Ez volt a szeptemberi Borjour Klasszik 8 legjobb bora

Ferenczi Csilla
2015. október 01., 21:27


Idén ősszel újra a Borjour Klasszik indította a kóstolószezont. A Manna Étteremben ezúttal nem borászok, hanem kisebb kereskedőházak és borbárok képviselték magukat, több mint 30 féle borral.
Ez volt a szeptemberi Borjour Klasszik 8 legjobb bora
Képünk illusztráció (Fotó: Borjour Facebook)
A borászok mellett a gasztro kiállítók portékáit is megkóstolhatták a vendégek, sőt egy vakteszt játékkal már az október 3-i Pinot & Kadarka rendezvény előszelét is megérezhettük.

A pincészetek és kereskedők (Katona Borház, Open Hungary, Holnap ott a bor kereskedés, KisBécs Café – Ausztria borai, RegalVino borszaküzlet, Borszakkor.hu, Vino Piano borkereskedés, ETAP Borbár) mellett ott voltak a Bonbonier csokicsodái és a Balambér-féle mennyei vegán falatkák is.
 
Ez volt a szeptemberi Borjour Klasszik 8 legjobb bora
Képünk illusztráció (Fotó: Borjour Facebook)

A borok közül nem volt könnyű kedvenceket választani, hiszen a kiállítók is CSAK a kedvenceiket hozták el. Ennek ellenére kialakult a lista, lássuk hát, mi finomat tartogatott számunkra ez a kora őszi, ködös este fent a Mannában! Sorrend nélkül.

Deviant Syrah ’13 – Németh János, Szekszárd (ETAP borbár)
 
Burgundi palack, és a címke is egyből odavonzza a tekintetet. Tekintélyt parancsoló, de mégis pimaszul fiatalos bor, a szokásosnál bársonyosabb, lendületesebb karakter, ahol a klasszik borsos-földes jegyek keverednek az élénk gyümölcsösséggel. 
 
Grüner Veltliner Steinfeder Hochrain ’14 - Domäne Wachau (KisBécs Café)
 
Ausztria specialitása a híres UNESCO világörökségből, ahol komoly potenciálú borok születnek. Fehérborsos-zöldfűszeres, elegánsan gyümölcsös (egres-zöldalma) bor, szép egyensúllyal, élénk savakkal, úgy, ahogyan kell. Sem több, sem kevesebb, mint ami. Ja de, valami mégis kell; egy jó bécsi szelet hozzá!
Losonci Mocus Turán ’13 – Losonci Bálint, Mátra (Holnap ott a bor borkereskedés)
 
Imádtam. Egy igazi magyar szőlőfajta sűrű és mély bora. Ritka, hogy egy vörösbor virág- és mézillatú, és ennyire zamatos legyen! Bársonyos tanninok, magas csersav. Állítólag a nevében nem tudtak megegyezni, ezért keresztelték el a turáni átokról (miszerint mi magyarok semmiben sem értünk egyet). Mindössze 348 palack készült belőle!
 
OPEN Tokaji Sárgamuskotály ’11 – Berecz Stéphanie, Nyúlászó dűlő (OPEN Hungary)
 
Legyünk nyitottak valami újra! A borvidék- és borstílus-független brand bemutatja a sokszínű sárgamuskotályt! Lassan nyílik ki, de aztán… Jönnek a citrusok, friss-édes trópusi gyümölcsök és a bodza. Diszkréten ásványos, kellő savtartalommal. Isteni!

Kőröshegyi Kékfrankos ’11 – Podmaniczky Pince, Balatonföldvár (Vino Piano borkereskedés)

Komoly kékfrankos született a Balaton déli partján. A hagyományokat tisztelő pincészetnél klasszikusan, nagy magyar tölgyfahordóan születik a bor. Érett szilva jegyek, fűszeresség, közepes tannin, karakteres csersav. Elegáns, hosszan érlelhető, utánozhatatlanul magyar. És etalon. 
 
„Most vagy Soha” Rizling ’13 – Katona Borház, Balatonboglár (és Budafok)
 
100% rajnai rizling, 100% gyümölcsbomba. Szokatlanul krémes tétel, harmonikus savakkal, petrolosság helyett rengeteg sárgabarackkal, amit kevés maradékcukor kerekít tovább. Ha ősszel innék rizlinget, ezt innám!
 
Lantos Ezerjó ’13 – Lantos Szabolcs, Soltvadkert (RegalVino borszaküzlet)
 
Családi kézben lévő kézműves borászat a sokszínű Kunságról, ahol ebből a történelmi magyar szőlőfajtából egy igazán karakán bor született. Friss és üdítő, ropogós savakkal, extra szén-dioxiddal, inkább a férfias vonal, hiszen alkoholos és tüzes bor, de csajok… ebből egy fröccs!?
 
Pinot Noir ’13 - Szépvölgyön ÁT, Etyek (ETAP borbár)
 
Az etyeki Szépvölgyön ÁT pincétől Imre Ádám hozta a birtokbort; a Zöldsárgát is, nekem valamiért mégis ez az eldugott, titkos tétel nőtt a szívemhez. Rengeteg cseresznye, meggy és marcipán. Szép élénk savak, és a spontán erjedésnek köszönhető lazaság. Talán túl kevés a tannin, talán még túl fiatal és rakoncátlan, de mégis olyan üdítő, olyan jóleső.
Winelovers borok az olvasás mellé