A jég birodalmától a forró sivatagokig
James Pope termelő rizling, vidal és seyval blanc fajtákkal kísérletezik az Antarktisz McMurdo szárazföldjén. Józan ész azt diktálná, hogy a sekély jégtakaró alkalmatlan lenne borkészítésre, hiszen a fagy károsítja a szőlőt, csökkenti a termés mennyiségét. A borász azonban rájött arra, hogy ha az ültetvényeket egymástól legalább 18 m távolságra ülteti, akkor a szőlők oldalirányú gyökéreresztéssel megfelelő tápanyaghoz jutnak, így alkalmazkodnak a sós, zord területekhez.
A Sahara Vineyards borászat Kairóban található a sivatag kellős közepén. Általánosságban elmondható, hogy a magas hőmérséklet felgyorsítja az érést, magas cukor és-alkoholtartalmú borok készülnek, azonban a túl nagy forróság károsítja a tápanyaghiányos, homokos, lankás dombokon kitett dűlőket, a szárazság pedig kisebb és csekély mennyiségű hozammal jár. Az éghajlatra jellemző esőhiány és a nagy hőmérséklet-ingadozás ellenére az egyiptomiak, Karim Hwaidak vezetésével testes, érett aromájú borokat készítenek. A dűlőkben éjszaka dolgoznak, és csepegtető öntözést alkalmaznak.
A Kanári-szigetek Yaiza természetvédelmi területén található aktív Timanfaya vulkán forró, száraz, légszennyezett, fekete kráterekkel tarkított környezetét életveszélyes megközelíteni, már a látványa is földöntúli érzést kelt bennünk, mintha a Holdon járnánk. A Bodega La Geria borászat a megkövült kőzetolvadékba, kráter alakú esővízgyűjtőként szolgáló lyukakat, ún. „hoyos”-t ásott, amelyekbe kőfalakkal körülölelt szőlőket ültetett, ezzel érték el a lávaszint alatti szervesebb, tápanyagban gazdagabb talajréteget, amelyen ásványos, sós, karakteres boraik születnek.
Szüret sziklamászó felszereléssel
Európa legmeredekebb - 70 fokos lejtőn ültetett - szőlőskertjének, a németországi Bremm és Mosel között, hosszasan elnyúló, teraszos Bremmer Calmont domborzata ad otthont; ezen a 10 hektáron Kilian Franzen és Angelina Frau vezetésével a Weingut Kilian Franzen borászat tevékenykedik. Az életveszélyes meredekség miatt, a szüretelést kizárólag kézzel és sziklamászó felszereléssel végzik.
„A kihívásokat az utóbbi években megjelenő szélsőséges időjárás jelentette: jégeső, heves esőzés, erős napsütés” - sorolta az idei év nehézségeit Angelina Frau borász. “Európa legmeredekebb szőlőskertjében a szőlőtermesztés egyáltalán nem gazdaságos: jelentős munkaerőt és rengeteg időt igényel, nagyon költséges. A motivációt a borkészítés hagyománya jelenti, hihetetlen szenvedéllyel lehet csak végezni. Bízunk abban, hogy jobb idők jönnek, piacképes áron, gazdaságosabban tudjuk majd értékesíteni borainkat.”
A világ tetején a szőlő vezet, a borászat követ
A 2012-ben ültetett tibeti Cai Na Xiang dűlői 2018-ban Guiness rekordot megdöntve, 3563 m tengerszint feletti magassággal a világ legmagasabban fekvő szőlőterülete lett. A 2. helyezett, Argentína legrégebbi borászata, az 1831 óta működő Bodega Colomé. Legsikeresebb boraik az Altura Máxima 3111 m magasan fekvő dűlőiről származnak.
Olivia Harguindey–t, a Bodega Colomé marketingvezetője elmesélte a borászat létrejöttének történetét. „A 2000-es években ide látogató Donald Hess-t megihlette a napfény intenzitása, a terroir különlegessége és egy pohár Colomé bor. Ekkor határozta el, hogy úttörője lesz a magaslati borkészítésnek. A borászat 2001-ben került a Hess család tulajdonába, majd ők voltak az elsők a világon, akik 3000 méter felett telepítettek szőlőt: az Altura Máximát 2007-ben.”
„3000 m felett egy igazán különleges paradoxonnal találkozunk: a boraink egyszerre koncentráltak, elegánsak és frissek. Ezek együttes jelenléte ritkán fordul elő egy pohár borban. A terroir-ra jellemző magas UV és a fagyveszély ellen a szőlő vastagabb, sötétebb héjat növeszt, magasabb a fenoltartalma és a koncentrációja: ez így együtt mély, intenzív, magas alkohol- és tannintartalmú bor születését eredményezi. A fejlődési időszakban (január-április) mérsékelt a nappali hőmérséklet (22-28 °C), ez megőrzi a gyümölcs frissességét, savasságát. A magasság másik nagy előnye, hogy az időjárás kedvez a szőlőnek: évente kb. 150 mm csapadék esik, hidegek az éjszakák, nincs szőlőbetegség, nem használunk vegyszereket” - magyarázza Thibaut Delmotte, a Bodega Colomé főborásza. Olivia Harguindey hozzáteszi: Boraink ásványosságát a gazdag foszforkoncentrációval rendelkező vulkanikus, rózsaszín gránittalajnak köszönhetjük.”
