Milyen az igazi református bor?

Kassai Endre
2020. március 28., 06:34


Idén március első hétvégéjén került megrendezésre a BORUM, a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fóruma, ezúttal is a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szervezésében. Az eseménynek a tokaj-hegyaljai Erdőbénye adott otthont, a falu és a borvidék várta a református borászokat határon innen és túlról.
Milyen az igazi református bor?
Fotók: reformatus.hu/Szarvas László
 
Meglepve és örömmel fogadtam el a meghívást a rendezvényre – Hegyalja nekem is szűkebb pátriám, a szomszéd faluban, Tolcsván született anno apám és nagyapám is, vendég kisfiúként én is szaladgáltam ott a többi gyerekkel a környező szőlődombokon... Az eseményre készülve mindössze egyetlen borzasztó szóviccel kellett megküzdenem: kiváló barátom szerint a református bor vagy borász nyilván nyakas lehet, szerintem pedig legfeljebb a palack az…
 

A rendezvény sikeréhez minden adott volt: a csodálatos környezet, a remek borok, a professzionális szervezés, a lelkes résztvevők, az elkötelezett előadók. A három napba sikerült beépíteni minden elvárható programelemet: szakmai előadások, borvacsorák, pincelátogatások, borverseny – és természetesen a kötetlen ismerkedés, barátságok születésének és megerősítésének lehetősége.

Kezdem a megmérettetéssel: nem kötelező, de a részvevő borászok nagy része a legjobb boraival versenyre is készült, mert ezek közül a legjobbak a szakmai zsűri döntése nyomán egy évig viselhetik a “Magyarországi Református Egyház bora” és a "Református Közéleti és Kulturális Alapítvány bora" kitüntető címet. 2020-ban fehérbor kategóriában Varkoly Ádám szerencsi borász 2018–as évjáratú furmintja, vörösbor kategóriában pedig Mészáros Pál szekszárdi 2017-es évjáratú OhMerops Cuvée-je nyert – a Mészáros Borház idén harmadszor gyűjtötte be ezt a címet.
 
Milyen az igazi református bor?

A pénteki borvacsora főszereplői a Tokaj Y tagjai voltak. A Tokaj Y a borvidék fiatal borászait tömöríti. Zsirai Kata, Homoky Dorka, Dávid Rémusz, Kvaszinger László és Varkoly Ádám mind a borvidéken borászkodó fiatal, akiket a közös szakmai célok fűznek össze. A vacsora előtt kitűnő boraikat kóstolhattuk, a szárazak mellett számos édes tételt is bemutattak – egyértelműen lenyűgözték a BORUM 150 részvevőjét. A kóstoló hangulata minden képzeletet felülmúlt, a fiatalokat igazi rocksztároknak kijáró ünneplés fogadta a boraik bemutatásánál.

A másnapi szakmai előadások között helyet kapott a házigazda történelmi borvidék is; megismerkedhettünk a Sárospataki Református Kollégium borászatának 19. századi első ötven évével. Mostanság megszokhattuk azt is, hogy a boros szakmai fórumokon rendre szó esik a klímaváltozás kihívásairól is az ágazatban. Erdőbényén ezt a tarcali Somogyi Gergely sommelier moderálta kerekasztal-beszélgetésen járták körbe a meghívottak, akik mindannyian megérdemlik, hogy egy-egy kerek mondatban említsük őket. Takács Lajos már Somlón vált legendává, hazatérve Hegyaljára pedig öko-birtokot épített. Samuel Tinon szerint két igazán kiemelkedő borvidék van a világon: Bordeaux és Tokaj – ezért kötődik ehhez a két borvidékhez a borászati tevékenysége. Vállai Béla a vidéki csúcsgasztronómia és a magyar borok nagykövete, elkötelezett sommelier és F&B manager.
 
Milyen az igazi református bor?
 
A beszélgetésből az derült ki, hogy a borászok jóideje pontosan látják, olykor már a „bőrükön is érzik” a klímaváltozás hatásait, meg tudják különböztetni azokat az esősebb/hűvösebb időjárási ciklusoktól, a klimatikus viszonyok korábban jellemző időnkénti kilengéseitől. Ennek jól felismerhető nyoma van a dűlőkben, a szőlő viselkedésében, a szüreti időpontok változásában. Átfogó megoldás azonban még nincs a láthatáron, mindenki egyéni – a saját birtokára szabott – megoldásokkal kísérletezik; a jó hír az, hogy egyenlőre eredményesen. Abban azonban egyetértés alakult ki, hogy már középtávon is kevés az egyéni stratégiák követése. A teljes borrégióra vagy akár az egész Kárpát-medencére vonatkozó stratégia építésére lenne szükség, ezt a feladatot azonban mindeddig sem a borászok szakmai szervezetei, sem a kutatóintézetek nem vették a vállukra.
 
Milyen az igazi református bor?

A pinceséta során a Budaházy-Fekete Kúria Borászat, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, a Préselő Borház és az Illés Pince vezette körbe a látogatókat. A vasárnapi istentiszteletet követte a borverseny eredményhirdetése, majd közös ebéd után indultak haza a résztvevők.
A BORUM bizonyított, fontos helyet vívott ki magának a boros rendezvények sorában. A találkozó sikere a szervezők áldozatos munkáját dicséri, és meggyőződésem, hogy jövőre is hamar kikerül a rendezvény honlapjára a MEGTELT tábla.
 
Winelovers borok az olvasás mellé