Az AI bevonásával készült Kancellár SomlAI Cuvée 2021 a világ legjobb fehérbora

(X)
2025. szeptember 18., 08:19
Címkék:


A siker hátteréről a szeptember 10-én a Búsuló Juhász Étteremben megrendezett sajtótájékoztatón számoltak be a borászat képviselői. Az eseményt közösen szervezték a Jammertal Borbirtokkal, amely 2021-ben hasonló sikert ért el: a Cassiopeia Merlot 2015 akkor a világ legjobb vörösbora lett.
Az AI bevonásával készült Kancellár SomlAI Cuvée 2021 a világ legjobb fehérbora
A SomlAI Cuvée 2021 a Concours Mondial de Bruxelles rangos díját nyerte el. Ilyen sikerre korábban csak egyetlen magyar bor volt képes: a Jammertal Cassiopeia Merlot 2015-ös évjárata, amely 2021-ben szintén a verseny abszolút győztese lett. Ezzel ez a két bor a nemzetközi borelit legszűkebb körébe került. 
 
A Concours Mondial de Bruxelles szigorú borbírálati rendszert alkalmaz. Több ezer benevezett tételből először 10-12 fős szakmai csoportok választanak ki néhány száz palackot vakteszteken, majd ezeket újra összekeverik, és ismét értékelik őket. A legjobbnak ítélt öt bort végül egy külön zsűri bírálja el, és ezek közül kerül ki a legmagasabb pontszámot elérő tétel.
 
Játéknak indult, óriási siker lett
A Kancellár Birtoktól többen is felszólaltak az eseményen. Boda-Horváth Krisztina, a Birtok egyik tulajdonosa elmesélte a pincészet történetét, amely 2014 júliusában alakult családi vállalkozásként, Horváth Ferenc vezetésével, a Somló hegy iránti elkötelezettségből és az ottani borkultúra népszerűsítése iránti vágyból. A pincészet nevét az édesapa „kancellári” tisztsége inspirálta. A kezdeti 11 hektáros birtok az elmúlt tíz évben 20 hektárra nőtt. A somlói területeken hagyományos fajták - furmint, juhfark, hárslevelű, olaszrizling - mellett újakat is telepítettek, mint például az Irsai Olivér vagy a kékfrankos. A borászat folyamatos technológiai fejlődésen ment keresztül: modern hűthető acéltartályokat, fahordós érlelőpincét, valamint saját palackozósort is létrehoztak. A szakmai munkát tapasztalt borászok, többek között László Zsolt és családja, ill. Hága Balázs segítik. Munkájuknak köszönhetően a borászat számos hazai és nemzetközi díjat nyert már a brüsszeli siker előtt is.
 
Az AI bevonásával készült Kancellár SomlAI Cuvée 2021 a világ legjobb fehérbora
 
Hága Balázs, szőlészeti-, borászati-, és fejlesztési szaktanácsadó a pincészet vízióját vázolta fel, melynek középpontjában a Somlói borvidék vulkanikus egyedisége és annak tudatos kiemelése áll. A cél az, hogy a somlai borok nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is térképre kerüljenek. A hangsúly a hagyományos fajtákon van, ugyanakkor a modern technológia és a precíz szőlőfeldolgozás is kulcsszerepet kap. 
 
Az eseményen Kovács Antal örökös magyar bajnok sommelier is felszólalt: ”A somlai borral kapcsolatban még mindig van egy előítélet sokak fejében, ami a rendszerváltás előtti időszakból maradt ránk. Pedig a II. világháború előtti időszakban a somlói bornak rangja volt, és teljesen más stílusjegyekkel rendelkezett. Ami engem megfogott, amikor először találkoztam a Kancellár borokkal, az az volt, hogy ezek a régi leírások, amelyek ránk maradtak a somlói bor legszebb korszakából, kóstoláskor a poharamból visszaköszöntek. A jellegzetes aszalt gyümölcsös karakter, amely nemcsak a hozamkorlátozásnak, hanem annak is köszönhető, hogy a szőlőt a teljes érettség állapota után szedik le. A hihetetlen koncentráció, a talaj, a Somló-terroir, az ásványos karakter, a gyümölcsös, melegséget árasztó alkoholérzet. Egyszerűen jó belekortyolni” - foglalta össze a sommelier.
 
