Már rendelhető a szeptemberben megjelenő Gere Kopár 2011

(X)
2014. április 09., 11:23


Ajánló - Gere borbemutatón voltunk, melyet személyesen Gere Attila tartott. Hogy mi volt az apropója a személyes bemutatónak? Hát persze, hogy az új 2011-es Kopár megjelenése.
Már rendelhető a szeptemberben megjelenő Gere Kopár 2011
 
Már rendelhető a szeptemberben megjelenő Gere Kopár 2011
De ne rohanjunk ennyire előre, a Kopárt ki kell érdemelni, ahhoz, hogy valaki megkóstolhassa, bizony végig kell menni az úton. Na de milyen úton?

Érkezésünkkor egy friss Gere Frici Rosé 2013-as kezdtünk

Ez a negyedik évjárat amikor Frici készült, de ne csapjon be senkit a megtévesztő név, mert itt a Frici nem egy személyre, hanem a Frizzante-ra utal.

A Frici kellemesen lágy buborékkal rendelkezik, amit egy speciális szűrővel érnek el. A lényege, hogy a szén-dioxiddal dúsított borban lévő nagy buborékokat megfelezi, így inkább több apró, finom buborék lesz benne. A Frici a kis mennyiségből adódóan fél-manuálisan készül, így például a palack címkék is kézzel kerülnek az üvegekre.

Érdekesség, amit Gere Attilától megtudtunk, hogy a csendes bor nem jövedéki engedély köteles, mert csak 2-2,5 atmoszféra nyomás van benne, míg a pezsgőben 5-6. A jövedéki törvény korábbi hibájáról is említést tesz, ami alapján nem tudtak elszámolni a párolgó mennyiségről, mely csak a Gere pincészetnél kb. 200 liter havonta!!!

Fontos megjegyezni, hogy a habzó és gyöngyöző borokat sokan nem kedvelik, melynek sokszor csak a nem megfelelő tálalás az oka. Ugyanis úgy, mint a Fricit is, nem 14-15 fokon kell fogyasztani, hanem sokkal hidegebbre lehűtve, maximum 7 fokon. Nyáron jobbat el sem lehet képzelni hűsítés gyanánt.

Gere Kékfrankos 2011

Egy kicsit meglepett, hogy találkozunk egyáltalán a Gere választékai között Kékfrankossal, így kíváncsian vettem a kezembe (illetve számba). Nem készült belőle túl sok, Attila elmondása szerint csak pár ezer palack, melynek egyik oka, hogy a kékfrankos nem egy kedvenc szőlőfajtája. Ez egy karakteres, savas bor és Attila inkább a lágyabb ízeket szereti, mint pl. a cabernet sauvignont. A kékfrankos hazánkban egy kicsit elfelejtett fajta, ezért nagyon kevés ültetvény van és általában cuvéet vagy rozét készítenek belőle.

Nézzük ezt a Gere Kékfrankost. Érett szőlőből készült, amit csak egyféle képpen, a szőlőmag érettségével tudják megállapítani. Attila elmondja, hogy egy érett szőlőmag már nem keserű, így a borba sem kerül bele ez a kesernyés íz. A bor 2-3 töltésű hordóba kerül, így csak nagyon kevés fát lehet a borban érezni. Itt 12-13 hónapig érik.  Nem lehet a borkészítési folyamatokat behatárolni, ez mindig a borász ízlésvilágára van bízva. A Gere pincészet kizárólag magyar hordókat használ most már, melyek Zemplénből származnak. Ezek a hordók a legfinomabbak a bornak, nem túl nyersek, ideális tannint adnak.

Gere Attilát kérdezve melyik a személyes kedvence azt válaszolja, az első nagy kedvence az 1992-es Cabernet Sauvignon Barrique. Később az 1997-es Kopár, mely szerinte az első igazi nagy bora, mellyel próbálta a bordói borok szintjét elérni. Azt tapasztalta, hogy a francia borok minimum 2 év hordó és 3 év palackos érlelés után kerülnek a polcra. Ezért olyan lágyak a francia borok, de ennyi ideje nincs a magyar borászoknak. Ahogy kész a bor, már kerül is értékesítésre, nincs idő érlelésre, mialatt a tannin puhulhatna és a gyümölcs is jobban kiemelkedne.

