Beszámolunk arról, miről szólt a 10. Borkonferencia


2022. március 04., 11:19


2013 óta a szőlész-borász társadalom képviselői összegyűlnek a Borkonferencián, ahol a borágazat szereplői tartanak érdekes előadásokat és kerekasztal beszélgetés formájában folytatnak eszmecserét "bor" témában. A Borászportál is ott járt az eseményen, amelyet ezúttal az interaktivitás, az érdemi viták és a kóstolók előtérbe helyezésével rendeztek. 1. rész
Beszámolunk arról, miről szólt a 10. Borkonferencia
Rókusfalvy Pál, társszervező nyitotta meg a Borkonferenciát. Ez egy jubileumi konferencia: alkalmi eseménynek indult, mégis 10 év lett belőle. A "Jussunk dűlőre" elnevezés nem véletlen: meg kell egyezzen a szakma, a szervezetek, a különböző generációk. Mindennél fontosabb a fenntarthatóság szempontjának erősítése. Az alkoholfogyasztási szokások változásához való alkalmazkodás.
Borászok borásza díj 50-es listája is mindig kiderül, ez most is így volt, áprilisban derül majd ki a győztes.
 
9:45-10:20 Nyitóelőadás DR. FELDMAN ZSOLT - az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára beszélt a következőkről:
Egyrészt megújult a szabályozási környezet, ami körbeveszi ezt az ágazatot. Élhető vidéket, a helyi erőforrásokra támaszkodó gazdaságot sikerült létrehozni. Koronavírus járvány, energiapiaci válság, csomagolóanyagok áremelkedése: ezek mind befolyásolták a gazdaság szereplőinek életét. Ezekre igyekeztek közös megoldásokat találni.
 
Főbb eredmények 2010 óta:
belső borpiac stabilizálása, megújult ágazati szabályozás, kiemelt, egységes kommunikáció, támogatáspoitika. Jelentősen csökkent a borimport, míg az export emelkedett, valamint a termőterület csökkenést sikerült megállítani. Továbbá megújították a hegyközségi rendszert, amely az önszabályozó piacszervezés megszületését tette lehetővé, az adminisztrációs terheket csökkentették, ill. az egyik legfontosabb, hogy 2016-ban megszületett a hosszútávú stratégia. A kommunikációban létrejött az egységes bormárka, a Magyar Bor Személyesen, ez segítette az összehangolt állami szerepvállalást is a külföldi kommunikációban.
 
Sok támogatás is volt: többek között 75 milliárd Ft támogatás a szőlőültetvények megújítására, amely 27 ezer hektár megújult ültetvényt jelent, ill. 30 milliárd Ft borászati technológia modernizálására. A koronavírus okozta gazdasági nehézségek enyhítésére is nyújtottak 13 milliárd Ft-ot.
 
Közös Agrárpolitika által hamarosan megváltozik az uniós támogatási rendszer: ambiciózus, zöldebb agrárpolitikát várnak el. 2023-2027 közötti időszakra vonatkozóan már benyújtották a stratégiai tervet, amit legkorábban nyáron fogadhatnak majd el.
 
10:20-11:20 Edukáció kerekasztal
CZINKI TAMÁS, Master sommelier, FURJÁK ANDREA, a Borsuli vezetője, HORKAY ANDRÁS DipWSET, a CEWI alapítója és vezetője, és DR. MÉSZÁROS GABRIELLA DipWSET., c. egyetemi docens, a Borkollégium társalapítója beszélgetett az edukáció fontosságáról.
Az egyik első kérdés az volt, hogy vajon csak a fogyasztókat vagy a borkészítőket is kell edukálni. Mészáros Gabriella szerint igényes fogyasztó nélkül a termelő sem létezhet, de mindenkinél fontos az edukáció, a borásznak is össze kell hasonlítani a saját borát másokéval, a nemzetközi felhozatallal. Horkay András szerint is lényeges, hogy a borász alapvető dolgokkal tisztában legyen a saját és a konkurens borokkal kapcsolatban, ismerje a fajtákat, a terroir-t, az alapstílusok jegyeit, és képviselni tudja a borvidéket, ahol dolgozik. Furják Andrea ehhez kapcsolódóan említette, hogy a Bortársaság Borász a házban rendezvénysorozat azt mutatja, hogy a velük kapcsolatban levő borászok ezt a hozzáállást képviselik. Szó volt arról is, hogy nagyon fontos a képzettség a borászok esetében, de azzal mindenki egyetértett, hogy ettől függetlenül is készítenek zseniális borokat néhány pincészetben. Czinki Tamás szerint a boredukációban a legnagyobb szerepe a borturizmusnak van, mert ezáltal az átlagfogyasztót is meg lehet szólítani.

