„Érdekes megnézni, hogy mennyit változik, fejlődik az ízvilág egy év alatt”

Geri Ádám
2020. október 08., 15:03


50 éves tőkékről készített borral érkezik az Olaszrizling Októberre Káli Balázs, a Káli-medence egyik legjelentősebb, de sokszor rejtőzködő borásza. A vele készített interjúban arról is beszélt, gasztrobornak tartja-e az olaszrizlinget.
„Érdekes megnézni, hogy mennyit változik, fejlődik az ízvilág egy év alatt”
 
Milyen tételekkel érkezel és miért ezeket választottad?
 
A fő attrakció a 2019-es Öreg Tőkék olaszrizling lesz, ami most kerül forgalomba. Ehhez az alapanyag 50 éves ültetvényekről lett szüretelve, a borban egy jó adag ásványosság jelenik meg. Ennek a tételnek bemutatom a 2018-as változatát is, ami ugyan már elfogyóban van, de érdekes megézni, hogy mennyit változik, fejlődik az ízvilág egy év alatt. Ezen kívül viszem még a 2019-es „alap” olaszrizlingemet, illetve más fajtákból készült boraimat is bemutatom.
 

Mit jelent neked személyesen az olaszrizling?

Azt gondolom, ez a fajta jeleníti meg  legjobban a Káli-medence és Fekete-hegy jellegét. Miközben szép, gyümölcsös borokat ad, nem olyan hivalkodóak a zamatai, így jobban érvényesül a mifelénk jellemző ásványosság. Másik jó tulajdonsága, hogy a gasztronómiában gyakorlatilag mindenféle ízvilággal párosítható.
 
„Érdekes megnézni, hogy mennyit változik, fejlődik az ízvilág egy év alatt”

Mik a legfontosabb aktualitások a pincéd háza táján?

A legjelentősebb változás, hogy nemrég telepítettünk újabb 2 hektárt, közte többek között olaszrizlinget. És talán ezekben az időkben azt is fontos megemlíteni, hogy tavasz óta, előzetes telefonbejelentkezés után, folyamatosan fogadjuk a vendégeinket. 7 tételes borkóstolóra van lehetőség és az érdeklődők természetesen vásárolni is tudnak tőlünk.
 
 
 
 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé