A borok világhírű nagymesterei szerint eljött a különleges szőlőfajták ideje


2023. július 31., 12:10


Rangos zsűri bírálta Budapesten Közép-Kelet-Európa borait a Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen. A közel 840 különféle tétel közül az édes borok, egy villányi vörös és a somlói pezsgők is kiemelkedtek. A borok világhírű nagymesterei szerint most jött el a régió borkülönlegességeinek ideje.
A borok világhírű nagymesterei szerint eljött a különleges szőlőfajták ideje
Az utóbbi három évtizedben jelentősen nőtt a közép-kelet-európai borok minősége, és megnőtt irántuk az érdeklődés is, például az Egyesült Királyságban, ahol már végeztünk a hagyományos piacokkal és az Újvilággal is” – mondta Caroline Gilby Master of Wine, a Winelovers Wine Awards verseny zsűrijének világhírű tagja, hozzátéve, hogy ebben a régióban az autentikus boroknak különleges történelme van, és növeli értéküket, hogy unikális, helyi szőlőfajtákból készülnek.
 
A borok világhírű nagymesterei szerint eljött a különleges szőlőfajták ideje
 
Egy fontos pillanatát éli most a szektor" – vallja az elismert borszakértő. Erre erősít rá a Winelovers Wine Awards, amelynek célja, hogy megtalálja Közép-Kelet-Európa legkiválóbb borait, és nemzetközi piacra segítse őket. A 2023. július 7-9. között másodszor megtartott borversenyre 14 országból érkeztek borok, az összesen 65 borszakértőből és borászból álló zsűri pedig 19 országot képviselt. Közülük többen is a Master of Wine cím birtokosai, valamint egy Master Sommelier is helyet foglalt közöttük. 
 
A borok világhírű nagymesterei szerint eljött a különleges szőlőfajták ideje
Dr. Caroline Gilby Master of Wine
 
A most publikált eredmények alapján 839 különböző tétel közül 3 tokaji aszút és egy villányi vörösbort választottak a legjobbnak. A négy Grand Gold díjas tétel közül a legmagasabb pontszámot, 96 pontot a Pajzos 6 Puttonyos 2017-es Legend Aszúja és a Trifecta Szent Tamás 2017-es Aszúja érte el. 
 
Szerintem Tokajnak kiváló a megítélése világszerte, és az utóbbi években ez még tovább javult. Nagyszerű látni, hogy mi történik, jártam ott év elején – magyarázta a brit Rose Murray Brown Master of Wine, a verseny édes borok bírálatáért felelős tagja. – Remélhetőleg a fogyasztók is egyre inkább érdeklődni fognak az édes borok iránt. Egy ilyen borverseny egyértelműen segít ebben.”
 
A borok világhírű nagymesterei szerint eljött a különleges szőlőfajták ideje
Rose Murray Brown Master of Wine
 
A legjobb vörösbor a Bodor Borászat 2016-os Cabernet Sauvignon-ja, a legjobb száraz fehérbor címet a pannonhalmi Cseri Pincészet VIII. Octavus 2018-as Rajnai Rizlingje kapta, a legjobb pezsgő a Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2018 lett. További 101 bor szerzett aranyérmet a Continental Budapestben lezajlott versenyen. Az eredmények és az érmek már böngészhetők a verseny weboldalán.
 
A Winelovers hidat épít a Kelet és a Nyugat között, win-win, azaz kölcsönösen előnyös helyzetet teremt a borászatok, a kereskedők, a fogyasztók számára is. Tevékenységével a borvilág jelenlegi hiányosságaira, a piac jelenlegi szereplőinek igényeire kíván választ adni” – mondta Tábor István, a Winelovers alapító-tulajdonosa. 
 
A Winelovers X – Experts, Exhibition, Exclusivity mint a borverseny kísérőeseménye az egyik példája ennek a törekvésnek. Az idén először megtartott expón mintegy 140 szakmai szereplő vett részt – ők a versenyen résztvevő borok közül többet is megkóstolhattak, és lehetőségük volt személyesen megismerni készítőiket. A borverseny zsűritagjai is megjelentek itt, hogy szakmai visszajelzéseik és kapcsolatrendszerük által segítsék a résztvevő bortermelőket. 
 
A borok világhírű nagymesterei szerint eljött a különleges szőlőfajták ideje
 
Az eredmények publikálását egy angol nyelvű, online brossúra kiadása követi, amelyet a szervezők a világ több ezer kereskedőjéhez, borszakértéjéhez és sajtómunkatársához juttatnak el. A Winelovers100 nyomtatott magazinban a legjobb eredményeket elért magyar tételek kerülnek majd be, az újság szeptember 14-én kerül a hazai boltok polcaira. Az ünnepélyes díjátadón, a szeptember 16-i Winelovers Grand Nagykóstolón a borkedvelők és laikusok is megkóstolhatják majd a Winelovers Wine Awards díjnyertes tételeit.
 

Winelovers borok az olvasás mellé