Borok a kastélykertből – felébredt téli álmából a Szent Gaál Kastély és Borház

Knap Gábor
2015. december 03., 21:18


A Zomba melletti Szent Gaál szőlőhegyen található a Szent Gaál Kastély. A kúria kiváló díszletéül szolgálna egy 19. században játszódó filmnek. A melléképületek pedig hordókat, tartályokat és palackozóüzemet rejtenek. Idilli környezetbe csöppentünk.
Borok a kastélykertből – felébredt téli álmából a Szent Gaál Kastély és Borház
A Szent Gaál Kastély és Borház jelenleg 22 hektár területtel rendelkezik. Szőlőik három dűlőben fekszenek a Szekszárdi borvidéken. Kiváló fekvésű területek ezek a Baranyavölgyben, a Strázsahegyen és a Várdomb-dűlőben. 

November eleji látogatásunkkor épp befejezték a szüretet, és lepalackoztak egy beaujolais technológiával készült portugiesert. Emellett 2015-ben készült rozé, kadarka, némi fehér kadarka, merlot, cabernet franc, és cabernet sauvignon is a pincészetnél. Az évjárat megfelelő, a borász, Fogl János elégedett, de nem volt ez mindig így.
 
2011-ben vettük át a Szent Gaál Kastély és Borház vezetését az előző tulajdonostól. Akkor a csőd szélén állt a pince – meséli János, miközben megmutatja a pincét, ahol látszik, hogy elindult a fejlődés. Új hordókat szereztek be, előbb barrique, majd 500 litereseket. Utóbbiak jobban illenek János borkészítési stílusához, hiszen gyümölcsös, jól iható, könnyed borokat szeretne készíteni. 
 
Borok a kastélykertből – felébredt téli álmából a Szent Gaál Kastély és Borház
 
A borászat jelenleg évi 100-120 ezer palack bort készít, a 22 hektár saját terület mellett 8 hektárról vásárol még szőlőt. A Szent Gaál borok alapvetően két kategóriába sorolhatóak. A „kastélyos” sor első sorban a hipermarketekben fogy el, ebben van a rozé az alap cabernet franc és sauvignon. A bikavér és a Bodorka (kadarka és cabernet franc) a vásárlók által igen kedvelt díszcsomagolásban jut el a fogyasztóhoz. A prémium kategóriát az Obsessio merlot válogatás és a Passionata névre keresztelt cabernet franc válogatás képviseli. Emellett persze évről évre felbukkannak olyan választékot színesítő borok, mint a már említett új portugieser és a kadarka.
 
A kúria felújítása folyamatban van. A kastély barokk hangulatú, és az eredeti formájában lesz felújítva. A 19. századi hangulatot pedig egy 3,5 hektáros park, benne pedig egy kis tó fokozza. Remélhetőleg nemsokára az egész birtok régi fényében pompázik majd. 
 
Borok a kastélykertből – felébredt téli álmából a Szent Gaál Kastély és Borház
Fotó: Varga Andrea
 
De most nézzünk néhányat a kedvenc Szent Gaál boraink közül!
 
  • Bikavér Válogatás 2013: Kadarka, kékfrankos, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása. Illatában és ízében piros és fekete bogyós gyümölcsök dominálnak (meggy, ribizli, szeder), melyeket fűszerek (szegfűszeg) egészítenek ki. Savai lendületesek, közepesen testes, jó ivású tétel. 
  • Passionata 2013: Cabernet franc, a Strázsahegy dűlőből. A gyümölcsök mellett (meggy, szeder) édes fűszerek, kakaó és étcsokoládé jelenik meg illatban és a kortyban egyaránt. Savszerkezete vagány, fiatalos tanninok jellemzik, közepes testű, lendületes, a szájban viszonylag hosszan megmaradó bor.
  • Passionata 2011: Szinte túlérett cabernet franc, szintén a Strázsahegy dűlőből. Toastos, vastag, már-már dzsemes. A gyümölcsök közül főleg a meggyre emlékeztető illat, lágy bőrösség, vanília, csokoládé, szegfűszeg, rozmaring, dohánnyal. A savak és tanninok egyensúlya példás, a korty igen vastag, és az íz búcsúzóul hosszan elidőzik a szájban.
Winelovers borok az olvasás mellé