A 2006-os Szepsy 6 puttonyos aszút szolgálták fel a borversenyek “Oscar-gáláján”


2023. október 24., 12:41


Ahogy arról tavaly beszámoltunk, a 2022-es Golden Vines Awards-on Szepsy István a Best Fine Wine Producer in Europe Award, a Szepsy Pincészet pedig a Hall of Fame Award díjat nyerte el, vagyis Szepsyék két kategóriában is a legtöbb szavazatot kapták, amelyre a díj életében még soha nem került sor. Az idei eseményt október 13. és 15. között Párizsban rendezték, több mint 20 programmal szerte a városban. Mint tavalyi győztesek, Szepsyék ezúttal is meghívást kaptak, és a Párizsi Operaházban tartott gálavacsorán az ő aszújuk is szerepelt többek között a világ egyik legdrágább és legritkább bora, a Liber Pater, valamint a Domaine Arnoux-Lachaux, a Dom Perignon vagy a Château d'Yquem tételei mellett. 
A 2006-os Szepsy 6 puttonyos aszút szolgálták fel a borversenyek “Oscar-gáláján”
Fotók: Marc Piasecki/Getty Images
Az Oscar-gála-színvonalú rendezvény a világ legjobb és legkülönlegesebb borainak és azok készítőinek háromnapos ünneplése mesterkurzusokkal, koncertekkel, a három Michelin-csillagos Alain Ducasse és a két Michelin-csillagos Akrame Benallal, valamint más neves séfek által készített vacsorákkal, és sok-sok champagne-nyal. Az év legexkluzívabb boros eseményén való megjelenés azért is különösen fontos, mert bizonyítja, hogy a Szepsy-borokat a világ legjobbjaiként és legértékesebbjeiként tartják számon, és ott a helyük a világ csúcskategóriás tételei között. A vacsorán egyetlen nem francia borként szerepelt az aszú, ráadásul nem a sauternes-i csúcs édes bort, a Chateau d'Yquem 2015 tételét tették a sor végére, hanem a Szepsy aszút, ami szintén nagy elismerést jelent.
 
Kiemelt meghívottként vettem részt az eseményen, és bár idén díjat nem kaptunk, a 2006-os aszúnk olyan impozáns borsorban szerepelt a gálavacsorán, amely egyedülálló a magyar borok történetében” - emelte ki Ifj. Szepsy István. “Egy Liber Pater 2007 után megjelenni az aszúval, nagy elismerés, és egyben bizonyítja, hogy az aszú borokat nemzetközi környezetben is a legmagasabb polcra helyezik.
 
Ifj. Szepsy szerint tévhit, hogy az aszú világhírű bor, sajnos a szakmán kívül nem igazán ismerik. Ezért kiemelkedő jelentőségű a nagyszabású rendezvényeken való részvétel, mert ezekről mindenki tudósít, és így nagyobb eséllyel kerülnek be a borok a potenciális fogyasztók látókörébe.
 
A 2006-os Szepsy 6 puttonyos aszút szolgálták fel a borversenyek “Oscar-gáláján”
 Ifj. Szepsy István a The 2023 Golden Vines Awards-on
 
A gálavacsorán tartott beszédében ifj. Szepsy István a közönségnek Tokajról, mint a világ egyik legrégebbi borvidékéről, a közel 400 éves családi tradícióról és a botrytises tokaji borok egyedülálló ízvilágáról mesélt. A 2006-os Szepsy aszúra a világ legdrágább, szériában készített, gyakorlatilag beszerezhetetlen tétele, a Liber Pater 2007 után került sor, és az aszú állta a sarat. Mostanra a cukor szépen belesimult a borba, a savai és az ásványossága felerősödtek az évek alatt, és az érett gyümölcsök és lekvárok krémességével együtt felejthetetlen élményt nyújtott a világ legjobb boraihoz szokott közönségnek is. A vacsorán az aszúhoz Solliès fügét tálaltak fel, feketeribizlivel és fügefalevél fagylalttal.
 
