Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján

Borászportál
2020. február 11., 15:57


A Winelovers Grandon a magyar pincészetek krémje vonult fel, de még a mintegy 800 borból is tudtunk kiemelkedő, emlékezetes tételeket választani magunknak.
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján
Fotók: Szabó Kata
 
Belward Pincészet Sauvignon blanc 2019 
 
Reduktív, fiatal sauvignon blanc gyönyörűen savakkal, üdesége intenzív illatából is kiérződik. Trópusi gyümölcsös, mangós-ananászos illata tavaszi mező virágaival és mézdinnyével egészül ki, és az ízében sem kell csalódnunk. Érett körte, birsalma és erőteljes kortyok jellemzik.
 
Bock Pincészet Bock cuvee 2015
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján

Egy igazi villányi klasszikus, testes, de harmonikus cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítás. Illatában a kökény, szilva, berkenye egészül ki dohányos jegyekkel, ízben szilva és áfonya, lekváros, érett formában egy kis étcsokoládéval.

Borbély Családi Pincészet Bács-hegy olaszrizling 2016
 
A Bács-hegy a borvidék egyik kiemelkedő dűlője, az olaszrizling számára ideális termőterület. A bazalt alapú agyagos talaj rendkívül komplex és jól érlelhető borokat ad. Illatban fajtajelleges, rezedás, virágos, minerális, sós. Kóstolva is sokrétű, ásványos, mézes, fehér virágos, keserűmandulás utóízzel, feszes savakkal.
 
Bujdosó Szőlőbirtok Brut rose 2016 pezsgő
 
A borászat új tétele, tradicionális palackos erjesztésű és érlelésű pezsgő, 70% pinot noir és 30% királyleányka szőlőből. Mélyebb lazac szín, illata intenzív, üde, tele virágokkal és piros bogyós gyümölcsökkel, utóbbiak az ízvilágában is visszaköszönnek. Frissítő, lendületes pezsgő, vibráló savakkal, amiket a 3 g/l körüli minimális cukortartalom szépen kerekít le.
 
Cezar Pincészet Cabernet franc Reserve 2017
 
Illatban azonnal tetten érhető, fajtajelleges gyümölcsökkel nyit (szeder, áfonya, feketecseresznye, fekete ribizli), a hordó vaníliás, étcsokis jegyei inkább kiegészítik mindezt. Kóstolva is ez a vonal dominál, mellette némi édesfűszeres, dohányos kiegészítés is érződik. Közepesnél több test, tannin, sav és alkohol, de a komponensek szép egyensúlyt alkotnak, és a vibráló gyümölcsösség végig kitart.
 
 
Csetvei Pince Napholdcsillag 2018
 
A pincészet ikonikus chardonnay, szürkebarát és ezerjó házasítása. Organikus művelésű szőlők, spontán erjesztés, majd öt hónap hordós érlelés. Sokrétű íz-és illatvilág, pirított magvak, méz, déligyümölcsök, alma, édesfűszerek. Kóstolva testes, összetett bor a borvidékre jellemző masszív savakkal, de a háttérben ott a komoly beltartalom és a rétegzettség.
 
Dobosi Pincészet Juhfark 2018
 
A szentantalfai Haraszt-dűlőből származó biobor. Vörösmészköves talajról szüretelt alapanyag, az acéltartályos erjesztés után palackos érlelés következett. Fiatal kora ellenére már egészen izgalmas arany szín, illata is meglepően intenzív, benne csonthéjasok, törökméz, aszalt gyümölcsök. Kóstolva is komplex, komoly beltartalmi paraméterekkel, a magas alkoholt viszonylag magas savak és némi maradékcukor egyensúlyozzák ki. Sok viaszos, mézes, déligyümölcsös vonás.
 
Eszterbauer Pincészet Eszterbauer Frankos 2017
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján

Kiemelkedő prémium kékfrankos, ami nem Sopronban vagy Burgenlandban készült. A meggyes, gyümölcsös illatok ízben kávés, fűszeres jegyekkel egészülnek ki. Kellemes, fajtára jellemző savak, de olyan gazdag ízekkel és érett tanninnal amiből akár egy bordói házasításra is tippelhetnénk fajtabor helyett.
 
