eredetvédelmet biztosító olasz-magyar megállapodás értelmében borukat 2008 januárjától többé nem nevezhetik Tocainak, de a "Friulano" nevet, amelyet Friuli Venezia Giulia tartomány hatóságai javasoltak az exportra kerülő bornak, egy másik olasz borvidék illetékesei vétózták meg.
 
Winelovers borok az olvasás mellé