„Az egyik legnagyobb kihívást a fagy jelenti, elkerülése érdekében késői metszést, permetező rendszert alkalmazunk. Kemény munka mellett odafigyelünk a kiegyensúlyozott ültetvénygondozásra, a megfelelő öntözésre" - emelte ki Thibaut Delmotte.
kép forrása: Bodega Colomé
Olivia a technikai részletekről is mesélt: „A szőlőműveléshez elengedhetetlen a környezeti feltételek kiegyenlítése és azok karbantartása - lugasépítés, lombkorona karbantartás -, így védekezünk az UV-sugárzás, fagy ellen, egyúttal szabad légáramlást teremtünk dűlőinknek. A pincészet fenntarthatóságra törekszik: az öntözéshez használt vizet olvadt hóból nyerjük, és helyi patakokkal hozunk létre vízerőművet, ezzel biztosítunk magunknak áramellátást. A szüretelést illetően: az időpontokat parcellánként szigorúan kezeljük, hogy az érettséget és a természetes savasságot együtt érjük el.”
„A szőlő nemes növény, amely képes alkalmazkodni az extrém körülményekhez. Mindemellett, ha szeretnénk kihasználni a kínálkozó lehetőségeket, akkor nekünk is alkalmazkodnunk kell az egyedi terroir-hoz” - mondja Thibaut. A választ arra a kérdésre, hogy mire tanította őket ez az extra körülmény, Olivia adja meg:
Az Altura Máxima alázatra és precizitásra tanított minket. A magasság megjutalmazza az odafigyelést, fegyelmezettséget. A szőlő vezet, a borászat követ. Megtanultuk a szőlő ritmusát és megtaláltuk azokat a fajtákat, amelyek méltó módon megmutatják potenciáljukat. Csak akkor palackozunk, amikor a minőség egyértelműen magáért beszél. A nehéz idők ellenére is beigazolódott, hogy türelemmel, minden fáradozásért cserébe nagyszerű borok készülhetnek.
Mi a helyzet a hazai “extrém” körülményekkel?
Itthon a 2024-es év adta fel alaposan a leckét a borászoknak: az aszály és a tartós forróság korai szüretre kényszerítette őket. Tűkön ülve figyelték a szőlő érését, és aki időben kapcsolt, az csekély mennyiségből is minőséget tudott előállítani. Aki viszont elkésett, magas cukor és PH tartalom várta. Tavaly a növény inkább a túlélésért küzdött ahelyett, hogy a fejlődésre koncentrált volna.
Mely évek jelentettek próbatételt a természeti károk, illetve az időjárás miatt?
Ifj. Figula Mihály foglalja össze:
“2014-ben extra magas volt a csapadék mennyiség, amely nagyját a szüreti időszakban tapasztaltuk; 2016-ban pedig teljesen elvert bennünket a jég. Ez a kettő egészen extrém évjáratot jelentett számunkra. Ezenkívül a csapadékeloszlás kihívásai mellett az egyik legnagyobb problémánk a hőség napok (33-34 °C feletti hőmérséklet) száma, amelyből évente egyre több van. 2025-ben mázlink van, kevesebb volt a hőségnap, mint 2024-ben. A 2025-ös évvel igazán meg vagyok elégedve: mind a mennyiséggel, mind pedig a minőséggel. Gyakorlatilag, amit meg szeretnénk valósítani, azt ebből a szüretből meg tudjuk. A birtokborok mellett, ha nem is minden dűlőből, de annak jelentős részéből lesz dűlőszelektált és a 24-es évjárathoz képest a 25-ből több parcellás tétel készülhet.
A Figula Pincészet eléggé kietlen, köves, sziklás, lemosódott területeket művel, ezért nagyon alacsony hozamokkal dolgoznak, ez a hegyvidéki birtokok alapvető problémája. Így a művelési költség magas, a minőség viszont kimagaslóan jó. Ifj. Figula Mihály borász szerint a feladat egyszerű: más árszinten kell értékesíteni. “Relatíve jól alkalmazkodunk, hozzászoktunk a területi adottságainkhoz. Mindig az a kérdés, hogy az éppen aktuális piaci helyzethez hogyan lehet hozzáigazítani ezeket az adottságokat, amiken dolgozunk”.
kép forrása: Figula Pincészet
Mi a terroir gazdálkodás kulcsa?
“A terroir gazdálkodás alapja: maga a termőhely milyensége. A mi területünk extra minőségű, az adottság megvan; az a kérdés, hogy ehhez mit tudunk hozzátenni szőlészeti, borászati szempontból. A borok minőségének 90%-át a szőlészeti munka határozza meg. Mi három kategóriában dolgozunk, ezek a birtokborok, a dűlőszint és a parcellaszint, amikor a dűlőkön belül megkeressük a legkisebb különbségeket, majd önálló borként készítjük el. Ami az extrém időjárást illeti: Igyekszünk megfelelő szőlészeti megoldást találni a hőség ellen, a célunk, hogy öntözés nélkül fenntartsuk az ültetvényeinket.”
A borász azt is elmondta, hogy korábban teljesen mindegy volt, hogy az olaszrizlinget októberben, egy hétfői vagy egy csütörtöki napon szüretelték, mivel a sav, a PH, a cukortartalom nem változott annyit. Most ehhez képest, olyan időszakot élünk, amikor már nem lehet így dolgozni, az időpontokat pontosan meg kell határozni.
Nagyon precíznek, felkészültnek és gyorsnak kell lennünk ahhoz, hogy olyan szüreti napokat válasszunk, amikor az adott dűlőben a termés tökéletes. Így készülnek számunkra megfelelő minőségű borok.