Feiszt Pince L’Incognito Syrah 2016
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján
A szekszárdi pince úttörő szerepet játszott a borvidéken a fajta elterjesztésében, a klónokat Franciaországból, a Rhone északi feléből hozták. Intenzíven fűszeres, feketeborsos, sötét erdei gyümölcsös aromák illatban és ízben is. Közepes test, integrált tanninok, közepesnél hosszabb utóíz. Jóívású, ugyanakkor viszonylag komplex is, hasonlít az Észak-Rhone-i példaképeire.
 
Fekete Borpince Leticia cuvee 2016
 
Klasszikus bordói házasítás, egy könnyedebb beszélgetés és ünnepi alkalom során egyaránt szívesen nyúlnánk ehhez a palackhoz. Ezt a többrétegűséget vélhetően a tudatos almasavbontásnak köszönhető lágyság okozza, a sötét lila színhez és intenzív vanília illathoz kóstoláskor erős cseresznyés, bogyós ízek társulnak, kellemes lecsengéssel.
 
Garai Pincészet, Bikavér 2017
 
Klasszikus kékfrankos alapú szekszárdi bikavér. Intenzív feketebogyós gyümölcsök, szeder, cseresznye, a syrah-nak és a kadarkának köszönhetően sok-sok jellegzetes szekszárdi fűszer. Közepes test, egyensúly, stílusos, karakteres. Hosszú bikavér.
 
Garamvári Szőlőbirtok Cabernet Franc Sínai-tető 2017
 
A Sínai-tető a birtok egyik kiemelt területe. 15 hónapos érlelést kapott 5 hektós hordókban, majd szűretlenül lett palackozva. Illatában cseresznye, meggy, ribizli, édesfűszerek, szolid hordós jegyek. Kóstolva a közepes testet lendületes savak kísérik, a tannin moderált, nem szárít, a fűszeres és gyümölcsös vonal ízben is uralja.
 
Gedeon Birtok Arany Sárfhér 2018
 
A borvidék és a pincészet ikonikus fajtája az arany sárfehér, igazi különlegesség. Halvány arany szín, üde, friss virágos illat, benne még sok citrus, grapefruit, alma, körte, csonthéjasok, pirított magvak. Kóstolva határozottan sav vezérelt karakter, frissítő, jól iható, megfelelő hosszúsággal bíró bor.

Gere Tamás & Zsolt Villányi franc 2016
 
A pincészet premium francja erősen terméskorlátozott, válogatott alapanyagból. Testességét és beltartalmi értékeit előrevetíti a pohárra tapadása, de a hordós jegyek mellett olyan erőteljes feketeribizlis, erdei gyümölcsös ízek maradtak benne, hogy tökéletes harmóniát alkot.
 
Hegyi-Kaló Pincészet zöldveltelini-olaszrizling 2017
 
A szomolyai családi pince a hagyományos, természetes borkészítés híve. A két fehér erjesztése szinte a vörösborokra jellemző hosszúsággal, két-három hétig tartott. A bor ezáltal meglehetősen komplex, zöldfűszeres, fehérborsos, fehérvirágos, lime-os, zöldalmás, reszelt citromhéjas, vagyis nagyon sokrétű. Kóstolva testes, a héjon áztatás cseres jegyeivel, a struktúrát remekül tartja össze a kiváló savgerinc.

Heidrich Pince Tokaji aszú 5 puttonyos 2010
 
Borostyánsárga szín, krémes tapadás a poháron. Illata kellemes, nem tolakodó, inkább akácméz, mint virágméz. Ezt kajszis, érett körtés jegyek egészítik ki. A maradékcukor-tartalomhoz olyan savtartalom párosul, ami egy tíz éves tételtől nem várt frissességet kölcsönöz a bornak.
 
Hetényi Birtok Cabernet Sauvignon 2016
 
Fekete ribizlis elsődleges aroma mellett tölgyes, cédrusos illat. Fajtához és másfél év fahordós érleléshez képest meglepően gyümölcsös, málnás és ribizlis ízekkel, lágy savakkal, kerek tanninokkal. 
 
Ital Magyarország, Bognár Pince, Villányi Merlot válogatás 2016
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján

A pince Villányban nagyjából 25 hektár egybefüggő ültetvénnyel rendelkezik a Kopár-dűlő alatt található. Ez a bor hozamkorlátozással termelt, válogatott alapanyagból készült, a tartályos erjesztés után 18 hónapos hordós érlelést kapott. Szinte fekete, közepesen intenzív illatában feketebogyós gyümölcsök és étcsokoládé dominálnak. Kóstolva testes, komoly tanninokkal kicsit lekvárosba hajló érett gyümölcsökkel. A 14,5%-os alkohol és a komoly beltartalom ellenére jól fogyasztható.

Kamocsay Prémium Chardonnay sorozat, Keresztrét-dűlő 2017
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján

A hatos dűlőválogatott prémium chardonnay sorozat tagja Dunaszentmiklósról, mészköves-löszös talajról, húsz év körüli tőkékről. Izgalmas, érett déligyümölcsös, fajtajelleges illat. Kóstolva krémes, telt, rendkívül kifinomult savakra épülő, szolidan ásványos, virgonc, érett sárgagyümölcsös ízekkel teli bor. Szép egyensúly, hosszú utóíz, a hazai chardonnay mezőny kiemelkedő példánya.
 
Koch Borászat Hajós Frisch rosé cuvee 2019
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján

Egy rozé nem csak a rozék kedvelőinek. A cabernet sauvignon, kékfrankos és pinot noir házasíta túlmutat azon, amit egy rozétól elvárnánk: kellemes, nem tolakodó savak, harmonikus összhangban könnyed piros gyümölcsös, epres-málnás ízekkel, amik szép hosszan csengenek le.
 
Kolonics Pince Furmint 2015

Arany színű, intenzív illatú és ízvilágú, testes, komoly, tömény, koncentrált, vastag tétel. A somlói furmint iskolapéldája. Komplex illatában pörkölt magvak, méz, vanília, vajas keksz, hordófűszerek. Kóstolva ehhez adódik még egy erőteljes ásványos vonal aszalt gyümölcsökkel. A masszív testet komoly savak tartják egyensúlyban, rendkívül rétegzett, részletgazdag bor.

Lajos Király Manufaktúra Feketeribizli bor 2017

A családi gazdaság húsz éve foglalkozik ribizli termesztéssel és ribizli borok készítésével. A feketeribizliből készült gyümölcsbor mély rubin színű, illatában és ízében az alapgyümölcs intenzív aromái mellett még meggyes vonások is megjelennek. Kóstolva fanyar, gyümölcshangsúlyos, meglepően magas alkohollal (13,5% felett), amit csak a korty végén érezni, mert könnyen csúszik.

Lantos Családi Pincészet Cabernet franc-cabernet sauvignon 2015

A két bordeaux-i fajta házasítása a Kunsági borvidék löszös talajáról, egy év hordós érleléssel. Izgalmas, buja fűszeres illat, édesfűszerek, szegfűszeg, szerecsendió, hordós jegyek, kakaópor, kávé, háttérbe húzódva érett gyümölcsök. Kóstolva közepes test, alkohol, tanninok és savak, jó struktúra.

Lelovits Tamás pincészete Ákos 5 2016
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján
A cabernet franc, merlot és syrah házasítás már erős lila színében is az áfonyára hajaz, a kóstolás pedig csak ráerősít erre. A gyümölcsök mellé vaníliás jegyek társulnak, olyan igazi ízbombát kapunk, ahol a savak és az alkohol szép összhangban vannak egymással. 
 
Malatinszky Noblesse Serena Rubra 2012
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján

Cabernet franc és sauvignon házasítás, intenzív, mélyvörös színnel, magas beltartalommal. Komoly testes bor, kávés, csokoládés aromákkal, hosszú lecsengéssel. Illatának igazi szépségét levegőztetés után mutatja meg, ekkor a fekete ribizli illatát is jobban érezzük a hordós jegyek mellett.
 
Márton Borbirtok Csak Tállya Furmint 2018
 
Tállya Vároldal dülőjén szüretelték ennek az aranysárga reduktív furmintnak az alapanyagát, Gazdagon érezhetjük a fajtára jellemző körtés-citrusos, kicsit füstös illatokat. Belekortyolva a citrusok mellett egy kis mangót és zöldteát is felfedezhetünk.
 