Szóba került az is, hogy a borkóstolás eleve igényesebbé teszi az embert, ez nemcsak a borválasztásban, hanem abban is megmutatkozik, ahogyan ételt választanak. Czinki Tamás szerint tévhit, hogy az érzékszerveink élessége születésünkkor eldől, gyakorlással ez fejleszthető. Horkay szerint az is fontos, hogy a vendéglátásban dolgozókat edukáljuk, ők sok ilyen tanfolyamot tartanak a CEWI-nél. Felmerült az is, ki hogy látja, hogyan alakul kor szerint a borfogyasztók köre, ezt a résztvevők eltérő módon látták. Volt, aki szerint érzékelhető a "fiatalodás", és volt, aki szerint inkább jellemző, hogy 25-30 éves korunkban kezdünk el bort inni.
 
11:20-11:40 Globális felmelegedés témában tartott előadást Dr. LUKÁCSY GYÖRGY Egyetemi adjunktus, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Szőlészeti Tanszékéről. Előadásában elmondta, hogy az északi szőlőtermesztési zónát jobban érinti a klímaváltozás mint a délit. A  hazai szőlőtermelés legnagyobb gondja a korai fakadás, ilyenkor a fagykárnak való kitettség óriási, lehet, hogy érdemes a korábbi fakadású fajtákat mellőzni a jövőben? - tette fel a kérdést. A hagyományos szüreti időszak - ami szeptember 10. és október 10. közé tehető, elcsúszott, ezt is tapasztalják a gazdák évek óta. Hosszú száraz periódusok, majd nagy esők váltják egymást, a kártevők, kórokozók támadnak.
Ebben az egészben az a nehéz, hogy nem lehet felkészülni eléggé,  mert minden területen más okozhat problémát, flexibilisnek kell lenni, akár új fajtákra felksézülni, mint Bordeaux-ban. Lukácsy György szerint viszont a klímaváltozásban lehetőséget is láthatunk. - Végre beérik a termés - viccelődött. Gyors döntések kellenek, aminek a jól képzettség az alapja, de emellett a rugalmasság döntő. Továbbá nem szabad elfelejteni, hogy mi magunk is sokat tehetünk a klímaváltozás ellen: például azzal, ha megőrizzük a szőlőben a biodiverzitást.

PROF. DR. HANS REINER SCHULTZ, a Geiseinheimi Egyetem elnöke felvételről tartotta meg előadását, amelyet a kutatási eredményekre alapozott. Ő is megerősítette, hogy a szőlőtermesztés északi területein kiszámíthatatlanul érezteti hatását a klímaváltozás, nagyobb a növénytömeg, ezért nagyok a kilengések, és ez a vízkörforgást is felgyorsítja. Bemutatta, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan nőtt az átlaghőmérséklet, hogy egyre nagyobb a vízhiány, hogy a talajok, amelyek a legtöbb CO2-t megkötik, hogy erodálódnak el. Javítani kell a talajok Co2 megkötő képességét, betegségtűrő fajtákat kell választani. A borkészítés ökolábnyomának 50%-a az üveg előállításából jön, ha ezen változtatnánk, mondjuk bag in box-ban árulnánk a bort, azzal is jelentősen csökkentenénk karbon lábnyomunkat. 
 
11:40-12:10 Következett a Borkonferencia egyik legizgalmasabb része, a Fajta a zászlón, amikor borászok egy-egy szőlőfajta mellett mondtak védőbeszédet, miközben a résztvevők meg is kóstolhatták az adott fajta egy-egy ikonikus tételét.
FRITTMANN PÉTER az Irsai Olivérről beszélt, amely egy megkerülhetetlen fajta Magyarországon. Ismertette a fajta történetét, területi megoszlását, azt a fogyasztói tendenciát, amely mindig szívesen választja a jól értelmezhető, könnyed, gyümölcsös fehérborokat.
 
Beszámolunk arról, miről szólt a 10. Borkonferencia
Kovács Tamás saját gyűjtése az olaszrizling elterjedéséről a térségben

KOVÁCS TAMÁS, a csopaki Szent Donát Borkúria olaszrizlingjét hozta el, és beszélt arról, hogy milyen fontos is ez a fajta hazánkban, erre a fehér fajtára rá lehetne fűzni az egész Duna-menti borrégió marketingjét. Szerinte az egyes országok, akik foglalkoznak olaszrizlinggel, annak különböző stílusait mutatják be, és Magyarország lehetne az, amely a fajta legjobb tulajdonságaival bíró tételeit ismertetheti meg a világgal.
BODÓ JUDIT, a tokaji BOTT Pincétől a furmintról beszélt, annak jó cukorgyűjtő képességéről, jó savairól, arról, hogy mivel nincs uralkodó ízjegye, könnyen megmutatja az egyes terroir-okat, készíthető belőle pezsgő, habzó, száraz, késői szüret és aszú, valamint hogy egy olyan fajtáról van szó, amely nem akar behízelegni, időt kér, hogy rátaláljanak, a lassabb kóstolások itala. A furmint Tokajban nagy jelentőséggel bír, fontos a dűlőklasszifikáció, vele hosszútávon kell gondolkozni, a jövőnek is készítjük, hiszen az aszú szavatossága 100 év.
 
Winelovers borok az olvasás mellé