Bock 40 - Bock József életútja

Szymczak Vince
2021. október 14., 10:12


Bock József levezényelte a 40. szüretét, ebből az alkalomból elmesélte személyes történeteit, és elárulta azt is, hogy melyik a kedvenc Bock bora.
Bock 40 - Bock József életútja
Bock József, a magyar borászat egyik legmeghatározóbb szereplője október 7-én jubileumi ünnepre hívta barátait és rajongóit a Vendéglő a KisBíróhoz étterembe. Az alkalom a 40. általa levezényelt szüret, és az erre a nevezetes évfordulóra készült Bock 40 bor bemutatása. 
 
Az érdeklődőknek a gasztronómiai élvezetek mellett a Szik Mátyás sztár sommelier által tartott Bock interjú jelentette a program fénypontját. Egyedi és különleges élmény volt a szerény kezdetekről, a bejárt életútról, munkáról, családról hallgatni és abba belegondolni, hova nőtte ki magát ez a családi vállalkozás - mindeközben kóstolgattuk a prémium Bock borokat.
 
Bock 40 - Bock József életútja
Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok kérdezi Bock Józsefet az életútjáról
 
Megérkezve kétféle welcome drink fogadott minket: 2013-as Bock Marcell pezsgővel és Bock Villányi hárslevelűvel indult az este. A hárslevelű a fajtára jellemző kellemes reduktív, friss tétel, intenzív citrusossággal, mézes, hársfavirágos beütéssel. A prímet azonban az unokáról elnevezett pezsgő vitte, aminek a készítési módját már az ízéből kikövetkezthettük. Komplex elegáns buborékok, a trópusi gyümölcsösség mellett vajas, kekszes aromák - igazi methode traditionnelle pezsgőhöz volt szerencsénk. A chardonnay-ből készült ital méltó párjai voltak a kis fagylaltostyákban felszolgált ételkülönlegességek és a sajtok. Az állófogadás közben kivetítésre kerültek az elmúlt 40 év munkás hétköznapjainak képei - a szőlészeti és borászati munkákba is nyerhettünk egy kis betekintést.
 
Ezután egy vidám baráti köszöntő nyitotta meg az interjút. Az ünnepeltet először természetesen a kezdetekről kérdezték, és roppant izgalmas volt betekintést nyerni az életútba - kiderült, hogy még egy borászattal régóta foglalkozó családba születő, mára magát legendává vált ember számára sem volt fiatalon egyértelmű, hogy ő borász szeretne lenni. A család kis területen már nagyon régen termelt szőlőt és bort, és itt a fiatal Bock József belátást nyert abba, hogy a szőlőben télen is kint kell lenni, amikor hideg van, nyáron is, amikor meleg van. Főleg reál tantárgyakhoz volt érzéke, így eközben géplakatos szakmát tanult ki, és ezt nagyon megkedvelte - első körben egy műhelyben kívánt elhelyezkedni. Ahogy cseperedett természetesen elkezdte felfedezni a szőlészet és borászat élvezeti oldalát is. A honvédségnél már kimondottan szépen fogyott a bor, és amikor innen hazajött, szüleinek újságolta hogy mennyire ízlett neki a kunbajai olaszrizling. Édesapja részben mosolyogva, részben dorgálva jelentette ki és mutatta be, hogy annál náluk otthon magasabb minőséget is fogyaszthat.
 
Bock 40 - Bock József életútja
Bock József a 80-as években a családi pincénél a Jammertál dűlőben
 
Ez valóban így is volt, és ahogy lépdelt előre tanult szakmájában megfigyelhette, hogy a házi boraik mind a középvezetők, mind az iparosok körében nagy népszerűségre tettek szert. A villányi bor már akkor is presztízst jelentett, akár segédmunkás akár főnök vitte a bort, az adott személynek - jelen esetben neki - sosem volt gondja társaságra. Kialakult egy olyan 4-5 fős baráti mag, akik a minőségi borokat keresték és kedvelték, a házi borok mellett borozókba is jártak kóstolgatni, keresni a minőséget. Egyik kedvencük, a Pécsi Kutatóintézet barna cimkés cirfandlija, ebből heti 2-3 palack is elfogyott. A társaság egymás szőlőjébe is eljárt segíteni bedolgozni a munkahely mellett, és elkezdtek helyi borversenyekre is nevezni - egyik évben még arra is megbízást kaptak, hogy ők szervezzék a villányi versenyt. Egyre csak közelebb került a borhoz és a szőlészethez, egyre jobban megkedvelte és belelátott, és ekkor jött a sajnálatos tragédia - édesapja 1981 januárjában elhunyt. Bock Józsefnek ekkor át kellett vennie a feladatokat, annak ellenére, hogy sokmindent nem tudott még - főleg szőlészeti ismeretei voltak hiányosak. Például metszeni még nem tudott, két évig segítséget kellett alkalmazni, akik mellett ő is bele tanulhatott. A függönyművelést például már ő vezette be, amit Tiffán Ede barátjától tanult.
 
Bock 40 - Bock József életútja
Bock József a régi időkről mesél
 
Közben a versenyeken is egyre szebben szerepelt, ami további lendületet adott: a pozitív visszajelzések hajtották előre. Oportójával megyei és országos aranyérmeket szerzett, és következetesen megfigyelte, milyen cselekvés milyen hatással van a végtermékre. A régi napszámosok besegítettek, de a munka dandárját a család végezte - feleség, anya, gyerekek. 50-70 hektoliter bort termelt ekkoriban, és nagyjából az adott év termése egy zsigulinyi mellékest, plusz pénzt jelentett a rendes munka mellett. 
 
