Ahol a Balaton minden kincsét őrzik - Canter Borház

Knap Gábor
2014. május 19., 10:03


A Cannes-i Filmfesztiválon is ott lesznek idén a borai, az egész Balatoni borrégióból szüretelnek, építészetileg és technológiailag Európa élvonalába tartozó pincészetben dolgoznak, pedig csak a 2012-es évjárat volt az első, amiből bort készített a Canter Borház. Hogyan lehetséges ez? Istvándi Tamás, értékesítési vezetővel beszélgettünk.
Ahol a Balaton minden kincsét őrzik - Canter Borház
 
Ahol a Balaton minden kincsét őrzik - Canter Borház
Istvándi Tamás, a birtok értékesítési vezetője (Fotó: Németh Richárd)
Az egész Balatoni borrégiót lefedi az a 110 hektár, amelyről a Canter Borház szüretel. A Zánkán található, építészetileg és technológiailag hazánkban szinte egyedülálló komplexumban a friss, üde fajtaboroktól a komoly terroirborokig széles választékban készítenek kiváló minőségű borokat.
A Canter név jelentése: könnyű vágta. Ebből a szóból származik a „kenterbe ver”, azaz könnyű vágtában veri a mezőnyt – magyarázza kérdésünkre Tamás. A Canter Borház megálmodásakor egyetlen cél lebegett a tervezők előtt, olyan páratlan borászatot alkotni, amely volumenében felveszi a versenyt a nagyokkal, miközben minőségében az elérhető legmagasabb technológiai és borászati színvonalat képviselje.
Ár/érték arányban is „kenterbe ver”
A már említett széles választék két zászlóshajója a Dandelion és a Magnus. Előbbiek könnyű, egynyári balatoni fajtaborok, címkéjükön a pitypang szálló magoncaival. A leginkább különleges a Dandelion Pink rozé címkéje, amelynek fehér hátterében ülő lány rózsaszín koktélruhájának színét valójában a bor színe adja, hiszen a címke anyaga a ruha helyén átlátszó. A rozé mellett Dandelionból készül müller thurgau, tramini és olaszrizling.
Ahol a Balaton minden kincsét őrzik - Canter Borház
Dandelion - a "pitypangos borcsalád" (Fotó: Németh Richárd)
A Magnusok érlelt terroirborok, prémium minőségben – úgy tűnik – legyőzhetetlen ár/érték aránnyal (1000-2000 Ft). Különlegességük, hogy minden fajtából (2 fehér, 1 rozé és 2 vörös) csak 12.000 palack készült és mind a 12.000 palack egyedileg sorszámozva van.
A Badacsonyi Pincegazdaság után
A Canter Borház a saját borcsaládjain kívül átvette a Badacsonyi Pincegazdaság sokat látott két borcsaládját is, melyeket kívül-belül alaposan megreformált. Az átvételt követően Gelencsér Gergő főborász volt az, aki egy tudatos borászati koncepció alapján egészen új szintre emelte ezeket a borokat. A minőségi ugrás a borok arculatán is meglátszik. Az Istvándi Tamás tervei szerint elkészült „Csipkés” és a „Nagy-Somlói” borok egy év alatt saját kategóriájuknak abszolút piacvezetőivé váltak.
Az értékesítési vezető persze nem felejtette el megemlíteni a Canter Borház ötödik „brandjét”, a hordószelekciókat sem. Ez egyelőre szunnyadó projekt, de a tervek szerint kis, 6-8000 palackos szériákban készülnek majd és a Balaton abszolút csúcsvöröseit tisztelhetjük majd bennük.
 