Németh János Cabernet Franc 2017

A Görögszó és a Cinka dűlők válogatott terméséből készült tétel, 16 hónapot töltött hordóban. Illatában egyrészt a fajta jellegzetességeit hordozza, sok piros bogyós és erdei gyümölccsel, másrészt tetten érhető benne a karakteresen szekszárdias fűszeres vonal is. Kóstolva is ezek dominálják, de érezhetőek a hordós érlelés aromái is. Közepesnél nagyobb testét és tanninjait elegáns és frissítő savak tartják egyensúlyban.
 
Pántlika Pincészet Cabernet sauvignon Reserve 2012
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján
A Becce-hegy legjobb részéről erősen terméskorlátozott tőkékről válogatott alapanyagból készült. A hároméves hordós érlelés során vegyesen használtak új és használt hordókat. Rendkívül sötét, mélyrubin színű, sokrétű illatvilággal bíró tétel, sok-sok szederrel, áfonyával, fekete ribizlivel, fekete cseresznyével, hordófűszerekkel, étcsokoládéval, dohánnyal. Kóstolva közepesen testes, még élénken gyümölcsös, a savaknak köszönhetően lendületes bor.

Rejiji Wines Bionda white merlot 2017
 
A finn borász különlegessége Villányból ez a merlot fajtából készült fehérbor, ami a zúzás-bogyózáskor felfogott színmustból készül. Egy kis levegőztetés után olyan gazdag illatvilágban van részünk, amit hagyományos fehérbornál ritkán tapasztalhatnánk – elsősorban érett mandarinnal és banános jegyekkel. Ízben friss mandarin és narancs, és fehérbortól szokatlan tanninszint!
 
Sanzon Tokaj Pince Hárslevelű Rány dűlő 2018
 
Az erdőbényei Sanzon Tokaj hárslevelűje intenzív, kirobbanó illatában a fajtára jellemző mézes-akácvirágos illat mellett narancs és banán dominál, ízben is az érett gyümölcsöket érezzük. Érezhető maradékcukor-tartalmával és a hozzá megőrzött szép savakkal itatja magát.
 
Schunk pince Cabernet sauvignon 2017
 
Mélyvörös szín, gyönyörű test, melyben egyáltalán nem érezni a palackon szereplő 15%-os alkoholtartalmat. Harmonikus lágy savak, a feketeribiszke és szeder íze vaníliás jegyekkel egészül ki. Kiváló vörös tétel a Pécsi borvidékről!
 
Szent Gaál Kastély és Borház Passionata 2016
 
Ez a cabernet franc válogatás fokozatosan nyeri meg magának a fogyasztót. Az illata nem támad lágyan ereszti a fás, hordós aromákat. Ízben is ezt érezzük először, de rögtön utána cseresznyés és áfonyás oldalát is mutatja. A bársonyos kortyokat és érett tanninokat érezve egyetértünk a szenvedélyre utaló elnevezéssel.
 
Thummerer Tekenőháti Merlot 2011
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján

A pince egyik csúcsbora. Mélyrubin szín, lassan fejlődő illat, ami idővel egyre intenzívebbé válik, benne sok sötét gyümölcs, főleg áfonya, szeder, szilva, valamint fűszerek, legfőképp szegfűszeg. Masszív test, rengeteg tannin, amely már integrálódott a borba. Élénk savak adnak mellé egyensúlyt. Meleg évjárat meleg karakterű bora.
 
Tiffán’s 2015 Grande Selection
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján

Hordó- és dűlőválogatott tétel a pincészet történetének egyik legjobb szőlészeti évéből. A felhasznált első- és másodtöltésű barrique hordók egészen különleges hordós illatokat alakítottak ki: a fahéj és szerecsendió mellett egy kis kókuszt is érezhetünk. Ízben csokoládés, mandulás, fekete gyümölcsös jegyek hosszú és harmonikus lecsengéssel.
 
Tokajicum Darázskő Furmint 2015
 
Furmintból behízelgő illatú bort készíteni nem a legegyszerűbb feladat, de ennél a tételnél maradéktalanul sikerült. A körte és érett birs mellett mangó jelenik meg mind illatban mind ízben, és érezhető épp annyi maradékcukor, ami miatt a bor egyaránt élvezhető a muskotályos és a klasszikus száraz borok kedvelőinek.
 
