Szepsy István a legjobb európai bortermelő


2022. október 17., 00:02


Kihirdették a The 2022 Golden Vines Awards győzteseit: a Best Fine Wine Producer in Europe Award és a Hall of Fame Award is Szepsy Istvánt illeti. Ez az eredmény azért is különösen fontos, mert bizonyítékként szolgál arra, hogy a Szepsy-borokat a világ legjobbjaiként és legértékesebbjeiként tartják számon, és nemcsak a hazai, hanem a világ csúcskategóriás borai között is ott van a helyük.
Szepsy István a legjobb európai bortermelő
Szepsy István a legjobb európai bortermelő
 
Festői környezetben, Firenze több helyszínén zajlott október 15. és 17. között a The 2022 Golden Vines Awards. Az impozáns díjátadónak a toszkán nagyhercegek egykori székhelye, a Firenze szívében található Palazzo Vecchio Cinquecento Szalonja adott otthont október 16-án. Az Oscar-gála-színvonalú esemény a világ legjobb és legkülönlegesebb borainak és azok készítőinek háromnapos ünneplése mesterkurzusokkal, koncertekkel, Michelin-csillagos séfek által készített vacsorákkal, csúcskategóriás borokkal és sok-sok champagne-nyal.
 
Szepsy István a legjobb európai bortermelő
 
A Szepsy István által elnyert Best Fine Wine Producer in Europe díj a szakma óriási elismerése, tavaly ezt a kitüntetést olyan nagy borász nyerte el, mint Egon Müller, aki a Mosel-völgyben készíti világhíres rajnai rizlingjeit. A Hall of Fame díj pedig a legtöbb szavazatot kapott termelő díja, ennek elnyerése is azt mutatja, hogy a Szepsy-borok nemzetközi szinten is a csúcsminőség legfelsőbb szintjét képviselik, és a világ legnagyobb márkái között is megállják a helyüket. Olyan márkák ezek, amelyek megkerülhetetlenek, és amelyek nevének hallatán a borvilágban mindenki felkapja a fejét. Aubert de Villaine, au Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Leroy, Penfolds, Hennessey, Dom Pérignon,  Krug, és még sorolhatnánk a versenyben résztvevő ikonikus pincészeteket.
 
Szepsy István a legjobb európai bortermelő
 
Arra eddig még nem volt példa, hogy egy márka két díjat is elnyerjen: Szepsy Istvánnak ez is sikerült. Már életében egy élő legendának számít, kompromisszumok nélkül termeli harminc éve a legjobb minőségű szőlőt a legjobb tokaji dűlőkben. A magasan fekvő, köves talajú, meredek lejtőjű dűlőkön átlagosan 40 éves szőlőtőkékkel dolgozik, és ezekből készíti dűlő-, és parcella szelektált egyedülálló furmintjait száraz és édes iskolázásban.
 
Szepsy István a legjobb európai bortermelő
 
A 2022-es Golden Vines® Awards győztesek listájában két helyen is Szepsy István neve szerepel
- The 2022 Golden Vines® Best Fine Wine Producer in Europe Award: Szepsy Winery, Tokaji, Hungary
- The 2022 Golden Vines® Best Fine Wine Producer in the Americas Award: Ridge Vineyards, Santa Cruz Mountains, California, USA
- The 2022 Golden Vines® Best Fine Wine Producer in the Rest of the World Award: Penfolds, South Australia, Australia
- The Gucci Golden Vines® Sustainability Award: Louis Roederer, Reims, France
- The Casa Ferreirinha Golden Vines® Innovation Award: Wine-Searcher, New Zealand
- The VistaJet Golden Vines® World’s Best Rising Star Award: The Sadie Family Wines, Swartland, South Africa
- The Robb Report Golden Vines® World’s Best Fine Wine Producer Award: Domaine de la Romanée Conti, Burgundy, France
- The Macallan Golden Vines® Hall of Fame Award: István Szepsy, Tokaji, Hungary
- The SGC Golden Vines® Honorary Award: Becky Wasserman, “the late Burgundian pioneer”, Beaune, France
- Liquid Icons Wine & Hospitality Entrepreneur Award: Grant Ashton, Founder & CEO, 67 Pall Mall, UK
 
