Ha bármi közöd van a borhoz, ki ne hagyd ezt a szavazást!

Borászportál
2022. április 21., 14:50


Ha borral foglalkozol, érdemes élned a lehetőséggel, hogy szavazathoz juttass általad nagyra becsült bortermelőket a The 2022 Golden Vines® Awards & Gérard Basset Global Fine Wine Report Survey kitöltésével. Lehetsz borszakértő, borszakíró, sommelier, WSET diplomával rendelkező borkedvelő vagy borkereskedő, ezen a platformon szavazhatsz a kedvencedre.
 
Ha bármi közöd van a borhoz, ki ne hagyd ezt a szavazást!
Mi ez a díj?
A Liquid Icons céget két barát alapította: Gerard Basset OBE MW MS és Lewis Chester DipWSET. Először csak annyit tudtak, hogy borokkal akarnak foglalkozni. Amikor kiderült, hogy Gerard-nak végső stádiumban lévő rákbetegsége van, elhatározták, hogy létrehoznak valami maradandót Gerard tiszteletére. Így született meg 2018-ban a Global Fine Wine Report, amely Gerard 2019-es halálával a The Gerard Basset Global Fine Wine Report néven lett ismert.
 
Ha bármi közöd van a borhoz, ki ne hagyd ezt a szavazást!
 
Egyedülálló módon a jelentést a világ legnagyobb borszakértői készítik: Masters of Wine (MW), Master Sommeliers (MS), sommelier szakemberek, borkereskedők, borszakértők, borszakírók. A jelentés eredménye minden évben ingyenesen elérhető.
 
2020 nyarán Lewis megalkotta a The Golden Vines Awards-ot. Ezzel egyidőben, hogy hűek legyenek Gerard örökségéhez, Lewis és Gerard özvegye, Nina Basset létrehoztak egy Gerard nevével fémjelzett jótékonysági szervezetet, a Gerard Basset Foundation-t. Mivel a Golden Vines Awards non-profit rendezvény, az eseményből és a kapcsolódó jótékonysági aukciókból származó összes bevételt ez az alapítvány kapja.
 
Ha bármi közöd van a borhoz, ki ne hagyd ezt a szavazást!
 
Gerard sok dologról ismert volt, de sikerének kulcsa a folyamatos tanulás volt a borokról. Ő volt az egyetlen a világon, aki egyszerre volt MW (Master of Wine) és (MS) Master Sommelier, World Champion Sommelier, MBA in Wine, the OIV MSc in Wine Management, és még számos egyéb díj birtokosa. Ennélfogva Lewis és Nina számára egyértelmű volt, hogy az alapítványi munka középpontjába a boros edukációnak kell kerülnie. Ezért az alapítvány borászati ​​oktatási programokra fordítja a pénzét, a borágazat sokszínűségének növelésére. Konkrét céljuk is az, hogy az ágazat nyitottabbá váljon, és hogy változtassanak a borvilágot jellemző, kulturális és történelmi okokban gyökerező, kevésbé befogadó hozzáálláson. 
 
A Golden Vines Awards díjakat a világ legjobb bortermelőinek ítélik oda minden évben. Az adott kategória győztese az, aki a legtöbb jelölést kapja az online szavazáson. 
 
A kérdőívben kategóriánként minimum 3, maximum 5 bortermelőre szavazhatsz, de emellett szerepelnek olyan kérdések is, mint hogy a borvilág melyik területén dolgozol, milyen boros képzettséged van, milyen fehér-, és vörösborokat, ill. pezsgőket kóstoltál az elmúlt időszakban. Egy MS vagy MW véleménye magasabb szorzóval számít bele a szavazásba, míg például egy három évnél kevesebb tapasztalattal rendelkező borszakértő véleménye csak 0,33-mal szorzódik.
 
Az idei kiválasztásban szakmabeliként szavazhatsz több kategóriában a hazai borágazat egyik ikonjára, Szepsy Istvánra is. A The SGC Golden Vines Best Fine Wine Producer in Europe Award, a The Virgin Galactic Golden Vines World’s Best Rising Star Award vagy a The Macallan Golden Vines Hall of Fame Award kategóriákban is kiválaszthatod Szepsy Istvánt. Ez utóbbi díjat olyan élő személynek ítélik oda, aki a borvilágban kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Szepsy István már életében egy élő legendának számít. Kompromisszumok nélkül termeli évtizedek óta a legjobb minőségű szőlőt a legjobb tokaji dűlőkben. A magasan fekvő, köves talajú, meredek lejtőjű dűlőkön átlagosan 40 éves szőlőtőkékkel dolgozik, és ezekből készíti dűlő-, és parcella szelektált egyedülálló furmintjait. Korábbi cikkünk a Szepsy szuperaszúkról.
 
 
The Golden Vines Award jelölési kategóriák
The SGC Golden Vines Best Fine Wine Producer in Europe Award
The Gucci Golden Vines Best Fine Wine Producer in the Americas Award
The VistaJet Golden Vines Best Fine Wine Producer in the Rest of the World (Australasia, Africa, Asia & Middle East) Award
The Rolls-Royce Motor Cars Golden Vines World’s Best Fine Wine Producer Award
The Virgin Galactic Golden Vines World’s Best Rising Star Award
The Julius Baer Golden Vines Innovation Award
The Macallan Golden Vines Hall of Fame Award

Winelovers borok az olvasás mellé