Varga Pincészet Aranymetszés Szürkebarát 2018

A pincészet Aranymetszés sorozata mindig hozza a töppedt szőlős, késői szüretes jegyeket. Arany szín, koncentrált és intenzív illatában déligyümölcsök, mangó, ananász, méz, őszibarack. Érett, koncentrált, tömény korty, sok-sok őszibarackkal és némi sárgabarackos vonallal, mézzel, a háttérben némi minerális felhanggal. Picit talán az édesség felé billen az egyensúly, ezzel együtt könnyen csúszik.
 
Villa Sandahl Tie mania Rajnai rizling 2016

A badacsonyi pince mindig izgalmas rajnai rizling sort vonultat fel. E tételük a friss, citrusos, lime-os vonalat képviseli, de megjelennek benne a déligyümölcsös, őszibarackos, fehér virágos jegyek is. Kifinomult savkarakterisztika, ami végig dominálja a bort az első kortytól a hosszú lecsengésig. Taníntani való egyensúly, a némi maradékcukor jól áll neki.
 
Villa Tolnay Névtelen Cuvée 2017
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján

Cabernet sauvignon és merlot házasítása a Csobáncról. Könnyed, fűszeres, gyümölcsös, hűvösebb karakter. Kóstolva közepes test és tanninok, amik kezdenek besimulni a borba, élénk savak biztosítanak számára hosszúságot és frissességet. Az alacsonyabb alkohol, a sok piros bogyós gyümölcs, és a tökéletes egyensúly is hozzájárul jól fogyasztható karakteréhez.
 
Vin Art Borászat (Koch Borászat Villány) Vin Art Cabernet franc 2017
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján

Fiatal tétel, pár év palack érlelés után még kiemelkedőbb lehet, kihívás persze addig is nem meginni. Cseresznyés, epres illatok és ízek, melyhez a fajtára jellemző borsos fűszeresség párosul.
 
Von Beőthy Pince Quadriga 2018
 
A Csobánc-hegyen található pince ikonikus fehér házasítása négy szőlőfajtából: szürkebarát, chenin blanc, furmint, rajnai rizling. A komponensek most kezdenek összecsiszolódni. Friss citrusos, zöldalmás aromák dominálják, amik mögött felsejlik az ásványos vonal és a hordós érlelés fűszeressége is. Már most érezni benne a komplexitást, idővel egyre szebb lesz.
 
Vylyan Szőlőbirtok Montenuovo cuvee 2016
 
A zweigelt merlot és kékfrankos házasítás kis levegőztetés után intenzív cseresznye illattal üdvözöl. Ízben ez már szederbe és fekete áfonyába hajlik, amit a hordós érlelés tölgyes-vaníliás ízei nem nyomnak el, inkább kiegészítenek. Mind a nagy borok kedvelői, mind az általában inkább frissebbeket választók örömüket lelhetik benne.
 
ZIB: Dobogó Pincészet Furmint 2016
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján

Testes bor szép, lendületes savakkal, botrytises jegyek nélkül. Illatában elsősorban körtét és kajszit, másodsorban egy kis mogyorót és tölgyet lehet felfedezni, amiket ízben krémes jegyek egészítenek ki. Hosszú lecsengése miatt sokáig magunkkal vihetjük az ízét.
 
ZIB: Kislaki Bormanufaktúra Kislak 2015 Merlot Kékfrankos Cabernet franc cuvée
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján

Gránátalma szín áfonyás, szilvás illattal, enyhén fűszeres, dohányos jegyekkel. Érdemes levegőztetni, így még szebben előjönnek a finom, nem tolakodó illatok. E kifinomultság az ízvilágban is megjelenik, tökéletesen harmonikus bor lágy, selymes savakkal, szépen ívelő lecsengéssel.
 
ZIB: Rókusfalvy Birtok Etyek-Budai Brut pezsgő, Chardonnay 2014
 
Ezek voltak a kedvenc boraink 2020 első borfesztiválján

A klasszikus palackos érlelésnek köszönhetően friss, erőteljes primer szőlőillat fogad minket a pohárba töltve. Kortyolásra szembetünő a buborékok kellemes, apró és könnyed volta. Ahogy illatban, ízben is rengeteget őrzött meg a szőlőből.
 
Bognár Attila - Szymczak Vince
Winelovers borok az olvasás mellé