A SomlAI Cuvée létrehozásában mesterséges intelligencia működött közre: Horváth Áron egyik tulajdonosként az AI-tól kapott javaslat alapján készült el az egyik házasítás, míg annak „Inverz” párját László Zsolt borász készítette el. A két tétel közötti különbség főként a házasítás gerincében mutatkozik meg: míg az AI furmint alapú cuvée-t javasolt, addig a borász inkább a juhfarkot helyezte előtérbe. Az “Inverz” a birtokon található vinotékájukban vásárolható meg.
 
Képesek vagyunk a csúcsminőségre, a kérdés az, mit kezdünk vele
A Jammertal bebizonyította, hogy Magyarországon világszínvonalú vörösbor is készülhet, a Kancellár Borbirtok pedig most azt mutatta meg, hogy ugyanez fehérborban is lehetséges. Megtettük a magunkét. A kérdés már nem az, hogy képesek vagyunk-e csúcsminőségre, hanem, hogy mit kezdünk ezzel” - vezette be gondolatait a sajtótájékoztatón Szűcs Róbert, a Jammertal Borbirtok tulajdonos-ügyvezetője.
 
Előadásában elmondta: az eredmények fontosak, de csak akkor érnek valamit, ha kontextusba tudjuk őket helyezni. Évtizedek óta hallani arról, hogy a bor, mint élvezeti cikk, folyamatosan háttérbe szorul. Ennek számos társadalmi oka van, de van egy különösen fontos tényező, amelyért maga a borásztársadalom is felelős: a bor ma ugyanis sokszor zsákbamacska a fogyasztó számára.
 
A fogyasztó, aki egyszerűen csak élvezni szeretné a bort, gyakran tanácstalan. Nem tudja, mire számítson, amikor levesz egy palackot a polcról. A bor minősége ugyanis nem sztenderdizálható, és ez különösen erősen szembetűnik, ha más alkoholos italokkal hasonlítjuk össze. Ezeknél ugyanis a vásárló pontosan tudja, mit kap a pénzéért, a bor esetében viszont gyakori a csalódás” - emelte ki Szűcs Róbert.
 
Az AI bevonásával készült Kancellár SomlAI Cuvée 2021 a világ legjobb fehérbora
 
A kiszámíthatatlanság szerinte aláássa a bor iránti bizalmat, mert ha valaki egyszer rossz élményt szerez, legközelebb inkább más termék után nyúl. Az olcsó, alacsony minőségű borok nem érik el az élvezeti érték minimális sztenderdjét sem, és ezzel nemcsak a saját presztízsüket, hanem az egész magyar borágazat értékét is rombolják. “Nem kell agyon dicsérni olyan dolgokat, amelyek nem érdemlik meg. Sőt, kifejezetten káros, ha minden borra rásütjük a "minőségi" jelzőt, mert ezzel a valódi értéket relativizáljuk. A hitványság pedig lerántja magával a kiválót is”. Éppen ezért megalkották a "NAGYBOR" fogalmát, ez nem más, mint jó bor. Az a bor, amely kompromisszumok nélkül nyújt élvezetet, fajtától, ártól, stílustól függetlenül. Az a bor, amelyet bármikor szívesen megiszunk. Nem igényel magyarázatot, nem filozófia kérdése. Egyszerűen: megszépíti a pillanatot.
 
Magyarország kivételes adottságokkal rendelkezik: világszinten is különleges borvidékeink vannak, az elmúlt években uniós támogatások révén jelentős technológiai fejlesztések történtek. A klímaváltozás a kezünkre játszik: számos fajta számára kedvezőbbé váltak a termesztési feltételek, és egyelőre még rendelkezésre áll szakképzett szőlőmunkás is. “Ezek az adottságok önmagukban azonban nem elegendők. A képességeinket is fel kell zárkóztatni hozzájuk. A jó bor nem születik magától. Megfelelő szakmai szemlélet, minőségorientált gondolkodás és őszinte önreflexió kell ahhoz, hogy az elérhető minőség valóban meg is valósuljon. Kevesebb, de jobb bor kell” - zárta gondolatait a Jammertal tulajdonosa.

Winelovers borok az olvasás mellé