A 2006-os Szepsy 6 puttonyos aszút szolgálták fel a borversenyek “Oscar-gáláján”
 Marc Piasecki/Getty Images
 
A The Golden Vines Awards összes eseménye az aukció köré szerveződik, amelyekre számos felajánlás érkezik többek között Burgundia, Champagne, Bordeaux, Piemont, Toszkána vagy a Napa-völgy borászataitól. A Szepsy Pincészet 3 db 2019-es Szent Tamás Tokaji aszút, valamint egy 6 fős exkluzív, a pincénél tartott kóstolót ajánlott fel jótékonysági célra. A borokra a világon bárki licitálhat, függetlenül attól, hogy részt vesz-e a The Golden Vines Awards díjátadón vagy sem.
 
2018 óta minden évben a világ vezető borszakértőinek, a borvilág kulcsfontosságú szereplőinek szavazata alapján készül el a Gérard Basset Global Fine Wine Report, amely kijelöli az adott év győztes borászatait. A háromnapos rendezvénysorozat, a The Golden Vines Awards 2020 óta kerül megrendezésre, minden évben más városban. A díjak kiosztása és a sok kísérőprogram mellett idén is sor került a The Golden Vines® Auction-ra, amely a Gérard Basset Foundation javára gyűjt pénzt. A befolyt összeget a sokszínűségre és befogadó hozzáállásra összpontosító oktatási programok finanszírozására fordítják a bor- és párlatágazatban, valamint a vendéglátás terén. Az eseményből és a kapcsolódó jótékonysági aukciókból származó összes bevételt ez az alapítvány kapja.
 
A 2006-os Szepsy 6 puttonyos aszút szolgálták fel a borversenyek “Oscar-gáláján”
Romané Basset, Gerard Basset fia,
valamint Nina Basset és Lewis Chester,
a Gerard Basset Foundation alapítói
 
A nyertes borokra a világ borszakértői, borszakírói, sommelier-ei, borkereskedői szavazhatnak. Idén a szavazók harmada rendelkezett WSET-, vagy azzal egyenértékű boros képesítéssel. Most először a kóstolási tapasztalatra vonatkozó kifejtős kérdések is szerepeltek a kérdőívben, ezzel is biztosítva, hogy valóban csak a szakavatottak adják le a voksukat.
 
The 2023 Golden Vines® Awards nyertesei:
 
The 2023 Golden Vines® Best Fine Wine Producer in Europe Award Winner:
Weingut Egon Müller (Mosel Valley, Germany)
 
The 2023 Golden Vines® Best Fine Wine Producer in the Americas Award Winner: 
Ridge Vineyards (Santa Cruz Mountains, California, USA) 
 
The 2023 Golden Vines® Best Fine Wine Producer in the Rest of the World (Australasia, Africa, Asia & Middle East) Award Winner: 
Penfolds (South Australia, Australia)
 
The 2023 Robb Report Golden Vines® World’s Best Fine Wine Producer Award Winner: 
Domaine de la Romanée-Conti (Burgundy, France)
 
The 2023 VistaJet Golden Vines® World’s Best Rising Star Award Winner:
The Sadie Family Wines (Swartland, South Africa)
 
The 2023 Casa Ferreirinha Golden Vines® Innovation Award Winner: 
UC Davis Department of Viticulture & Enology (Davis, California, USA)
 
The 2023 Golden Vines® Hall of Fame Award Winner: 
Jancis Robinson OBE MW (United Kingdom)
 
The 2023 Golden Vines® World’s Best Rare Spirit Brand Award Winner: 
The Macallan (Speyside, Scotland)
 
The 2023 Gucci Golden Vines® Sustainability Award Winner: 
Emidio Pepe (Abruzzo, Italy).
 
Gérard Basset sommelier örökségéről ebben és ebben a cikkben írtunk korábban.
 
Fotók: Marc Piasecki/Getty Images

Winelovers borok az olvasás mellé