Egy korty Argentína

Varga Andrea
2015. április 27., 21:51


Huszonhárom pincészet, több mint negyven bor, rengeteg gyümölcs, sok-sok fűszer, ínycsiklandó falatok és elegáns környezet: ez várt minket az idei Malbec World Day-en, melynek itthon az InterContinental Budapest szálloda adott otthont, 2015. április 17-én.
Egy korty Argentína
Az Egyesült Államoktól Európán keresztül Ausztráliáig megrendezésre kerülő kóstoló sorozat Argentína ünnepe volt: bár a malbec eredeti hazája Franciaország, kivételes arcát mégis ebben a dél-amerikai országban mutatja meg igazán. Az első malbec szőlőtövek Michel A. Pouget általi 1853-as érkezése óta eltelt több mint másfél évszázad alatt Argentína a világ ötödik legnagyobb bortermelőjévé nőtte ki magát, évi több mint 11 millió hektoliterrel. Az összes megművelt szőlőterület meghaladja a 218 ezer hektárt, három borvidékre bontva, majd 1300 borászattal. Argentína a világ hetedik legnagyobb bor fogyasztója, kilencedik exportőre. A sajátos mikroklíma és terroir, az éghajlati és hőmérsékleti viszonyok, a hagyomány és az új technológia ötvözése, a kristálytiszta öntözővíz mind-mind szerepet játszanak ebben a nagy fejlődésben.
A Bortársaság, a Heinemann Testvérek Kft., a Haraszthy Pincészet, az IFDT Kft., az In Vino Veritas Borkereskedés, a Wine Age Kft. és a Pampas Steak House prezentálta a borokat a bemutatón, melyek között kóstolhattunk a fiatal, reduktív, ropogó piros és fekete bogyós gyümölcsösök mellett számos valódi nehézsúlyú tételt is. Az argentin malbecek sokszínűek, újvilágiak, tele gyümölcsökkel, pikáns fűszerekkel, teltek, sok esetben tökéletesen tükrözve a latin-amerikai ország temperamentumát is. 
 
Egy korty Argentína
 
A kóstolót a Bodegas Salentein Méthode Traditionelle Brut Nature 2012-es pezsgőjével nyitottam, mely 60% pinot noir, 10% pinot meunier és 30% chardonnay. Friss volt, sok gyümölccsel (citrusok, alma, őszibarack), szép szerkezettel. Ezt követte a Bodegas Callia Reservado Torrontes 2013-as nagyon illatos, könnyen érthető, virágos-citrusos, jó szerkezettel bíró, könnyed bora. Ezt követően egy rosé kerül a kóstolópohárba, mégpedig a Bodegas Salentein Portillo Mendoza Rosé Malbec 2014-et. A viszonylag sokáig héjon tartott, így színében kissé sötétebb rozé tele volt málnával, cseresznyével, ribizlivel, ropogós savaival tökéletesen hozta azt, amit egy rozénak kell: kellemes, nyári, jól fogyasztható. 
 
Majd pedig következtek a vörösek a sorban, melyek közül párat emelnék ki: az első a Bodegas Salentein Numina Gran Corte 2010 volt, mely 64% malbec, 18% cabernet sauvignon, 11% merlot, 5% cabernet franc and 2% petit verdot. Mély rubin szín, illatában és ízében feketebogyós gyümölcsök, szeder, meggy, áfonya dominál, sok fűszer (bors), kerek, szép. 
 
A következő szintén a Bodegas Salentein pincészettől a Barrel Selection Malbec 2012: rubin szín, bíbor reflexekkel. Illatában és ízében piros és fekete bogyós gyümölcsök (szeder, meggy, fekete cseresznye), csipetnyi fűszer, közepesnél magasabb savak, közepesen telt korty, viszonylag hosszú. 
 
Egy korty Argentína
 
Őt követte a Bodega  Alamaya Alamaya 2013-as házasítása 75 % malbec, 10 % cabernet sauvignon, 10 % syrah és 5 % tannat. Rubin szín, sok cseresznye és meggy mind ízben és illatban, jó savak, közepesen telt korty, szép hossz jellemzi. Kellemes, jó ivású.
 
Nagy kedvencem volt a kóstolón Eral Bravo YBS 2009-ese, mely cabernet – malbec – syrah házasítás. Mély rubin szín, rengeteg gyümölcs mind ízben, mind illatban, leheletnyi fűszer, remek szerkezet, telt korty, hosszú. Határozottan levett a lábamról.
 
Összességében elmondható, hogy Argentína igen kellemes ízét ismerhettük meg, a kóstoltak között számos kiváló tétellel találkozhattunk, hogy ki melyiknél teszi le a voksát, legyen szó a könnyed, reduktív vonalról vagy pedig az érlelt, komolyabbról, az már abszolút ízlés dolga.