Szepsy István a legjobb európai bortermelő
Ifj. Szepsy István átveszi a díjat a The 2022 Golden Vines Awards-on
 
A díjátadóra meghívott 275 vendég között ifj. Szepsy István képviselte a Szepsy Pincét, akit a díjak átvétele mellett két mesterkurzus megtartására is felkértek. Ezeken a legszebb, dűlőszelektált Szepsy-furmintokat, egy szamorodnit és egy 6 Puttonyos Tokaji Aszút is bemutatott a vendégeknek. A Szepsy borokon kívül The Brunello di Montalcino, Dom Perignon, Hennessy és Domaine Arnoux-Lachaux mesterkurzusokon tanulhattak, kóstolhattak együtt a meghívottak.
 
A Golden Vines Awards a Gérard Basset Global Fine Wine Report-ból nőtte ki magát
2018 óta minden évben a világ vezető borszakértőinek, a borvilág kulcsfontosságú szereplőinek szavazata alapján készül el a Gérard Basset Global Fine Wine Report, amely kijelöli az adott év győztes borászatait. A Golden Vines Awards 2020 óta kerül megrendezésre, amelyen a Report alapján egy nagyszabású háromnapos rendezvény keretében osztják ki a díjakat.
 
Szepsy István a legjobb európai bortermelő
 
2022-ben 106 ország 943 vezető borszakértőjének véleménye alapján alakult ki a The 2022 Gérard Basset Global Fine Wine Report, amely a The 2022 Golden Vines Awards verseny eredményeinek alapját képezte. A jelentés több mint 35 000 beérkezett válaszból állt össze, a szavazók között 56 Masters of Wine, 32 Master Sommelier, 72 Advenced Sommelier és  250 DipWSET is részt vett, és a résztvevők átlagosan 14 év borászati tapasztalattal rendelkeztek. A Master of Wine, a Master Sommelier és Advanced Sommelier képesítéssel rendelkezőket a Masters of Institute igazolta. Az eredményeket a riportban a Deloitte LLP független szervezetként auditálta, kiszűrve az esetleges visszaélésekből eredő többletszavazatokat.
 
Szepsy István a legjobb európai bortermelő
 
Minden győztes egy a Golden Vines Award-ot szponzoráló Gucci által tervezett és készített különleges trófeát kapott.
 
Szepsy István a legjobb európai bortermelő
 
Hogy zajlott a szavazás?
A 2022-es kérdőívben kategóriánként minimum 3, maximum 5 bortermelőre lehetett szavazni, de emellett szerepeltek olyan kérdések is, mint hogy a voksoló a borvilág melyik területén dolgozik, milyen boros képzettsége van, milyen fehér-, és vörösborokat, ill. pezsgőket kóstolt az elmúlt időszakban. Egy MS vagy MW véleménye mindig magasabb szorzóval számít bele a szavazásba, míg például egy három évnél kevesebb tapasztalattal rendelkező borszakértő véleménye csak 0,33-mal szorzódik, vagyis a jelentésben szereplő szavazatokat a válaszadó szakképzettsége és borászati tapasztalata alapján súlyozzák. 
 
Egy adott kategória győztese az, aki a legtöbb szavazatot kapja a felmérés válaszadói által. A Report az egyes kategóriák nyerteseinek felsorolása mellett részletes elemzéseket, előrejelzéseket, a borpiac aktuális trendjeit is ismerteti. A jelentés eredménye minden évben ingyenesen elérhető.
 
