Kövesdi Zsófia sikere igazolja, hogy a villányi terroir alkalmas a világelitbe tartozó vörösborok készítésére

(X)
2023. november 07., 08:14


Németország legnagyobb internetes borászportálja, a selection-online.de Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok vezető borászát az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023„ címmel tüntette ki.
Kövesdi Zsófia sikere igazolja, hogy a villányi terroir alkalmas a világelitbe tartozó vörösborok készítésére
Magyar borász vagy borásznő ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült. Németország a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb borpiaca. Kövesdi Zsófia teljesítménye a magyar bormarketing szempontjából kiemelkedő jelentőségű. Visszaigazolja, hogy a villányi borvidék terroir-ja alkalmas világelitbe tartozó vörösborok készítésére, megfelelő koncepció és professzionális hozzáállás mellett. Híven tükrözi a birtok minden egyes szakértő munkatársának a hozzáadott értékét, Kövesdi Zsófia főborász és Nagy Zsolt szőlészeti vezető irányításával.
 
A német szakportál évente több, mint 10 000 tételt kóstol és értékel a világ minden részéről. Az idei versenyfelhívásukra beküldött 9, Kövesdi Zsófia által készített Jammertal Borbirtok tétel a következő értékeléseket kapta:
 
  • Koh-I-Noor 105.6 2019 - TOP-ARANY 
  • Koh-I-Noor Merlot 2017 - ARANY
  • Koh-I-Noor Merlot 2019  - ARANY
  • Koh-I-Noor Cabernet Sauvignon 2018 - ARANY 
  • Cassiopeia MCS*Achird 2018 - TOP-ARANY 
  • Ars Poetica Syrah 2021 - ARANY 
  • Ars Poetica - Pinot Noir 2020 - ARANY 
  • Ars Poetica Chardonnay 2020 - ARANY
  • Jammertal Blue Sky 2020 - ARANY
 
A 2023-as nemzetközi borverseny-eredmények (15 arany- és 7 nagyaranyérem Angliából, Ausztriából, Kanadából, Németországból és Franciaországból) pontos visszajelzései a Jammertal Borbirtokon zajló rendkívül magas színvonalú szőlészeti és borászati szakmai munkának.
2023-ban a Jammertal Borbirtok első alkalommal küldött tételeket értékelés céljából az angol nyelvterület legismertebb és legbefolyásosabb borkritikusának, a az USA-beli Robert Parker Wine Advocate-nak. A Cassiopeia CF*CIH 2015 és a Cassiopeia MCF*CAPH 2015 egyaránt 90 pontot, míg a Koh – I – Noor Cabernet Sauvignon 2017 92 pontot kapott. A Koh-I-Noor Merlot 2019-et 91 pontosnak találták.
Az RPWA szerinti 90 pontos kategória egy nem vitatott elitet képvisel, a 90-95 közötti tételek: „Kiemelkedően összetett és karakteres borok. Röviden, ezek fantasztikus borok.” Magyarországról az RPWA a Jammertal Borbirtok említett négy tételén kívül a mai napig összesen három - három vörösbort értékelt 90 és 92 pontra, valamint egyet 91 pontra. 
 
Kövesdi Zsófia sikere igazolja, hogy a villányi terroir alkalmas a világelitbe tartozó vörösborok készítésére
 
A birtok sikersorozata a francia Gilbert & Gaillard International Challenge -en folytatódott. 2023-ban ugyanúgy, mint 2022-ben mind a három nevezett vörösboruk (Koh-I-Noor 105.6 2017; Cassiopeia MCS*Achird 2018; Jammertal Blue Sky 2020) Dupla Aranyérem minősítést kapott.
 
A magyar vörösbor jelenének és jövőjének szempontjából kulcsfontosságú feladat a magyar prémium vörösborok hitelességének és ismertségének megteremtése a legnagyobb és legfontosabb felvevőpiacokon, az angol és német nyelvterületeken. Ezt a magas színvonalon, kereskedelmi szempontból értékelhető és érzékelhető mennyiségben készített vörösborok minőségének elismert nemzetközi versenyeken történő folyamatos visszaigazolásával lehet elérni.
 
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé