Tüntetni mennek a borászok

Borászportál
2015. július 31., 20:43


Az Országos Borminősítő Intézet és az olasz nagykövetség elé szerveznek tüntetést augusztus 12-re az alföldi borászok, mert szerintük nem működik tisztességesen a belföldi és a bor exportpiac.
Tüntetni mennek a borászok
A résztvevő termelőknek a legtöbb baja továbbra is az olasz importtal van. Olyan alacsony áron érkezik az országba az itáliai alsó kategóriás ital, hogy azzal a hazai piacon, hasonló minőséggel foglalkozók nem tudnak versenyezni.

Dr. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium korábbi eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerint évről évre az olasz borimporttal riogatnak az ebben érdekelt piaci szereplők. A gyakorlat szerint ha egy liter olasz folyó bor olcsóbb, mint egy kiló feldolgozatlan magyar szőlő, akkor egyértelmű, hogy pénzügyileg nem érdemes megtermelni a bort. Vagyis ezzel a módszerrel leverhető a magyar szőlő ára.
A korábbi helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy az Országos Borminősítő Intézet „érdekes módon” túlságosan engedékeny az érzékszervi minősítésben a gyenge minőségű olasz fehérborok esetében. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a 27 százalékos áfa nélküli tételek ára óriási mozgásteret ad azoknak, akik a zavarosban halásznak.
 
A Magyar Rádió 180 perc című műsorában Budavári László alföldi szőlősgazda és borász is beszélt a problémáról.
 
A NAV nem foglalkozik azokkal a borszállítmányokkal, amelyeknek a hivatalos célállomása nem Magyarország. Így az elektronikus árunyomkövető rendszer révén hiába szerez tudomást automatikusan az adóhatóság a tartálykocsik indulásáról, ha „véletlenül” fejtik le itthon azt a bort, amit papíron tovább vittek volna – magyarázta Kiss Eliza.
 
Készült az Élelmiszer.hu összeállítása nyomán
Winelovers borok az olvasás mellé