Szlovákia feloldja a cseh eredetű alkohol importtilalmat

Borászportál - MTI
2012. október 09., 15:55


Kereskedelem - Szlovákia feloldja a csehországi eredetű - 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú - szeszes italokra bevezetett behozatali tilalma, és enyhít a csehországi alkoholos italok forgalmazási tilalmán is.
Szlovákia feloldja a cseh eredetű alkohol importtilalmat
 
A szlovák egészségügyi és az agrártárca egyeztetésének eredményeképpen megszületett határozat kedd délután öt órától lép érvénybe.
A csehországi eredetű - 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú - szeszes italok forgalmazására bevezetett teljes körű tilalom a határozat alapján forgalmazási korlátozássá szűkül. Ennek alapján a 2012. január 1-je előtt gyártott alkoholos italok importálhatóak és forgalomba hozhatóak lesznek, ám a később készült szeszes italok csak akkor kerülhetnek az üzletek polcaira, amennyiben azokat ellátják a gyártás időpontját, a termék sorozatszámát, valamint - a január 1-je és szeptember 27. között gyártott termékek esetében -, a terméket bevizsgáló laboratórium azonosító kódját is tartalmazó zöld biztonsági szalaggal.
Szlovákia feloldja a cseh eredetű alkohol importtilalmat
Az importtilalomban a Karlsbadból (ma Karlovy Vary Csehországban) származó, zöldes-sárgás színű bitter, a Becherovka is érintett volt (fotó: Alicia - Prague Blog)
A már Szlovákiában levő raktárkészletek esetében a termék bevizsgálásról szóló tanúsítvány kiadására három akkreditált állami laboratórium lesz jogosult. Ezeket a forgalomba hozatalra jogosító igazolásokat a raktárkészletek tulajdonosainak kell majd beszerezniük. Ezenkívül az összes ez évben gyártott csehországi eredetű szeszes italhoz csatolni kell az eredet tanúsító űrlapot is, amelynek bevezetéséről nemrégiben a cseh kormány hozott döntést.
A raktárkészletek tulajdonosai novemberig kaptak haladékot arra, hogy beszerezzék az említett adatokat tartalmazó zöld biztonsági zárjegyeket, és azokkal ellássák a készleten lévő szeszes italokat. Amennyiben erre a határidő lejártáig nem kerítenek sort, gondoskodniuk kell a szóban forgó készletek Csehországba való visszaszállításáról, vagy meg kell semmisíteniük azokat, hasonlóképpen mint a raktáron lévő megnyitott üvegeket is.
Előzmények
Mint ismert, Szlovákia a csehországi metil-alkohol mérgezésekre reagálva szeptember 18-án vezetett be behozatali és forgalmazási tilalmat a csehországi eredetű, 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italokra. Csehországban már szeptemberben feloldották a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalomba hozatalára vonatkozó tilalmat.
Csehországban a pancsolt szesz miatti botrány kirobbanása óta 28-an vesztették életüket metil-alkohol-mérgezésben, a mérgezést szenvedettek száma meghaladja a hetvenet.
 
Winelovers borok az olvasás mellé