Ki mondta, hogy az újbor nem lehet érdekes?

Dulai Csilla
2015. december 04., 07:10


Minden év novemberében átlényegül a szőlőlé, és kialakul az a kellemesen gyöngyöző ital, amelyet újbornak nevezünk. Vannak, akik szerint az újbor nem izgalmas műfaj, de mi találtunk érdekességeket az idei kínálatban is.
Ki mondta, hogy az újbor nem lehet érdekes?
Idén már 12. alkalommal rendezték meg a hagyományos Újbor- és Sajtfesztivált a Vajdahunyad várban, november 28-29-én. Az impozáns épületben a finomabbnál finomabb sajtok mellett a legfrissebb újborokat kóstolhatták végig a vendégek, valamint mindkét kategóriában közönségszavazásra is lehetőség nyílt.
 
Íme pár különleges tétel a kínálatból!

A balatonfőkajári Feind pince shiraz roséja, a 10. Magyarországi Újborverseny Nagyarany díjasa. A rosé a pince egyik legkedveltebb bora, ez a friss, élénk rózsaszín, könnyed shiraz bor pedig igazi különlegességnek számít, amit mindenképp érdemes megkóstolni.
 
Ki mondta, hogy az újbor nem lehet érdekes?
 
Az Ódányi birtok és a Reinhardt pince bioborai. A Reinhardt pince hagyományos szőlőfajtákat termeszt, melyek nem ellenállóak a betegségekkel szemben, így természetes anyagokkal permetezik őket; miközben az Ódányi birtok a Bianca néven ismert, rezisztens fehérszőlővel foglalkozik, ami ellenálló, így nem szükséges permetezni. Az F-dúr fantázianevű borukat idén először élesztő nélkül, spontán erjesztéssel készítették el, ezenkívül palackoznak szőlőleveket valamint szőlőpálinkát is.
 
A Terbe pincének már az elhelyezkedése a kuriózum. Hajós egy pincefalu, Bajától nem messze, ahol kb. 1200 pince található, melyek hőmérséklete egész évben 10-14 °C, így kiváló egyedi borok érlelődnek bennük. A Terbe pince egyedi, Hajósi zweigelt borával jelent meg az újborfesztiválon, ami egy különleges, mélyvörös színű siller.
 
A Frittmann Borászat és az István Borház néró rozéja. Néróból eddig nem sokan gyártottak rozébort, így még mindig nagyon egyedinek számít. Eredetileg csemegeszőlő, de bor is készíthető belőle, amit ki is használnak a borászatok. Színe semmi máshoz nem hasonlítható, élénk vagy épp ciklámen rózsaszín – igazi különlegesség.
A Fáncsi Hegyi Pince Szürkebarát „Másképpen” bora. Ahogy a neve is jelzi, ez a szürkebarát más, mint a többi. A szürkebarát héja ha megérik, bekékül. Ebből a színes szőlőből 3 óra héjon áztatás után jön létre ez a rozé szerű, kellemes, gyümölcsös bor.
 
A fesztiválhoz kapcsolódó újborverseny eredményeiről itt írtunk
Winelovers borok az olvasás mellé