The Golden Vines® Auction, avagy jótékonykodás borvásárlással
A Golden Vines Awards-hoz kapcsolódik a The Golden Vines® Auction, ez a Gérard Basset Foundation javára gyűjt pénzt, amely a befolyt összeget a sokszínűségre és befogadó hozzáállásra összpontosító oktatási programok finanszírozására fordítja a bor- és párlatágazatban, valamint a vendéglátás terén. Mivel a Golden Vines Awards non-profit rendezvény, az eseményből és a kapcsolódó jótékonysági aukciókból származó összes bevételt ez az alapítvány kapja.
 
2021-ben az alapítvány 14 intézményi és közösségi partnernek nyújtott támogatást világszerte, köztük New York-i fogyatékossággal élő diákokat, dél-afrikai fiatal borászokat, valamint Ausztráliában és Kanadában élő őslakos borászokat támogatva. 
 
A tavalyi aukción 74 tétel szerepelt, és több mint 1,2 millió font gyűlt össze az alapítvány számára a licitekből. Idén több mint 100 aukciós tételt lehet találni: számos a jól ismert borvidékekről érkezett (Burgundia, Champagne, Bordeaux, Piemont, Toszkána, Napa-völgy stb.), de emellett sok új országból is találhattunk borokat, így például Magyarországról a 6 tételes exkluzív, dedikált Szepsy-aszúcsomagot, amelynek kikiáltási ára 2750 GBP. Erről itt írtunk korábban.
 
Az online aukció október 16-án vasárnap közép-európai idő szerint éjfélkor zárul a Golden Vines® díjátadó ünnepség és vacsora után. A világon bárki licitálhat, függetlenül attól, hogy részt vesz-e a The Golden Vines® Awards díjátadón.
 
Liquid Icons: egy sztár sommelier öröksége
A The Golden Vines® Awards, a Gérard Basset Global Fine Wine Report, a Golden Vines® Auction mind egy meghatározó sommelier, Gérard Basset öröksége.
A Liquid Icons céget Gérard Basset OBE MW MS és barátja, Lewis Chester DipWSET alapították. Amikor kiderült, hogy Gerard-nak végső stádiumban lévő rákbetegsége van, elhatározták, hogy létrehoznak valami maradandót Gerard tiszteletére. Így született meg 2018-ban a Global Fine Wine Report, amely Gerard 2019-es halálával a The Gerard Basset Global Fine Wine Report néven lett ismert.  Ezzel egyidőben, hogy hűek legyenek Gerard örökségéhez, Lewis és Gerard özvegye, Nina Basset létrehoztak egy Gerard nevével fémjelzett jótékonysági szervezetet, a Gerard Basset Foundation-t. 
Gerard sok dologról ismert volt, de sikerének kulcsa a folyamatos tanulás volt a borokról. Ő volt az egyetlen a világon, aki egyszerre volt MW (Master of Wine) és (MS) Master Sommelier, World Champion Sommelier, MBA in Wine, the OIV MSc in Wine Management, és még számos egyéb díj birtokosa. Ennélfogva Lewis és Nina számára egyértelmű volt, hogy az alapítványi munka középpontjába a boros edukációnak kell kerülnie. Ezért az alapítvány borászati ​​oktatási programokra fordítja a pénzét, a borágazat sokszínűségének növelésére. Konkrét céljuk is az, hogy az ágazat nyitottabbá váljon, és hogy változtassanak a borvilágot jellemző, kulturális és történelmi okokban gyökerező, kevésbé befogadó hozzáálláson. 
Gerard Basset kétségtelenül nemzedéke egyik legnagyobb borszakértője volt. Az életét, személyiségét bemutató dokumentumfilmben rajta kívül felesége és barátia mesélnek a borvilág megváltoztatására tett erőfeszítéseiről, és sok személyes történetet is megosztanak a nézőkkel, amelyek segítségével betekintést nyerhetünk Gérard Basset örökségébe.
 
 
Szepsy István a legjobb európai bortermelő
Gérard Basset sommelier, a Liquid Icons alapítója
 
 

 

Winelovers borok az olvasás mellé