Az igazi nagy áttörés 10 év múlva jött, az 1987-es palackozású boraival bekerült a gasztronómiába - először Baranya megyében. Az éttermekben a borát fogyasztó vendégek pedig elkezdtek jönni a pincéhez is, további borokat kóstolni és vásárolni. Ekkorra már 160 hektoliterre nőtt a mennyiség, de még kistermelői módszerekkel, ¾ colos szivattyúval, sok kézi munkával dolgoztak. A rendszerváltás lendületváltozást is hozott a minőség keresésében, még többen kapcsolódtak be a borászati üzletágba, és megtalálták a kereskedők is. Őket a jammertáli családi pince kilátása teljesen meghódította. A borai bekerültek a borászati boltokba, a budapesti gasztronómia pedig ki volt éhezve a minőségre, és olyan helyekre kerültek Bock borok mint a Gundel, Hilton vagy a Fortuna étterem
 
Bock 40 - Bock József életútja
Közös fotó a borász ikonnal
 
A minőségre törekvés, kísérletező fejlődés Bockéknál az elmúlt 40 évet végig jellemezte, és máig kitart. Elsők között hozta be és 2000-ben telepítette a syrah fajtát, egyik személyes kedvencét, melyjel 2005-ben már díjat is nyert. Az ausztrál syrah-k fogták meg eredetileg, de hasonló történt több más szőlőfajtával is. Malbecet például egy spanyol nyaralás után telepített, amikor több helyi borozóba betérve azt figyelte meg, hogy mindegyikben az ízlik neki a legjobban. Petit Verdot is próbált telepíteni 3-4 hektolitert, egyelőre kísérleti tétel, nagyon magas tannin tartalommal.
A nagy sikereket természetesen a bordói fajták hozzák, ezekkel 1994-ben nyert először Vinagora aranyat. 
Az interjú közben egy prémium Kékfrankos Selectiont fogyasztottunk, amely nagy meglepetés volt: kékfrankosra ritkán jellemző ez a selymesség és bársonyosság, amellyel ez a tétel rendelkezett. Illatában bőr, dohány, csokoládé, ízében pedig cseresznye és szilva dominál, remek partnere a mini fagylaltostyákban kínált tatár beefsteaknek.
 
Az interjút a gyerekek, Valér és Patrícia zárták le, akinek szintén hatalmas a szerepük a borászat sikereiben. József a rendet, következetességet, kitartást és fegyelmet kívánta nekik elsősörban átadni, de sikerült a borászat szeretetével is megfertőzni őket. Ők bár természetesen megélték a munkát is, de számukra a jammertáli pince mindig is a családi élet központját is jelentette, ahol szórakozni is lehetett - emlékezetesek például a szánkózások a szőlősorokban. Mindketten már saját családot is alapítottak - a két unoka 15 és 12 éves, Fanni nevét habzóbor, Marcellét a kóstolt pezsgő viseli. Bár nincs családi nyomás, ők is érdeklődnek a szakma iránt.
 
Bock 40 - Bock József életútja
Bock József a gyerekeivel: Valérral és Patríciával
 
Az interjú végén megérkezett a Bock 40 cuvée, az évfordulóra készített bordói házasítás. Nagyon erős, 2017-es évjáratról van szó, mely 50% Cabernet Sauvignon, 25% Cabernet Franc és 25% Merlot, 7-8 dűlőből házasítva. Limitált kiadásban, egyedi cimkével kerül forgalomba a bor. Sötét rubin szín, kávé, fekete berkenye, áfonya jellemezte az íz és illat profilt, a 15%-os alkoholt nem érezni rajta, de mindenképpen egy határozott, férfias tételről beszélünk. Ezt kortyolgatva ismét az állófogadás felé vettük az irányt, ahol vadpástétom, szőlő, és macaronok vártak minket. 
 
Bock 40 - Bock József életútja
  A rendezvényen bemutatott Bock 40 Cuvée
 
A Bock 40 Cuvée 24 hónapig új, kisméretű tölgyfahordókban, majd a hordós érlelést követően palackban fejlődött. Megjelenésében a bor tiszta, tükrös, a lassan egységesen lecsorgó lábak, nagy beltartalmi értékre engednek következtetni. A színe közepesnél mélyebb intenzitású rubint, gránátos széllel. Illatában érett gyümölcsösség, gránátalma, szilva, és erdei gyümölcsök fedezhetőek fel. Melegfűszeres, borsos karakterét kardamom és fahéj árnyalja. Kóstolva a bor száraz, közepesnél nagyobb test mellett moderált alkohol érzet és lendületes savak jellemzik. A korty hosszú intenzív lecsengése is árulkodik róla, hogy “nagy bor” van a poharunkban. A Bock 40 Cuvée limitált számban készült, megvásárolható a Bock webshopban.
 
Talán sok olvasót is érdekel, hogy az elmúlt 40 évben melyik volt a mester kedvenc bora saját tételei közül, amelyre először egy széles mosollyal nyugtázott választ kaptunk, mely szerint minden évben az adott Bock cuvée az aktuális kedvenc - de ha egyet kell megnevezni, az a 2012-es Bock Magnifico. (Mi meleg szívvel ajánljuk a 2011-es évjáratot is.)
 
Kötetlen beszélgetéssel zárult le ez a ritka alkalom, a betekintési lehetőség a kulisszák mögé, és a kevésbé publikált történetek megismerése, amely minden jelenlévőnek - és remélhetőleg valamennyire az olvasóknak is - még egy adalékot nyújt a jövőben is ahhoz az elményhez, amit egy-egy pohár Bock bor fogyasztása jelent.
 
 
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé