7 fontos pezsgő az elmúlt 15 évből

Borászportál
2015. július 02., 21:10


A hazai pezsgőkészítés területén a családi pincészetek közül a Garamvári Szőlőbirtok tekint vissza a legmesszebbre nyúló és legszélesebb portfóliót felölelő múltra. A Pezsgő Szalon utolsó mesterkurzusán Garamvári Vencel személyesen mutatott be hét különböző bort. 
7 fontos pezsgő az elmúlt 15 évből
Fotó: Graselly Balázs
Az idén 25 éves Garamvári Szőlőbirtok a kezdetektől nemzetközi szinten elfogadott pezsgőalapbor fajtaválasztékra törekedett – kezdte előadását Garamvári Vencel. Több fehérborszőlő fajta alkalmas arra, hogy jó pezsgőt lehessen készíteni belőle, a legfontosabb, hogy bírják az érlelést, megőrizzék a frissességüket, és a savszerkezetet.

A leginkább megfelelőnek talált fajták itthoni tapasztalatok szerint is a chardonnay, a pinot noir, a pinot blanc, valamint a furmint és a hárslevelű.
 
7 fontos pezsgő az elmúlt 15 évből
Fotó: Graselly Balázs
 
Ám a megfelelő szőlőfajták megtalálása még csak az út eleje – folytatta a szakember, aki elmondta, hogy Champagne Institute-tól 8 élesztőtörzset kaptak, és azok közül választották ki évek alatt a legmegfelelőbbet, amely a tapasztalatok szerint leginkább megőrzi a gyümölcs eredeti ízeit, illatát, tűri az alacsony hőmérsékletet, és jól rázható üledéket ad.
 
További megkerülhetetlen pontja a minőségi pezsgő készítésének a szüret időpontjának a meghatározása. A Garamvári Szőlőbirtokon minden évben kézi szüret van, ládába szüretelnek, a korai órákban, hogy a gyümölcs hőmérséklete minél alacsonyabb legyen, a feldolgozás pedig kíméletes és gyors.
 
7 fontos pezsgő az elmúlt 15 évből
Fotó: Graselly Balázs
 
A mustot ülepítik, majd átfejtik az erjesztő tartályba, ahol 14-15 fokon kierjesztik. Ez nagyjából 10-12 nap alatt történik meg, és jöhet a 4-6 hónapos érlelés. Ebben az időszakban történik meg a derítés és a szűrés is. Fontos, hogy az érlelődő borokat folyamatosan ellenőrizzék, és a szüret évét követő évben, március április hónapban kerül sor a pezsgősítésre.
 
Ezt követően kerül a palackokba a tirage likőr, amely cukrot és élesztőt tartalmaz, és beindítja a másodlagos erjedést, és a palackok újra a pincébe kerülnek. A Garamvári Pezsgőpincében az érlelés minimum 36 hónapig tart, de akár 10-20 évig is tarthat. 
 
Az érlelést a rázás követi, amikor az elhalt élesztősejtek és a seprő a palack nyakában koncentrálódik. Az ezt követő degorzsálásról pedig ebben a cikkünkben van egy remek videó.
De nézzük, hogy a pezsgőszakmai gyorstalpaló közben milyen palackok nyíltak!
 
  • Furmint Brut 2013
A pezsgő még nincsen forgalomban, hiszen nagyon fiatal. Intenzív, nagyon friss illat, gyümölcsös jegyek,(birs, egres, körte), határozott savszerkezet jellemzi. Az érlelési ízek még nem jelentek meg. Az alapbor a Puklus borászatból származik, Bodrogkeresztúrról.
  • Optimum Brut 2011
A bele kerülő szőlők a lellei ültetvényekről származnak, a pezsgő 20%-a pinot noir, 30%-as pinot blanc, fele pedig chardonnay borokból készült. A kóstolás élményét a chardonnay citrusos ízei uralják, lime és zöldalma jegyekkel. A virágos illatok a pinot blanc, a határozott savak pedig a pinot noir számlájára írhatók. 
  • Blanc Fleur Brut 2008 
100% pinot blanc, rendkívül elegáns illatában fehér virágok tömkelege jelenik meg. Frissítő savak, gyöngyszerű buborékok. Frissítő citrusok, alacsony alkoholtartalom jellemzi.
  • Evolution Rosé Brut 2007 Magnum
2007-es évjáratú pinot noir (az expediciós likőr is az volt), amely még a présben rozéra festette a levet. Még mindig érződnek az epres, gymölcsös ízek, miközben az élesztős illatok is jócskán megjelennek. 
 
7 fontos pezsgő az elmúlt 15 évből
Fotó: Graselly Balázs
 
  • Prestige Brut 2005
A 100 % pinot noir alapborból készült. Egzotikusan fűszeres, kellemesen kenyérhéjas közepesnél savasabb, komplex pezsgő. 
  • Hárslevelű Extra Dry 2002
A pincészet legjobb pezsgő alapbor keresése során, fontos állomás volt a tokaji hárslevelű pezsgősítése – mondta Garamvári Vencel. Az egy évtizedet meghaladó érlelés után a pezsgő a legszebb érlelési jegyeket gyűjtötte össze. Élesztős, kekszes, ízek és illatok, amelyekhez a hárslevelű fajtajegyei társulnak.
  • Jubileum Brut 2000 Magnum
A régi chardonnay ültetvények termése érlelődik magnum palackokban, immár 15 éve. A citrusok nagy része átalakult benne, finoman érlelt élesztős, kekszes ízvilággá, kapros, kakukkfüves, illatokkal kiegészülve.
Winelovers borok az olvasás mellé