Eger sokszínűsége lehet a veszte?

Mátyási Boglárka
2015. november 28., 06:46


A Bordó Blend 2015 kóstoló keretén belül tartott harmadik mesterkurzus középpontjában Eger állt. Magyarország legtöbb termelt szőlőfajtájával, ezáltal nagyon széles termékstruktúrával rendelkező területe. Használ-e egy régiónak ez a sokszínűség, mit mutatnak a versenyek és miről árulkodik a valóság?
Eger sokszínűsége lehet a veszte?
Fotó: Graselly Balázs
A mesterkurzus házigazdája Sánta Zoltán, AIWS, Weinakademiker, a Borkollégium lektora volt. Az előadás az idén jelentős nemzetközi borversenyeken jó eredményt elérő egri borokon keresztül szerette volna megmutatni, milyen potenciál van Egerben, mik a régió erősségei (és gyengeségei…).
 
Eger sokszínűsége lehet a veszte?
Sánta Zoltán (Fotó: Graselly Balázs)
 
A borversenyekről manapság igen megosztó a szakma véleménye. A Domaine de la Romanée-Conti például sosem küldi versenyre a borait, egyes Champagne házak viszont itt-ott képviseltetik magukat. Vannak borok, amik tele vannak nyertes matricákkal, mások soha nem neveznek ilyen típusú megmérettetésre. A megítélés azért ilyen vegyes, mert a versenyek zsűrijének véleménye változhat, eltérhet, így egy bor, ami az egyik borversenyen a legjobbnak bizonyult, a másikon lehet, hogy labdába sem fog rúgni. A versenyek fő célja az lenne, hogy vigyék az adott borászat, régió hírét külföldön, ami Eger esetében eredményesnek mondható.

Az egri borvidék 22160 hektárral rendelkezik, amiből 18302 első osztályúnak számít, ennek nagy része még kihasználatlan, tehát a régió jelentős fejlődési lehetőségekkel rendelkezik a jövőre nézve, pláne ha figyelembe vesszük az ottani talaj gazdagságát is. Az engedélyezett és termelt szőlőfajták száma óriási, az Egri Csillag fehér cuvée-ben például 30 különböző fajtát használhatnak a termelők. A leggyakoribb fehérek: leányka, hárslevelű, olaszrizling, chardonnay, ottonel muskotály, rizlingszilváni, zenit, zengő, sauvignon blanc, szürkebarát; kékszőlők: kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, kadarka, zweigelt, portugieser, cabernet franc, pinot noir.
 
Ez az óriási paletta adja Eger erősségét és vesztét egyszerre. A termelők kezében ott a lehetőség, hogy például friss muskotályt vagy éppen nagy fehéret készítsenek olaszrizlingből, chardonnay-ból vagy hárslevelűből, próbálkozzanak fajtabort csinálni kadarkából vagy tegyenek kísérletet egy nagyágyú Egri Bikavér elkészítésére. A külföldi piacon régóta az a siker kulcsa, hogy egy régió felismerhető és azonosítható legyen, fajtában, stílusban és minőségben egyaránt. Ez az elvárás Eger esetében jelenleg nem teljesíthető, amit az előadáson bemutatott díjnyertes borok gazdagsága és minőségi stíluskülönbségei is jól mutattak.
 
  1. Besenyei Borház Egri Csillag 2011: florális, gyümölcsös, maradék cukor, a túl magas alkohol és alacsony sav egyensúlyproblémát okozott.
  2. Tarjányi Pince Superior Egri Csillag 2013: mézes, fűszeres, friss, üde gyümölcsös bor, némi oxidált jelleggel, rendkívül jó gasztrobor jelleg.
  3. St. Andrea Egri Grand Superior 2013: izgalmas virágos, gyümölcsös, vegetális illat és íz, körte, napraforgómag, szalma, rendkívül jó egyensúlyban lévő bor, harmonikus sav-test-alkohol háromszög.
  4. Egri Korona Borház Selection Cabernet Sauvignon - Kékfrankos 2009: túlzottan is fűszeres, vaníliás bor, amely a túlhordózottság érzetét kelti, szárító, tapadó tanninérzettel.
  5. Juhász Testvérek Pincészete Egri cabernet franc Grand Selection 2011: édes, fűszeres, virágos, behízelgő illat, viszont a bor nem mutat egyensúlyt, az éretlen tanninokat és magas savat a vékony test nem kompenzálja.
  6. Petrény Pincészet Merlot Superior 2011: érett, meleg, fűszeres, szinte kompótos gyümölcsös jelleg illatban és ízben, viszont az éretlen, fanyar tanninok és magas alkohol itt sem teremtenek egyensúlyt.
  7. Thummerer Vili Papa Cuvée 2009: nagyon szép, érett bor, feketegyümölcsös karakter, csipke, kökény, fekete ribizli, eukaliptusz, selymes textúra, egyensúly test, tannin és alkohol között, fekete csokoládés utóíz.
  8. Gróf Butler Pince Phantom 2011: fűszeres, bőrös, animális és virágos jegyek uralják a bort, kellemes test és tanninstruktúra, viszont a nagyon magas alkohol elnyomja mindezeket és fiatal kora ellenére hiányozik a gyümölcsös jelleg, ami érlelhetőséget adna.
  9. Bolyki Meta Téma 2013 II. Szüret: botritiszes, mazsolás, fűszeres illat, ízében kissé egyhangú marad, az édességhez pedig nincs elegendő sav a borban.
 
Eger sokszínűsége lehet a veszte?
Fotó: Graselly Balázs
 
Szinte valamennyi díjnyertes bor más-más stílust képviselt, megerősítve ezzel Eger sokszínűségre való törekvését. Izgalmas illatokat és ízeket mutattak, azonban a harmónia, mint egy bor nagyságának és eleganciájának egyik legfőbb ismérve kevés helyen volt jelen. Szemléletesen lehetett látni és érezni Eger útkeresését a fajták és stílusok tömegében, a régióban is, ahogy Magyarország más borvidékein is kulcskérdés lesz a jövőben, hogy a sokszínűség hogyan állja meg a helyét az átláthatóság mellett.
Winelovers borok az olvasás mellé