Minden, ami balatoni
Miközben Tamás lekísér minket a minden szempontból high-tech borászati üzembe, elmeséli, hogy összesen 110 hektár saját területe van a borháznak, Tihanyban a farkasverem dűlőben, Dörgicsén és a Somlón. Ez a bázis adja a prémium tételek alapját, ezeken a területeken a szőlő egész éves munkáit a későbbi bor stílusának tudatában tervezik és alakítják.
Ahol a Balaton minden kincsét őrzik - Canter Borház
Minden nagyon modern és nagyon tiszta (Fotó: Németh Richárd)
Tihanyból jön a rozéhoz a szőlő, ott merlot, cabernet sauvignon, portugieser és javarészt kékfrankos található. Mindegyikből rozé készül, de minden fajta külön szüretelve (egészen eltérő időpontokban) és feldolgozva. A végleges rozék aztán ezen alapborok házasításaként állnak össze.
Nagy-Somlón területileg a Canter Borház legnagyobb termelő. Juhfark, olaszrizling, furmint, hárslevelű és tramini – ugyancsak széles fajtaválaszték. A Juhfark és az Olaszrizling esetében külön területekről, eltérő szüreti időpontban 2 különböző bort készítünk – mondja Tamás. A szőlők nagy részéből az alap Nagy-Somlói Juhfark és Olaszrizling készül, melyek abszolút piacvezetők, míg a magasabb minőségű gyümölcsből – 2013-tól – a Magnus borok lesznek.
Dörgicse a borház kékszőlőinek prémium területe. Innen származik a Magnus merlot és cabernet sauvignon illetve a különböző „kisszériás” hordószelekciók alapanyaga.
Tamás azt is elárulta, hogy a saját területek mellet nagyjából ugyanakkora területről vesznek is szőlőt, a Balaton mindkét partjáról, a versenytársaknál jellemzően magasabb áron. A sauvignon blanc, a müller thurgau, az olaszrizling és a tramini beszerzési útja ez.
Ilyen a jövő borászata?
Közben leérünk a borászati üzembe. A látvány valóban egyedülálló. Mintha nem is egy borászatban, hanem egy fantasztikus film díszletei között járkálnánk. Tamás látva, hogy a technikai háttér máris lenyűgözött, elmondja, hogy az ország legmagasabb pontszámával rendelkeznek az élelmiszerbiztonsági minőségbiztosítási rendszerben.
A borház a saját fejlesztésű informatikai rendszerének köszönhetően bármelyik palack borról, amit a polcról találomra leveszünk, meg tudják mondani, hogy mikori beszállításból származik a dugó vagy az üveg, milyen élesztőt használtak az erjedés során, a különböző napokon hány fokos volt a bor erjedés közben, vagy akár hogy mikor és milyen szerekkel végezték a növényvédelmet az adott szőlőtáblában, ahonnan annak a konkrét palacknak az alapja érkezett.
Ahol a Balaton minden kincsét őrzik - Canter Borház
Mindent tudnak a boraikról (Fotó: Németh Richárd)
Minden folyamatot védőgáz alatt végeznek, még saját nitrogéngenerátoruk is van. Ezzel elérhető, hogy jóval kevesebb kénhasználat mellett is jóval több természetes értéket őrizzünk meg a borban – mondja Istvándi.
Minden tartály hűthető és fűthető, egymás hulladék-hőjét hasznosíthatják, és persze ez is egy központi rendszerről vezérelhető. A cefre útját és a teljes feldolgozást a bogyózáson át egy központi érintőképernyőn irányíthatják a pincében dolgozók.
A technológiai adottságok mellett a borászat mérete is önmagáért beszél: egy-egy tételt teljes egészében le tudnak palackozni az érlelési csúcsponton, sőt a borcsaládok teljes éves mennyiségét (kábé fél millió palack) tudják fektetve tárolni. Így tudnak a kis borászatokra jellemzően egynemű tételekkel jelen lenni a piacon, a nagy borászatok volumenében.
Cél a közép-európai piac
A Canter Borház az elmúlt két szüret után az összes borával jelen van a legnagyobb láncokban, az egész országban. Arra a kérdésünkre, hogy mik a további célok, Tamás középtávon a regionális terjeszkedést jelöli meg, a közeli európai piacok képében. Itthon a jelenlegi piacok további bővülése mellett a magasabb minőségű termékek hangsúlyozása szerepel elsődleges célkitűzésként.
A látogató egy csapásra meggyőződhet arról, hogy a Canter Borház országos szinten is egyedülálló borászat, amely a Balaton-felvidék fontos szakmai központja. A többi pincészet számára nyújtott egyedülálló szolgáltatásaival – ilyen például a borászati labor – és a felvásárlási politikájával a környező borvidékek motorjaként óriási a felelőssége. Szerencsére látszik, hogy Gelencsér Gergő, borász és Istvándi Tamás, értékesítési vezető is tisztában van vele, hogy a kezükben lévő technológia csak eszköz, ők pedig látszólag maximálisan és eredményesen használják ki.
Winelovers borok az olvasás mellé