Jásdi István a Borászok Borásza 2017-ben

Borászportál
2017. április 28., 18:26


Elérkezett a nap, amikor kiderül, ki lesz a Borászok Borásza 2017-ben. Mi pedig, egyenesen a helyszínről, élőben közvetítettük a díjátadó eseményeit.
Jásdi István a Borászok Borásza 2017-ben
A díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Ez az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát. A Dr. Prónay Bence, Csapody Balázs és Gerendai Károly alkotta Vinum Praemium Alapítvány idén 11. alkalommal választja meg a Borászok Borászát. 
 
Az előzetesen felkért Borászok Borászai – Demeter Zoltán (2007), dr. Lőrincz György (2008), Szepsy István (2009), Légli Ottó (2010), Kaló Imre (2011), Györgykovács Imre (2012), Szentesi József (2013), Berecz Stéphanie (2014) és Bacsó András (2016) – segítségével összeállt saját jelöltlistájuk. A beérkezett jelöléseket a kuratórium összesítette, majd a jelölőtestületet alkotó Borászok Borászai a kuratóriumi ülésen közös megegyezéssel véglegesítették az 50 jelölt nevét.
 
22:45: Végre! Bacsó András, a 2016-os év Borászok Borásza felnyitja a borítékot és kihirdeti: 2017-ben a Borászok Borásza Jásdi István! Gratulálunk!
 
Jásdi István 1998-ban 17 hektáron alapította birtokát Csopak legjobb dűlőin: a Siralomvágón, a Nagykúton és a Lőczedombon. Jelenleg elsősorban terroár borokat készít, hiszen kiemelten fontosnak tartja, hogy egy-egy terület különlegességéről, speciális adottságáról szóljon a bor. Az olaszrizling reneszánsza többek között Jásdi István elkötelezettségének és munkásságának köszönhető. A hagyománytisztelet mellett a kísérlezetést is fontosnak tartja – visszatelepített a furmintot a borvidékre, aktívan részt a régió fejlesztésében és érdekérvényesítésében, rendszeresen publikál a Vinoport.hu oldalára és a Csopaki Kódex ötletgazdájaként folyamatosan hozzájárul Csopak és az olaszrizling népszerűsítéséhez. Állítása szerint pincészetük a kiváló fehérborkínálat mellett azért vörösbort is tart, „de csak azért, hogy elsápadjanak a Villányiak!” :)
 
Jásdi István a Borászok Borásza 2017-ben
 
Tekintse meg az alábbi videóban Jásdi István köszönőbeszédét: 
 
 
22:20: Rókusfalvy Pál elmondta, hogy május 9-én 11 órakor adják át a belvárosi Zrínyi utcában a Borászok Borásza Csillagok Útját. Az utóbbi 11 év mind a 11 Borászok Borásza kap egy talapzatba vésett csillagot; érdemes beírni a naptárba ezt a programot!
 
21:55: A várva várt desszert is megérkezett! Kifejezetten a Bott Pince 2013-as Szamorodnijához komponálták az utolsó fogást; tejföl mousse málnahabbal és pisztáciával – most már minden vendég ezt falatozza. Hamarosan bejelentik azt is, hogy ki lesz a Borászok Borásza 2017-ben!
 
Jásdi István a Borászok Borásza 2017-ben
 
21:25: A Borászok Borásza Ösztöndíjprogramjában ez évben Tóth Sándor László, az egri Eszterházy Károly Egyetem hallgatója vehet részt, aki a mai napon nem kevesebb, mint 1 millió forintot nyert külföldi gyakorlathoz és szüreti tapasztalatokat is szerezhet valamely Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél. Ezután a Kossuth-díjas Kaláka együttes adja elő népzenei műsorát. 
 
Jásdi István a Borászok Borásza 2017-ben
 
Nézze meg ebben a vagány videóban, miről is szól az Ösztöndíjprogram! 
 
 
20:43: Érkezik a főétel. A húskedvelő vendégek szarvasgerincet fogyasztanak csicsókával és fűszeres kellel, a vegetáriánusok pedig pirított gombás nudlit csicsókával és fűszeres kellel. Mindkettőhöz nagyon jól illik a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet 2012-es, hagyományos bordói fajtákra épülő Montenuovo cuvée-je, illetve a Konyári Pincészet szintén 2012-es Vörös Loliense házasítása!
 
Jásdi István a Borászok Borásza 2017-ben
 
20:21: A Borászok Barátja díjat 2017-ben Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus, a Bor-Schola alapítója és vezetője kapta. Gratulálunk neki! A díjat fia vette át, az erről készült videó megtekinthető ITT IS.
 
 
19:50: Az első fogás a tányérokra került. A Csapody Balázzal, Hamvas Zoltánnal és Wolf Andrással közösen megálmodott menü előtt welcome italként Törley Chardonnay Brut Nyerspezsgőt és Jásdi István 2015-ös Csopaki Olaszrizlingjét kortyolhattak a vendégek. Most viszont a Szent Tamás Szőlőbirtok 2015-ös Percze Furmintja került a poharakba, mégpedig Molnár János algás sajtja mellé, melyet uborkával és répával tálaltak. Közben Nádasi András zongoraszóval szórakoztat. 
 
Jásdi István a Borászok Borásza 2017-ben
 
19: 25: Előbb a gála háziasszonya Borbás Marcsi, majd Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter, végül pedig Rókusfalvy Pál, a díj alapítója megnyitják a díjátadót. "Legjobbaktól a legjobbnak" – erről fog szólni ez az este. 
 
19:06: Minden készen áll. Megnyitják a Róma terem ajtajait a vendégek előtt.
 
Jásdi István a Borászok Borásza 2017-ben
 
18:20: Megérkeztünk a gyönyörű helyszínre, és elfoglaltuk helyünket a Boscolo Budapestben. Hogy ki kapja idén a díjat, az szűk 4 óra múlva fog kiderülni!
 
Jásdi István a Borászok Borásza 2017-ben
 
A kétkörös szavazás után az 5 döntős 2017-ben: 
  • Bodó Judit (Bott Pince)
  • Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet)
  • Jásdi István (Jásdi Pince)
  • Konyári János (Konyári Pincészet)
  • Ifj. Szepsy István (Szent Tamás Pincészet)
 
Jásdi István a Borászok Borásza 2017-ben

Winelovers borok az olvasás mellé