Mitől testes egy bor?A borok jellemzésének egyik fontos része annak megállapítása, hogy mekkora a bor teste. A testesség a bornak az alapanyag sűrűségétől és a bor szerkezetétől függő érzete a szájüregben. Ez lehet könnyű, közepesen testes vagy telt érzet.
Fekete borsos és édes fűszeres aromák a vörösborbanA fűszeres jegyek a borban utalhatnak egyfajta érett alapanyagra, eredhetnek abból a szőlőfajtából, amelyikből a bor készült, de a legtöbb esetben a hordóhasználatból származnak. A vaniliaaroma tipikus jele az új barrique-ban való érlelésnek, dél-franciaországi és dél-olaszországi vörösborok illata sokszor rozmaringra és kakukkfűre emlékeztet. A bors- és édesgyökér aromák jelenléte gyakran a Rhône-völgyi borok sajátossága. Ezúttal annak jártunk utána, hogy kerülnek az ún. édes fűszerek és a fekete bors a vörösborokba.
Bársonyos borok, bohém együttlét és frissítő újdonságokIsmét bizonyítottak a hazai vörösborok, és meglepő újdonságokkal is találkozhattunk a Bordói Novemberen.
Bordói fajták – együtt és különCabernet sauvignon, cabernet franc és merlot – aki egy kicsit is érdeklődik a borok iránt, már azonnal rá is vágja: bordói fajták. Valóban, ez az a három kékszőlőfajta, amely nemcsak hogy összeforrt a Bordeaux-i borvidék nevével, de alapvetően meghatározza a Bordói November Nagykóstolót is – azt a Winelovers rendezvényt, amely az elmúlt szombaton ismét megrendezésre került, hagyomány szerint a Corinthia Hotelben.
1997 óta biztos pont az életünkben a Gere KoparNovember 15-ig tart az előjegyzési lehetőség az ikonikus Kopar cuvée-re.
Mit tud ma a cabernet franc? Elstartolt a Franc Du MondeA Villányi borvidék termelői évek óta szervezik a Franc & Franc rendezvényt, amely a cabernet franc nemzetközi fóruma. Több év után idén úgy határoztak, hogy itt az ideje egy, a cabernet franc fajtára fókuszáló nagyszabású borversenynek: ez a Franc Du Monde.
Bock 40 - Bock József életútjaBock József levezényelte a 40. szüretét, ebből az alkalomból elmesélte személyes történeteit, és elárulta azt is, hogy melyik a kedvenc Bock bora.
5 tudnivaló Villányból: a kikericstől a nagyharsányi ördögig – 2. részA villányi borvidék borkultúrája és történelme egyaránt gazdag. A törökverő Savoyai Jenő 26 villányi falu tulajdonosa volt, így a borokból szép jövedelem jutott a veterán katonának. Naponta találkozhatunk a villányi palackok címkéin a Teleki névvel, de tudjuk-e, hogy kinek a neve előtt tisztelgünk, ha elfogyasztunk belőle egy pohárral?
Öt tudnivaló Villányról: a kikericstől a nagyharsányi ördögig – 1. részA legdélebben fekvő és legmelegebb borvidékünk egyben az egyik legismertebb. Amíg a fehérborai a frissességükkel együtt is kerekebb testtel, érett gyümölcsösséggel és lágyabb savakkal örvendeztetik meg a fogyasztót, addig a vörösborai komplex „gyümölcskosár” mellett a fűszeresség magasiskoláját képviselik. Lássunk öt tudnivalót Villányról, ami a borvidéki látogatást még izgalmasabbá teheti.