Nekem a Kékfrankos nagy meglepetés volt, egyáltalán nem fanyar, nem nyers. Finom, meggyes illat emelkedik ki a többi piros gyümölcs mellett az illatában és az ízében. A hordózás inkább csak egy kis krémességet, némi vaníliás jelleget ad a bornak. Ez a kékfrankos nagyon kellemes, de az 5-6 ezer forintos árat kevesen fogják kifizetni érte.
 
Gere Syrah 2011

Ez a fajta is újdonságnak mondható a Gere kínálatban, hiszen ez még csak a 6. évjárat. Attila eleinte ezt a fajtát nem szerette, de a nyomás hatására készített syrah-t is, inkább csak a választék szélesítése végett. Ezt a szőlőfajtát korábban sokan telepítették, de ez a lendület alábbhagyott, mára már senki nem telepít új syrah ültetvényeket. A Syrahra-t egy mondattal jellemezve: Ez egy ausztrál fajta, nem magyar! Szerintem ebben minden benne van.

A Gere Syrah 12 hónapig áll használt hordókban. Nagy hordót használ, hogy egy picit lágyítson a tanninokon, de a gyümölcsös íz azért megmaradjon. És ez így is lett… a borban a meggy, a faeper megjelenik. Egy picit túlzott a tannin, nekem nagyon sok a zöldes íz, egy kicsit nyers, magasak a savak, talán még maradhatna hordóban.

Gere Kopár 2011

Végre eljutottunk a borhoz, az est fénypontjához, a 2011-es Kopárhoz amiért valójában mindannyian eljöttünk. Jelenleg forgalomban még csak a 2009-es évjáratból lehet kapni, de ez is csak addig amíg a készlet tart, ugyanis a Gere pince már kifogyott a korábbi Kopárból.

De mi is ez a Kopár? 1997-ben a Papyrus Hungária Zrt. egy svéd-magyar papír nagykereskedés akkori svéd ügyvezetője meghirdetett egy borvesrsenyt. Erre a borversenyre készítette el Gere Attila az első Kopár dűlő szelektált borát, melyhez egy elegáns díszdobozt is terveztetett. Azóta is fennmaradt, hogy a Kopár borok csak a legjobb évjáratokban készülnek el. A Gere Kopár nem más, mint egy 50% Cabernet Franc, 40% Merlot és 10% Cabernet Sauvignonból készült cuvée. Évjáratonként változik a jellege attól függően, hogy melyik szőlő fajta lett jobb minőség, melyik fajtajelleg dominál.

A 2011-es Kopár a 2009-eshez képpest sokkal elegánsabb, lágyabb és finomabb lett. Illata közepesen intenzív, ízében lágy, konyakos meggy és zöld dió jelenik meg. Alkohol, sav, tannin, test mind-mind közép plusszos.

Érdekességnek Attila megemlíti, hogy sok pincészet törekszik az export borok eladására. Szerinte értelmetlen harc, mert hazánkban pont annyi bor készül, mint amennyit megiszunk. Így amennyit exportra kiviszünk, annak arányaiban kell importálnunk borokat egy másik országból. Ráadásul itthon nagyon jó borok készülnek, 10 évből 8 évben szinte biztosan.

A Gere Kopár Solus először 2000-ben készült el, ami kizárólag merlot tartalmaz a Kopár dülőről.
Gere Attila éppenhogy csak megemlíti, pont csak annyira, hogy megragadja figyelmünket, a következő Kopár a 2013-as évjáratból már a hordókban van és állítása szerint az is csúcskategóriás bor lesz ha elkészül.

A 2011-es Gere Kopárra már előjegyzést felvesznek a nagykereskedések, de forgalomba csak 2014 szeptember 15 után fog kikerülni.

Aki ez idő alatt nem bírja ki Gere Kopár nélkül, vagy még gyorsan a korábbi évjáratból vásárolni szeretne amíg még lehet, a Szent István Borszaküzletben személyesen vagy a webáruházon keresztül még megrendelheti a 2009-es Kopárt és Solust.

Szent István Borszaküzlet
1137 Budapest, Pozsonyi út 49.
info@szentistvanborszakuzlet.hu
www.szentistvanborszakuzlet.hu
Winelovers borok az olvasás mellé