Kihívást jelentő dűlők, extravagáns szüretek a világban - és egy kis hazai kitekintés
Bemutatunk néhány igazi kihívást jelentő körülményt, amely bizonyítja, hogy a szőlőművelés, a borkészítés még a leglehetetlenebb helyzetben is lehet működőképes.
Rengeteg mítosz él a köztudatban, amelyek sokszor indokolatlanul korlátoznak bennünket. A bor-étel párosításokkal sincs ez másképp. Cikkünkben ezek közül rombolunk le néhányat, hogy kiléphessünk a sztereotípiák börtönéből, és ételeinkhez bátrabban és tudatosabban párosíthassunk borokat.
A víz felszínéről alámerülve, egyre mélyebbre süllyedve, a körülvevő világ elsötétül, a zaj elhalkul, testünk könnyűvé válik. Körülöttünk halak úszkálnak, apró villanófények. A tenger mélyéhez közeledve színpompás korallok, piros rákok, csillogó kagylók pihennek, majd valami egészen szokatlan tárul elénk. Ketrecnyi borosüvegek – emberi kéz lenyomatai a természet uralta világban – magukba zárva minden titkukat. Korábban az óceán mélyére akkor kerültek palackok, amikor vízi balesetek áldozatává váltak. Vajon milyen történeteket és ízeket rejtenek ezek a palackok?
Beköszöntött hozzánk a francia mardi gras, a karneválok, maszkok, jelmezek, ízletes fánkok időszaka. Franciaországban a farsang Nice-ból terjedt el 1873-ban, azóta minden régióban más-más szokás alakult ki, melynek népszerűsége - ki gondolná? - Párizsba jutott el legkésőbb.
Képzeletben elutaztunk Julia Child-hoz párizsi otthonába, ahol hagyományos francia ünnepi vacsorával vendégelt meg minket. A fenséges lakoma mellett a kellemes italok sem maradtak el.
Az idei Bordói Novemberen nyitottan kerestem a pincészetek kimagasló tételeit. Először Szekszárd felé vitt az utam, onnan tovább utaztam Villányba, Egerbe és végül Pannonhalmán horgonyoztam le. Tapasztalataim és a helyszíni interjúk alapján 9 borászat kiváló tételének bemutatását tűztem ki célul.