A hamarosan saját éttermet nyitó Michelin-csillagos magyar séf Mórra fogad

Geri Ádám
2019. szeptember 24., 09:05


Diós Máté, a móri Paulus Borház kereskedelmi és marketing menedzsere mesél arról, mivel sikerült „elbűvölniük” Rácz Jenőt és milyen meglepetésekkel készülnek októberben.
A hamarosan saját éttermet nyitó Michelin-csillagos magyar séf Mórra fogad
Nem volt egyszerű összehozni veletek a beszélgetést, a borászotok, Mogyorósi Lajos végül nem is tudott velünk lenni, mert javában zajlik a szüret. Hol tartotok és az eddig leszedett alapanyag alapján milyen az év?

Éppen elkezdtük a királyleánykát, 20 hektárról van szó, napokig el fog tartani, Lajos most is éppen a szőlő és a feldolgozó között ingázik. Az időjárási viszontagságok miatt igazából 10 napja indult be a munka. Mostanáig már leszedtük a cserszegi fűszerest, az Irsai Olivért, a zenitet, a pinot noirt és a chardonnay-t. Aztán szépen sorban jön az összes, a Móri Bornapok után a késői szüretelésű generosával fogjuk zárni a sort. Ez az Elixír borunk alapanyaga, aminél – az eddigiek alapján legalábbis ezt várjuk – a tavalyihoz hasonlóan 300 g/liter fölötti cukortartalmú musttal fogunk tudni dolgozni. Általában elmondható egyébként eddig, hogy szép az idei termés.
 
A hamarosan saját éttermet nyitó Michelin-csillagos magyar séf Mórra fogad
Diós Máté, a móri Paulus Borház kereskedelmi és marketing menedzsere (bal oldalon)

Egy móri borászatnak a legfontosabb esemény talán a minden évben október első hétvégéjén megrendezett, általad már említett, Móri Bornapok. Készültök erre az alkalomra valami különlegességgel?

Mindenképpen szeretnénk bemutatni a 2019-es Paulus Honey-t, vagyis az Irsai Olivérből készülő Asti pezsgőnket. Még tartályban van, de hamarosan elnyeri végső formáját, utána rögtön megy engedélyeztetésre, majd pár nappal a Bornapok előtt letöltjük és palackozzuk. Folyamatosan kóstolgatjuk, már most látszik, hogy nagyon szépen sikerült, hozza a korábbi évek megszokott bodzavirágos vonalát, hozzá 50 gramm maradékcukorral. Hivatalosan akkor még nem kerül forgalomba, de szintén kóstolható lesz már az új érlelt pezsgőnk, királyleányka kis ezerjóval megbolondítva, 10 hónapot volt finomseprőn tartályban. Kiváncsian várjuk a közönség reakcióját, egyfajta tesztnek vetjük alá.
 
A hamarosan saját éttermet nyitó Michelin-csillagos magyar séf Mórra fogad
 
 
Nyár óta együtt dolgoztok Rácz Jenő Michelin-csillagos séffel. Mi a követkető közös nagy dobásotok?

Jenőnek – aki egyébként hamarosan nyitni fog egy éttermet Budapesten Rumore néven – nagyon megtetszett a zenit borunk, így vele közösen készítünk egy zenit alapú házasítást. Pontos időpont még nincs, de idén még tart nálunk egy újbor vacsorát is, ahol ez a bizonyos cuvée is a menüsor része lesz. Nagyon örülünk a vele való együttműködésnek, mert Magyarország egyik legismertebb cheféről van szó, aki mögött valódi minőség és hatalmas tudás áll, ráadásul nagyon hasonló a borban az ízlésvilágunk.
 
 
Nagyon örülünk neki, mint minden komoly szakmai elismerésnek. Számunkra ez egy fontos visszajelzés arról, hogy a csapatunk jól végzi a dolgát. Külön öröm az olaszrizling sikere, mert sokan azt gondolják, hogy a fajta Badacsonyban és általában a Balaton környékén érzi igazán jól magát. Mi viszont meg tudtuk mutatni, hogy a borvidék legértékesebb területén, az Aranyhegyen nálunk is csodákra képes.
 
A hamarosan saját éttermet nyitó Michelin-csillagos magyar séf Mórra fogad

 
Winelovers borok az olvasás mellé