Zalai borverseny: legjobbakat a legjobbak közül

Borászportál
2015. május 18., 11:35


Először szervezik meg a Nagy Zalai Borversenyt, amelynek a legfőbb célja, hogy igazolja, a Zalai borvidéken is vannak kiemelkedő minőségi borok.
Zalai borverseny: legjobbakat a legjobbak közül
Fotó: Bussay pincészet Facebook
A borbírálat május 31-én kerül megrendezésre. Erre az időpontra már lezajlanak a regionális hegyközségi borversenyek és a Zalai Borút Egyesület borversenyei is. Azok eredményeire támaszkodva itt célzottan azok a borok kerülnek összevetésre, melyek legfőképp mutatják a helyi termelők tisztességes borkészítési hozzáállását annak érdekében, hogy a Zalai Bor egyedi és minőségi legyen.
 
A borverseny egyik jeligéje: Zalai bort a Zalaiaknak. Ennek érdekében az eredményhirdetés után, a díjazásban részesült borok egy nyílt fórumon, bemutatásra kerülnek a Zala megyei vendéglátó- és szálláshely szolgáltatók képviselői részére. Ezzel a Klaszter egy találkozási teret biztosít a zalai bortermelők számára, ahol olyan gasztronómia iránt elkötelezett szakemberek jelennek meg, akik fontosnak tartják a helyi bor megjelenését a Zala megyei éttermekben. Továbbá ezzel lehetőség nyílik a nyertes borok kultúr vacsorákon való megjelenésére is.
Természetesen a borverseny eredményes szereplői további értékes díjazakban is részesülnek. Ezen alkalommal kerül kiválasztásra Zala megye Bora, és mivel a Borverseny az Egerszeg fesztivál kísérőprogramja, így a Fesztivál bora is megszavazásra kerül. 
 
A verseny hitelességét a Klaszter úgy kívánja elérni, hogy többek között nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakembereket kért fel bírálóknak. A nevezett borok a nemzetközi 100 pontos értékelés alapján, számítógépes rendszer segítségével kerülnek minősítésre és értékelésre. 
 
Az I. Nagy Zalai Borverseny a Zala megye Hegyközségei, Zalai Borút Egyesület, a Zalaegerszeg MJV Önkormányzata, Zala megyei önkormányzat támogatásával és együttműködésével megszervezett borverseny.
 
A nevezési lap innen tölthető le.
Winelovers borok az olvasás mellé