Borkóstoló a The Walking Dead sztárjaival

Bognár Attila
2014. november 07., 19:14


Magyarországon korábban nem nagyon volt divatja annak, hogy a november 1-i Mindenszentek előtti napon az emberek mindenféle nagy bulikba menjenek, borozzanak, egyáltalán, hogy vidámak legyenek. Ez az a nap, amikor mindenki kissé magába száll és visszagondol azon szeretteire, akik már nincsenek köztünk.
Borkóstoló a The Walking Dead sztárjaival
 
Azonban pár éve hozzánk is kezd betörni a Halloween partik divatja. Az október végi, november eleji időszak nélkülözhetetlen kelléke lett a mindenféle figurára kifaragott tök, benne gyertyával, de egyre több a beöltözős, zombis Halloween buli is.
Borkóstoló a The Walking Dead sztárjaival
A Borjour csapata remekül ismerte az ebben rejlő lehetőségeket, és az egyik legnépszerűbb kóstolóját a Manna étteremben otthonra lelt Borjour Klasszikot most ezen aktuális téma köré szervezte, nem is akár mikorra, hanem október 31-re! A rendezvény már eleve úgy lett kitalálva és meghirdetve, hogy aki beöltözik valamilyen alkalomhoz illő jelmezbe, annak olcsóbb lesz a belépő. Viszont ami tényleg meglepő, hogy a vendégek közül meglehetősen sokan éltek ezzel a lehetőséggel, és igen sokan „átváltoztak” az este kedvéért.
Remekebbnél-remekebb és igencsak ötletes jelmezeket láthattunk, olyannyira, hogy sok farsangi bálon is megirigyelték volna ezt a sokszínűséget és változatosságot. A fő vonalat természetesen a zombiknak és mindenféle véres és halálfejes szereplőknek öltözött karakterek jelentették, Drakulákkal, halálfejekkel, bárdokkal. De voltak kalózok, rendőrök, kommandósok, katonák, boszorkányok, vámpírok, varázslók, Star Wars szereplők (Leia hercegnővel és Han Soloval), de még fogtündér és galóca is.
 
Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy azért ez egy boros rendezvény volt, mégpedig az alábbi nyolc kiállító borászattal: Bencze, Gilvesy, Léránt (mindhárman Badacsonyi borvidék), Pántlika pincészet (Balatonfelvidék), Vesztergombi (Szekszárd), Vinatus pince (Villány), Zsirai pincészet (Tokaj), Havas és Tímár (Eger).
A névsorból látszik, hogy a mostani kóstoló Badacsony centrikusra sikerült, amit nem bántunk. Sőt, azon belül is inkább a Szent György-hegyre, mivel onnét két új és eddig kevésbé vagy egyáltalán nem ismert pince érkezett. A Bencze egy kis családi pincészet, többek közt Szeremleyéktől vásároltak remek adottságú területeket, olaszrizling és rajnai rizling a fő vonal, de készítenek pinot noirt is és mára már 19 hektárra ugrott a területük. A névadó tulajdonos tele van ötletekkel, tettvággyal és mindennel kísérletezik. Biogazdálkodást folytatnak, régi magyar fajtákkal is fogalkoznak, mint pl. a bakator, sőt még amforában is készítenek cabernet sauvignont. Innovatív, reménykeltő feltörekvő pince, a szakmai munkára pedig garancia, hogy Szászi Endre segíti őket tanácsaival. 2012-ben palackoztak először, az akkori olaszrizling már fogytán, de még hoztak belőle, fajtajelleges, karakteres, ásványos tétel. A 2013-as olaszrizling más összképet mutat, kifinomultabb, gyümölcsösebb, komplexebb, érdekes, izgalmas, szerethető. A rajnai rizlingtől várnak majd igazán sikereket, ebből első évjáratuk a 2013-as, mely még kissé fiatal és rendezetlen, de kétségtelen potenciál rejlik benne.
Borkóstoló a The Walking Dead sztárjaival
A másik badacsonyi új pince a szintén a Szent György-hegyről érkezett Gilvesy pincészet. A tulajdonosa egy kanadai származású magyar, aki remek lehetőségeket lát a borvidékben. Négy szőlőfajtával dolgoznak összesen: olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, sauvignon blanc, és eddig két évjáratuk jelent meg a piacon. A 2012-es gyakorlatilag elfogyott, most a 2013-asokat hozták: a Bohém cuvée egy birtokbor, az általuk használt négy fajta keveréke, több dűlőből. Benne az olaszrizling dominál, a szürkebarát testet ad neki, míg a rajnai rizling gyümölcsösséget, a sauvignon blanc frissességet biztosítja. A 2013-as rajnai rizling a másik pince hasonló korú társához hasonlóan még szintén fiatal tétel, palackos érlelésre van szüksége, a komponenseknek össze kell rendeződni, de látszik, hogy itt ebben a fajtában van fantázia. A sauvignon blanc viszont már most remek formában van, nem az a klasszikus, harsogó, csalános, vágott füves vonal, sokkal inkább a citrusos, grapefruitos, ásványos vonal dominál benne, remek savakkal és hosszúsággal.
A harmadik badacsonyi, a Léránt pince olaszrizlingje is igazi meglepetés, a Borjour csapata ezt is az Olaszrizling Október nagy kóstolóján fedezte fel. Öröm látni, hogy ebből a fajtából egyre több az egyedi és kiugró tételek száma. A pince másik különleges tétele a pink színű 2012-s szürkebarát, mely rozéra hasonlító színét a hosszabb héjon áztatástól kapta. Egyre több badacsonyi borász kísérletezik ezzel, kisebb-nagyobb sikerekkel, ez a bor viszont a jobbak közül való, testes, krémes, izgalmas tétel.
Borkóstoló a The Walking Dead sztárjaival
A tokaji (pontosabban mádi) Zsirai pincészet 2012-es Furfangos nevű furmintja a Padi-hegy dűlőből származik, fahordós erjesztés után még három hónapot érett hordóban. Az elmúlt kb. fél évben negyedszerre kóstolom, és remekül látni benne a fejlődés jeleit. Az ásványos dominancia mellett nagy erénye a közérthetőség és a jól fogyaszthatóság. A 2013-as félszáraz sárgamuskotály hozza a fajta minden erényét: intenzív illat, jó sav-cukor arány, üde, frissítő, behízelgő, jól fogyasztható. Friss tétel a szortimentben a 2011-es Betsek hárslevelű. Félédes bor, kb. 25 gramm körüli maradékcukorral, hársmézes, hársvirágos illat és ízvilág, talán egy picivel több savval nekem jobban tetszene.
A Pántlika pince elkövette azt a bravúrt, hogy már 2014-s palackozott bort is hozott, mégpedig egy szürkebarátot, amely könnyű friss, üde, csavarzáras kompozíció. Egyszerű, nem bonyolult tétel, de nem is annak szánják, jól csúszik, és már bevethető is lesz a közelgő Márton napra. A szürkebarátból és olaszrizlingől álló birtokbor már sokkal komplexebb, részben hordós, részben tartályos érleléssel. Testes, krémes, markáns savakkal, hosszú lecsengéssel.
A villányi Vinatus pince vörösboraiban az volt a jó, hogy nem markáns tannin és alkoholbombák voltak, hanem úgy voltak testes és komoly borok, hogy közben a jól fogyaszthatóság sem csorbult. Tetszett a 2011-es cuvée IV, de még inkább a 2009-es syrah. Ez utóbbi nagyon komplex, feketeborsos, fűszeres és gyümölcsös karakterű tétel, szép sav-tannin-alkohol egyensúllyal, és a hordó sem uralkodott el rajta, hagyta érvényesülni a fajta általam kedvelt jegyeit. Az egri Havas és Tímár pince 2011-es cabernet sauvignonja más világ, egy sokkal könnyedebb, gyümölcsösebb vonal, jóval kisebb testtel. A 2011-es Franom nevű cabernet franc viszont egy meglepően jó tétel. Volt szerencsém idén korábban már ezt is kóstolni, gyümölcsös, lendületes, hosszú, kedves, figyelemre méltó bor.
Borkóstoló a The Walking Dead sztárjaival
A szekszárdi Vesztergombi pince a Borjourok egyik nagy és örök kedvence. Most sem okozott csalódást, hisz három szekszárdi zászlósbort hozott. A 2012-es kadarka a pince egyik legjobban sikerült bora ebből a fajtából, remek fűszerek, gyümölcsök, hosszúság, intenzitás. Semmi nehézkesség, olyan, amilyennek egy kadarkának lennie kell. A pince egyre kiemeltebb figyelmet fordít a kékfrankosra, az alap verzió mellett egyre több szerepet kap a válogatott termésből készített válogatás is. Ebből most a 2012-es kékfrankos válogatást kóstolhattuk. Még nagyon fiatal, de csupa erő, lendület, izom és mindenekelőtt gyümölcsök. A komoly hordós érlelés ellenére nem fedik el a gyümölcsöket a hordós jegyek, inkább remekül kiegészítik. Komoly potenciállal rendelkező, kiemelkedő bor. Ha ezt még fiatalnak találtuk, akkor mit mondjunk a pince kedvenc cuvée-jének a Turul cuvée-nek a legfrissebb, 2012-es évjáratáról. Továbbra is merlot és cabernet franc házasítása, nagy test, sok tannin és sav, itt is remek hordóhasználat, fekete bogyós erdei gyümölcsök tömege, hosszú lecsengéssel. Beszerezni és pár évig pihentetni borhűtőben, aztán élvezni!
A rendezvény végén ismét szavazni lehetett a Borjour kedvenc borára, és most a legjobban sikerült jelmezre is. Ez utóbbi a borászok szavazatai alapján egy bohócba és vámpírba oltott Faludi György imitátor lett, nyereménye pedig egy Borjour Magnum belépő. A Borjour kedvenc bora választás meglepetést nem hozott, a Vesztergombi pince Turul cuvée-je nyert. A remek hangulatban gyorsan telt az este, mely nem csak egy szimpla kóstoló volt, hanem egy ötletes és vicces összejövetel. meg merem kockáztatni, hogy az év legjobb hangulatú Borjour-ja.
Várjuk a következő Borjour Klasszikot, ami megint nem akármilyen időpontra esik: december 6-ra. Csak nem Mikulás parti készülődik?
Winelovers borok az olvasás mellé