Tolnai borvidék

A tolnai 1998-tól tartozik a borvidékek sorába, a szőlőművelés azonban régebbi keletű itt, egészen a rómaiakig visszavezethető.
 
A szőlőművelés terén sokat köszönhetünk az e vidékre települő német nemzetiségűeknek, akik a XVI. századra már teljesen alábbhagyott szőlőtermesztés megerősítésében fontos szerepet játszottak. A borvidék egyik fő büszkesége a györkönyi pincefalu. A Csipkerózsika álmát alvó pincefalut napjainkra ismét felfedezték, s az egykori présházak hagyományőrző, értékmentő felújítása folyik.

Magyarország dél-nyugati részén található, Tolna, Baranya és Fejér megyékben. A szőlőültetvények többnyire enyhe lejtésűek, déli kitettségűek és védett domboldalakon fekszenek.

Jellemző szőlőfajták
chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, kékfrankos, zweigelt, merlot

Földrajz, éghajlat
A borvidék talajképző kőzete a lösz, az ültetvények kisebb részben települtek csak homokon. Ezen kívül előfordul barna erdőtalaj is. Klímája mérsékelten meleg és nedves. Jellemzően enyhe a tél, és száraz, napfényes a nyár. A legcsapadékosabb hónap a május és a június. Az uralkodó szélirány észak-nyugati.

A borvidék területe
3150 hektár

Meghatározó borászatok
  • Tűzkő Birtok
Települések
  • Tolnai körzet: Bölcske, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Gyönk, Györköny, Kölesd, Madocsa, Paks, Sárszentlőrinc, Tengelic, Tolna
  • Völgységi körzet: Aparhant, Bonyhád, Bonyhádvarasd, Duzs, Györe, Hidas, Izmény, Kisdorog, Kismányok, Kisvejke, Lengyel, Mőcsény, Mucsfa, Mucsi, Nagymányok, Tevel, Závod,
  • Tamási körzet: Felsőnyék, Hőgyész, Igar, Iregszemcse, Magyarkeszi, Nagyszékely Nagyszokoly, Ozora, Pincehely, Simontornya, Tamási, Tolnanémedi településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.
Aparhant
Gótikus stílusban épült római katolikus templomát 1758-85 között átépítették.

Bonyhád
A római időkben az Acquincumot Sopianae-val (Pécs) összekötő hadiút itt vezetett. A római katolikus templom 1769-1782 között épült. Az előtte álló barokk Szentháromság-szobor 1796-ból való.

Dunaföldvár
A XII. században II. Béla bencés apátságot alapított itt. A Csonka-torony a XV-XVI. századból való, amelyen 2006-ban ismét nagyarányú felújításokat végeztek, hogy az utókornak fennmaradjon. A Szentháromság szobor 1654-ben készült. A római katolikus plébánia, a görögkeleti és a Ferences templom barokk stílusban épült.

Györköny
A györkönyi pincefalu különleges érték, felújított présházainak sora idillikus hangulatot áraszt.

Iregszemcse
A Kálvária-kápolnát egy XV. századi templom szentélyének felhasználásával alakították ki.

Lengyel
Őskori földvár maradványai, valamint az egykori Apponyi kastély és parkja láthatók itt.

Madocsa
A XII. századi bazilika mai formáját 1806-ban kapta. A temetőben faragott fejfák, valamint egy XII. századi eredetű, később szintén átalakított kápolna van.

Paks
A községben sok klasszicista épület, valamint egy Makovecz Imre által tervezett templom is található.

Simontornya
A vár mai formáját 1507-ben kapta. A XVIII. században épült ferences templomot barokk freskók díszítik.

Tamási
A barokk római katolikus templom Árpád-kori romokra épült. A Kálvária kápolna XVI. századi.

Tolna
Legfontosabb műemlékei XVIII. századiak barokk Kálvária-templom, volt Festetics kastély, copfstílusú Szentháromság-szobor.